Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Wybór: Canon 60D z obiektywem 50mm f1.8
Autor Wiadomość
rshmiraf
[Usunięty]

Wysłany: Wto 10 Maj, 2016   

komor napisał/a:
Portrety i detale fajne nią zrobisz, ale nieduży kąt widzenia uniemożliwia zrobienie czegoś szerszego, jeśli nie da się odejść do tyłu, no i oczywiście zmienia to perspektywę. Ale jak poszukać frazy „50mm” na Flikrze, to wiele świetnych i nietypowych fotografii da się znaleźć.

Tutaj jest 60D z 50mm

Wiadomo nie sprzęt lecz technika robi ze mnie zawodnika

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

rshmiraf napisał/a:
Tutaj jest 60D z 50mm

Przykłady zdjęć: jaki aparat to obojetne... może być nawet 10D...

Chodzi o połączenie apsc z 50 mm.

fides 
Entuzjasta
fides

chester napisał/a:
Problem jest taki, że używane 35 mm (Canon f/2, bez IS) jest jednak dużo droższe (2x?) od nówki 50 mm STM. No chyba, że kupi YN, ale po przejrzeniu fotek, szczególnie z gęstej cropowej matrycy, można będzie się porządnie rozczarować...

komor napisał/a:
Stare 35mm f/2 (bez IS) nie jest zbyt fajne, szczególnie na matrycach APS-C.

-to niech kupi któregoś Nikona z 35mm f/1.8 DX

[ Dodano: Wto 10 Maj, 2016 20:07 ]
http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/1452138#ceny

http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/5477782#ceny + 35/1.8

rshmiraf
[Usunięty]

Kusi mnie cały czas jeszcze dopłacić do 7D. Może warto dopłacić te 500 zł

chester 
Bywalec

Wysłany: Sro 11 Maj, 2016   

Dla mnie 7D ma dość ważny ficzer, którego 60D nie ma - mikrokalibrację. Czasem jest tak, że układy AF szkła i body się nie dogadują i trzeba je skalibrować. W przypadku 60D to serwis, a dla 7D to samodzielne ustawienie w body, jednak dużo wygodniejsze.
Podejrzewam jednakoż, że w cenie 7D miałbyś 5D. No i tu ja bym się jednak bardzo zastanawiał (albo właśnie nie zastanawiał, tylko brał 5D).

komor 
Moderator

chester napisał/a:
Podejrzewam jednakoż, że w cenie 7D miałbyś 5D. No i tu ja bym się jednak bardzo zastanawiał (albo właśnie nie zastanawiał, tylko brał 5D).

Tylko trzeba pamiętać, że jak potem przyjdzie ochota na wycieczkowego zooma, to już nie będzie tak łatwo i tanio jak z matrycą APS-C. Kupując FF, nawet stare i tanie, trzeba się przygotować na większe wydatki na optykę (lub na kompromisy, tylko po co wtedy FF?).

chester 
Bywalec

Rshmiraf napisał, że "sceny/portrety". Myślę, że do portretów i większości scen 5D jest idealny - bo nie trzeba zasadniczo tak cropować, jak w typowej foto na długie ogniskowe jak samoloty czy przyroda.
A 5D z luźno upakowaną matrycą dobrze się sprawuje z nawet starymi kitowcami Do kupienia poniżej stówy. A ile radości. A jaka fajna jest pięćdziesiątka na takiej puszce (chociaż lepsza 35 :)

komor 
Moderator

chester napisał/a:
Rshmiraf napisał, że "sceny/portrety". Myślę, że do portretów i większości scen 5D jest idealny

Z tym się zgodzę, dlatego napisałem: „jeśli przyjdzie ochota”, bo nie każdemu musi przyjść.

chester napisał/a:
A 5D z luźno upakowaną matrycą dobrze się sprawuje z nawet starymi kitowcami Do kupienia poniżej stówy.

Jakie konkretnie obiektywy masz na myśli w tej cenie?

chester 
Bywalec

Choćby nawet 35-80 ciemnozaur. Optycznie przy matrycy 5D da radę.
Pamiętam, jak miałem 5D to nie było obiektywów nieostrych, poza ewidentnie walniętymi :)
Coś w stylu 300D na cropie, też optycznie mało wymagające.

muzyk 

komor napisał/a:
Kupując FF, nawet stare i tanie, trzeba się przygotować na większe wydatki na optykę

albo jechać na manualach i adapterach, a te są dość tanie i niektóre zoomy całkiem niezłe. Poza tym, stałki - masa bdb - owszem, nie tak dobrych jak cyfrowe np. 135 f2, czy nowe Zeissy, ale... do fotografowania się nadają, a i kreatywnie można podejść do tematu również.
chester napisał/a:
A 5D z luźno upakowaną matrycą dobrze się sprawuje z nawet starymi kitowcami Do kupienia poniżej stówy.

a 5D (mkI) został już nie raz potępiony na tym forum, że go nawet bezlusterkowce wymiatają.
I co z tego? W 5D, jak to w pełnej klatce mała głębia ostrości - jeśli ktoś lubi, daje frajdę w kreatywnym fotografowaniu, czy portretach.
rshmiraf napisał/a:
Kusi mnie cały czas jeszcze dopłacić do 7D.

Ja osobiście, jeślibym się nastawiał na APSc to nigdy bym 7D nie kupił, bo szumi jak cholera. Jest drogi i szumi.
Jeśli już APSc to faktycznie coś ala d7000/71000, czy Pentax przynajmniej k5 (mkI), a najlepiej k52Is bez filtra.

Andrzej.M.
[Usunięty]

muzyk napisał/a:
Pentax przynajmniej k5 (mkI), a najlepiej k52Is bez filtra.

Spokojnie może być K-5/II/IIs - ma mikrokalibracje dla obiektywów, IIi IIs mają lepszy AF. No i jakoś nie słychać narzekań na jakieś błędy wykonania, korpusy są wykonane bardzo solidnie.

muzyk 

Wysłany: Czw 12 Maj, 2016   

IIs - ostrzejszy.

rshmiraf
[Usunięty]

Wysłany: Sob 04 Cze, 2016   

Zdecydowałem się na Canon 7D z 50mm f 1.8 STM.

muzyk 

Wysłany: Sob 04 Cze, 2016   

rshmiraf napisał/a:
Zdecydowałem się na Canon 7D z 50mm f 1.8 STM.

Dobry wybór, tyle, że 7D szumi - moim zdaniem bardzo.

Odpowiedz do tematu