Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 04 Cze, 2016
8x32 to parametry klasyczne. Vortex i jego 8,5x stanowi fajną opcję. Dla mnie 10x to ulubione powiększenie i w zasadzie prawie wszystko co mnie dziś interesuje kreci się wokół tego powiększenia - 10x32, 10x50...jedyny wyjątek to apertura 25 mm gdzie sądzę, że powiększenie powinno być mniejsze. Mniejsze powiększenia mają ewidentne wiele zalet. Dlatego sam mam kilka lornetek a marzy mi się Conquest 10x32 i Swarek 8x25...no i WO 10x50
Każdy z nas ma jakieś preferencje i warto dobrać lornetkę pod siebie.
8x32 to parametry klasyczne. Vortex i jego 8,5x stanowi fajną opcję. Dla mnie 10x to ulubione powiększenie(...). Mniejsze powiększenia mają ewidentne wiele zalet. Dlatego sam mam kilka lornetek Każdy z nas ma jakieś preferencje i warto dobrać lornetkę pod siebie.
Nic dodać, nic ująć.
PS
oglądałem WO 10x50 - bardzo sympatyczny sprzęt ale chyba głównie do astro, a jak już lecieć w kosmos to albo w luksusie - 7x50 z tej samej stajni, albo w rakiecie - 10,5x70 BA8
Dla mnie w astro 10x50 są za słabe na statyw a za mocne do ręki, ale każdy ma swoje preferencje jak piszesz.
[ Dodano: Sob 04 Cze, 2016 21:56 ]
s.turek napisał/a:
Muszę przespać się ponownie z tematem, bo albo zostanę Vortexem, albo muszę zwiększyć budżet i celować wyżej, ale w co?
Nie widzę nic z dachowców do 1000zł z dużym polem i obrazem znacząco lepszym od Vortexa.
Muszę przespać się ponownie z tematem, bo albo zostanę Vortexem, albo muszę zwiększyć budżet i celować wyżej, ale w co?
S.turek zależy jak bardzo zwiększysz budżet. Z tego co Napisałeś wynika że dachówka lepiej leży Tobie w ręku. Jest jeszcze kwestia sprzętów używanych o ile takie w ogóle wchodzą w grę. Tutaj tylko gorzej jest ze zwrotem za to można taniej kupić coś z wyższej półki, np;
Powoli dojrzewam do decyzji, opartej na świadomości, że nie da się mieć wiele za tak niewiele. Zostaje określenie priorytetów.
1. Moja lornetka ma być mała, lekka i przyjemna bym częściej miał ją przy sobie przy spacerkach i wycieczkach w ładną pogodę
2. Ma dawać frajdę z podglądania elementów, które ciężko obserwować gołym okiem – więc powiększenie x10.
3. Z możliwie dużym polem...
Uwzględniając wszystkie uwagi z tego wątku i mój budżet wychodzi mi:
1. Prostaff 7s 10x30
2. Monarch 10x36 DCF – stary Monarch dostępny jeszcze w Fotojokerze – nie wiem czy nie powinienem do niego wrócić
3. Vortex Raptor 10x32
4. ZEN-RAY ZRS HD 10X32 – jest do kupienia używany
Vixena trochę się boję czytając różne opinie dotyczące solidności wykonania i test wytrzymałościowy 8x42.
Prostaff - nie widziałem, najmniejsza źrenica wyjściowa, najmniejsza waga, pole widzenia przyzwoite ale mniejsze od Vortexa
Monarch - widziałeś a ja nie Vixen - widziałem 10x32 - optycznie przyjemna, materiałowo i mechanicznie słaba, bardzo duża i ciężka jak na te parametry ale wygodna.
Vortexa już znasz, wersja 10x to nowość więc musimy założyć optykę na podobnym poziomie do ósemki albo poszukać opinii. Minus za brak wyjścia statywowego, jeśli potrzebujesz.
ZEN-RAY -tu dla odmiany ja znam ósemkę i ją polecam, to ulubiona lornetka spacerowa mojej rodziny, choć najtańsza. Maleńka, lekka, przyjemna, nie zamarza zimą, nie przecieka na deszczu. Dobre akcesoria, wyjście na statyw. Czy 10x jest na tym samym poziomie optycznym? - zadzwoń do sklepu i zapytaj.
s.turek, Zena i Vortexa nie miałem w rękach, Nikona Monarcha 10x36 widziałem w sklepie. Dłużej miałem w rękach Prostaffa7x 10x30, gdy na zlocie w Baranowie porównywaliśmy go do DO Sport. Był od niej wyraźnie lepszy - szczególnie większa jasność obrazu i lepsza kolorystyka rzucały się w oczy.
Wszystkie New Foresty, które miałem w rękach były udane optycznie, ale akurat miałem 8x32, 8x42 i 10x50. Tych które Cię interesują nie dotykałem...
Dodam tylko jedno wyjaśnienie, bo nie chce wyjść na bardzo niezdecydowanego, że moje dylematy biorą się z faktu, że ze względu na tryb życia i miejsce zamieszkania nie mam gdzie przetestować sprzętu. Kupuję więc w oparciu o parametry, testy i opinie szanownych uczestników tego forum.
Zdecydowałem się na Prostaffa 7s 10x30 - czekam na sprzęt. Mam nadzieję, że będzie trochę lepszy optycznie od 3s, bo na tą chwilę powinien to być sprzęt idealny do zdefiniowanych na nowo moich potrzeb z uwzględnieniem budżetu oczywiście.
Dodam jeszcze ciekawą informację co do wagi sprzętu, bo mając w ręce Prostaffa 3s i Vortex Raptor nie czułem różnicy między nimi i faktycznie, Vortex Raptor 8,5x32 wg. danych ze strony internetowej powinien ważyć 490g podczas gdy w rzeczywistości waży 570 g - razem z dolnymi zaślepkami, Nikon "goły"zaś 580g, czyli tu się wszystko zgadza.
Ciekaw jestem, czy Redaktor Arek waży testowany sprzęt, bo w tym przypadku Vortex miałby odjęte sporo punktów
1.Wrażenia dotykowe
Powiem szczerze, że jestem mocno zaskoczony wykonaniem tej małej lornetki - niestety negatywnie. Guma, która pokrywa korpus jest luźna tzn. nie przylega jak przyklejona ale zachowuje się jak nałożony gumowy pokrowiec. Przy ustawianiu rozstawu powstaje spora fałda, nie wiem czy nie powstanie z czasem tam pęknięcie. Jest przy tym lepka w dotyku, więc nie wiem jak będzie to wpływać na łapanie kurzu itp. Co ciekawe pasek na szyję jest 2 razy szerszy niż w większej 3s.
Powiem szczersze, że jestem w szoku, że coś takiego firmuje Nikon. Tu chyba rację miał Arek, że wcale nie jest oczywiste co jest bardziej wytrzymałe Nikon czy Vixen. Liczyłem, że marka ma znaczenie, ale chyba jest tak jak ze wszystkim, że firmy wchodzące na rynek są bardziej innowacyjne i muszą dbać o jakość nowych produktów, by były bardzie konkurencyjne. Dlatego pewnie tyle pozytywnych opinii o Delcie czy Vixenie.
2. Ergonomia
Mam tu problem z muszlami ocznymi, są mniejsze niż Prostaff 3s i Vortex 8.5x32 i mam wrażenie wchodzą głębiej w oczodoły i nawet przy maksymalnym wysunięciu dotykam rzęsami soczewek.
Trudno jest też mi „trafić” idealnie w pole widzenia, więc chyba źrenica 3mm to za mało dla mnie dla komfortowego podglądania.
Samo trzymanie lornetki bardzo przyjemne, choć lepiej leży mi większy model tj. 10x42.
3. Optyka
Tu duża poprawa. Między 3s 10x42 a 7s10x30 jest zdecydowana różnica na korzyść 7 s. Mimo, jest mniejsza lornetka jakość obrazu jest zdecydowanie lepsza. Jest ostrzejszy, jaśniejszy, bez żółto- zielonego zabarwienia, głębia ostrości jest większa, aberacje mniejsze. Mimo wszystko Vortex jest jeszcze lepszy, ostrzejszy i bez widocznych aberacji – jedyny problem to ta kolorystyka obrazu (lekko niebiesko-różowa, odbiega o neutralności).
Podsumowanie
Z trzech przetestowanych lornetek musiałbym zrobić kompilacje by otrzymać idealną na tym poziomie cenowym.
- z 3s 10x42 wziąłbym ergonomię i parametry takie jak: pole widzenia, pole kątowe, powiększenie.
- z Vortexa jakość szkieł, jakość wykonania i akcesoria.
- z 7 s - ? cóż tu chyba tylko neutralność jeśli chodzi o kolor obrazu i wagę lornetki
Chyba zostawię Vortexa, bo mi już wstyd kupować kolejne lornetki, albo oddam wszystkie i wybiorę się kiedyś do Krakowa by teleskopach zakupić coś po dotknięciu – kolejnym typem byłby Vixen NF 10x42 lub ten stary Monarch 10x36 z fotojokera.
Dopada mnie powoli depresja związana z zakupem lornetki…
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9