Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Pon 06 Cze, 2016
Body do Leica D VARIO-ELMARIT 14-50 mm f/2.8-3.5
Autor Wiadomość
fides 
Entuzjasta
fides

Wysłany: Pon 06 Cze, 2016   

O matko http://allegro.pl/olympus...6128074391.html

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 07 Cze, 2016   

Będę nudny.

Polecę zaś Panasonic GX7.

To nic, że dwa razy (nowy, prawie nie używany) był w serwisie Panasonica...
to nic że wymienili mu bebechy dwa razy (po pierwszym razie działał dziwnie - przy włączaniu wydawał dziwny dźwięk, jakby stabilizacja swoje ostatnie tchnienia wydawała, a w dodatku po zrobieniu zdjęcia w stronę "jasności" obraz na monitorze był ciemny - uprzedzam pytania: TAK, wszystko ustawione jak trzeba) :mrgreen:
i tak go lubię, bo to fajny gadżet :grin:

Taka zabaweczka. Aparciąteczko.
Takie takuśne coś, takie czarne - i się spsuło... :lol:

RB 

ukrytysmok napisał/a:

RB - nie do końca wiem czy dobrze Cię zrozumiałem, sugerujesz po prostu przemyślenie wejścia w ten rodzaj matrycy, uzależnienie się od niego jako wadę?

Nie ma niczego pozbawionego wad, a wszystko zależy od punktu widzenia.

Na razie mój ogląd sytuacji jest taki, że masz stary obiektyw, który działa tylko na korpusach 4/3 (pełna funkcjonalność, ale najmłodszy korpus tego systemu to e-5 anno domini 2010...) i mikro 4/3 (nie do końca pełna funkcjonalność, ale nowe korpusy).

OK.
Masz Leike Vario Elmarit 14-50/2.8-3.5
na mikro 4/3:
1) AF z korpusami z detekcją kontrastu działa tak, ze żóóółwiee poooouciekaaaaałyyy. Detekcję fazy w mikro 4/3 ma OM-D EM1. Kosztuje prawie 5 tysięcy za sam korpus.
2) Ta Leika to jak na standardy mikro 4/3 jest ogromny kawał obiektywu! W systemie, który zwykle wybiera sie dla niewielkich rozmiarów. Leika jest o 100 g (ponad 25%) i 2 cm większa o i tak niemałego natywnego Olympusa 12-40/2.8. Do tego co najmniej 40g i 2 cm adaptera...
3) Bez adaptera nie pójdzie, a MMF-3 Olympusa (to obecnie chyba jedyny "firmowy" adapter dostępny w sklepach jako nowy) to koszt ok. 8 stów. Są też tańsze firm jakiś.

Głos używaczy Leiki z mikro 4/3 masz np. tutaj:
https://www.mu-43.com/thr...-14-50mm.47301/
Co tu mamy? Obiektyw w zasadzie manualny, prędkość lodowca, ogromny i ciężki...
Nalezy też jednak brać pod uwagę, że porównują z 12-35/2.8 Panasonika (a to bdb obiektyw, nota bene też niemały) i na optykę nikt nie narzeka.

G7 korpus kosztuje 2.600 (+ koszt adaptera)
G7 z obiektywem 14-42 kosztuje 2.900

Po co to piszę?
Bo moim zdaniem dość prędko odspoisz się od tej Leiki. Albo gdy nabędziesz 1 dobrą stałke (o takie 25/1.7 Panasonika kosztuje 8 stów nowe...) i zobaczysz co to znaczy małe, szybkie i dobre, albo już gdy użyjesz natywnego zooma 14-42 i zobaczysz, że może być małe a różnicę w obrazie nie tak łatwo dostrzec (to nie jest obiektywne zdanie!).
Zostaniesz z pamiątkową cegłą od taty, która będziesz od święta mógł sobie przykręcić do korpusu.
Oczywiście, może być tak że innego obiektywu nie będziesz w ogóle chciał.
Po prostu zastanów się, czy naprawdę ty chcesz wchodzić w mikro 4/3. A Leikę traktuj jako drugo lub trzeciorzędny element układanki.

ukrytysmok napisał/a:

Jestem otwarty na wszelkie możliwości, ale przy ewentualnej sprzedaży trochę by mi było też szkoda trochę sprzętu. Przejąłem go od taty, który wcześniej próbował komplet sprzedać i nawet za 2000 nie szło.

2 tysiące? :mrgreen: A myślisz, że czemu tak tanio? Kupujących raczej brak... Gdyby bez kłopotu się adaptowało do mikro 4/3 to popyt na to by jakiś był.

ukrytysmok 
Uczestnik

fides napisał/a:
O matko http://allegro.pl/olympus...6128074391.html

wow..

TS - postaram się skołować, ale przypuszczam, że może łatwo nie być, chyba, żeby właśnie podjechać do jakiegoś sklepu na testy?

RB - dzięki za tak rzeczowe i konkretne rozpisanie się. Przedostatni akapit dał mi trochę do myślenia, że innym rozwiązaniem jest zostawienie sobie lumixa L-1 specjalnie do tego obiektywu, a kupienie dodatkowo aparatu z inną matrycą i może jakimiś dwoma szkłami.

RB 

A tak po prawdzie... próbowałeś po prostu pofotografować tym L1 z tą Leika? Czego Ci brakuje? Aparat stareńki, matryca mała, mało pikseli, ale tym wciąż można zrobić niezłe fotki w całkiem znośnej rozdzielczości do prezentacji ekranowej czy do wydruku A4.
Współczesny G7 robi zdjęcia szerokie na 4592 pix, L1 szerokie na 3136 pix. To 68 % rozmiaru liniowego nówki m4/3... Tragedii IMO nie ma.
Może na razie pobawić się tym aparatem, jak to napisałeś się intensywnie poszolić, a potem rozglądnąc się za docelowym sprzętem?

ukrytysmok 
Uczestnik

Powodów jest kilka, główny to silna chęć nauki i inwestowania w swoją przyszłość. Mam odłożone trochę kasy i chcę to zrobić najlepiej jak mogę. Kończy mi się obecna praca (zostało około pół roku-9 miesięcy), a obawiam się, że jedyne na co będę mógł liczyć to praca biurowa, w której zmarnowałem już za dużo lat ze swojego życia. Dobrze się czuje w fotografii, do wielu rzeczy mam przesadny zapał, mocno się nakręcam, robie coś długo z marnym skutkiem. Z fotografią jest inaczej. Nie jestem szaleńczo bezgranicznie zakochany, raczej robie to po prostu bo to lubię, jest to jedna z niewielu dziedzin, w której dobrze się czuję, wiem co dobrze wygląda i widzę zdjęcia, jakie chce zrobić za nim je wykonam. Oczywiście nie zawsze wszystko kolorowo wychodzi, ale zawsze byłem w miarę zadowolony ze swoich amatorskich prac i myślę, że jakbym poświęcił tyle temu co poświęcałem innym dziedzinom życia, w których byłem szaleńczo zakochany to mógłbym nauczyć się dużo. Poza tym życiowym powodem chciałbym mieć też możliwość kręcenia filmów, więcej megapixeli, kręcą mnie nowsze technologie i L-1 jest juz mocno przestarzały na tle konkurencji. Robie nim zdjęcia cały czas bo nic innego nie mam :) Pozdrawiam

RB 

OK, jak już w to się trochę bawisz, to może po prostu powiedz jakiego mniej więcej docelowego sprzętu oczekujesz?
Co tym masz zamiar robić, jakie ogniskowe, jakie światło, jaka metoda prezentacji fotografii?
W ten sposób dostaniesz (może) lepsze, bardziej konkretne rady, czy w ogóle bawić się w ten obiektyw czy iść gdzie indziej.

ukrytysmok 
Uczestnik

Zawsze kręciły mnie zdjęcia ludzi. Docelowo chciałbym spróbować swoich sił w fotografii komercyjnej (fotografii produktu, mody itd.), od zawsze też byłem wkręcony w cyfrową edycję i też teraz zagłębiam wszelkie zagadnienia od strony technicznej (zawsze dłubałem na czuje, coś tam wychodziło), chętnie bym też porobił nietuzinkowe ślubne sesje. Wiem, że na pewno nie obejdę się bez jakiegoś jasnego obiektywu ze stałą ogniskową. Cały czas mam dylemat co do matrycy. Chciałbym kręcić filmy w bardzo dobrej jakości, to kolejna dziedzina, w której się chce poduczyć, bardzo mi się podoba. Im więcej czytam tym większy mam problem z wyborem i dokładam kasy do całego zestawu, aż wpadam do pułapu nikona d500 i walę się w głowę i spadam w dół ;-) Wiem, że piszę o tym trochę nie realnie, wybaczcie, ale akurat dzięki pracy mam mnóstwo czasu na naukę, praktycznie cały czas w pracy mogę uczyć się, a jak pisałem wcześniej potrwa to najwyżej 9 miesięcy, ale czasu jest sporo. Oszczędności na nic sensowniejszego nie wydam, wolę zainwestować w naukę i przyszłość niż wycieczki itd. Później z tego mogą być plusy, albo zderzenie z rzeczywistością.

TS
[Usunięty]

Wysłany: Sro 08 Cze, 2016   

Nie piszesz nigdzie, że małe wymiary tego wszystkiego są ważne. Skoro nie są, to nie ma sensu pchać się w bezlustra (jakiekolwiek), bo za to się w nich ekstra płaci. A budżet masz niewielki jak na tak rozbudowane zainteresowania.

Co do D500 to też nie wydaje mi się, by aż tak szybki aparat był potrzebny, bo nie piszesz nic o jakiejś szybkiej reporterce czy sporcie. Może po protu jakieś lustro z półki średniej Canona, Nikona czy Pentaksa plus szkła plus oświetlenie. Ale to już w innych działach pytaj.

muzyk 

ukrytysmok napisał/a:
Chciałbym kręcić filmy w bardzo dobrej jakości, to kolejna dziedzina, w której się chce poduczyć, bardzo mi się podoba.

Lustro Canona, np. 5DIII i do tego odpowiednie wyposażenie i jedziesz.
Oczywiście ML zainstalowany.

ukrytysmok 
Uczestnik

Zgadza się wymiary tak na prawdę nie są ważne.

Wspomniany Canon przekracza nieco możliwości finansowe.

Postanowiłem skonkretyzować wszystkie przemyślenia, które miałem po założeniu tego tematu i założyłem nowy wątek:
Nowy temat

Jeżeli jest taka potrzeba proszę o zamknięcie tego tematu bo chyba wszystko zostało w nim już powiedziane. Pozdrawiam i dziękuje wszystkim za pomoc i pozytywną atmosferę na tym forum ;)

Odpowiedz do tematu