Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Szanowni Moderatorzy, Admini, Użytkownicy i Goście forum
Nazywam się Michał i dziękuję za przyjęcie do swojego szacownego grona.
Mam przyjemność przeglądać forum i portal optyczne.pl od wielu lat i traktuję je jako bardzo duże i ważne kompendium wiedzy.
Posiadam kilka lornetek: DO Forest 8x42, 8,5x50 i kieszonkowego Nikon sportstar ex 8x25.
Ideę stworzenia i użytkowania małych lornetek tj poniżej 30mm uważam za bardzo słuszną. Zawsze mam przy sobie nikona (pracuję w terenie) i mimo jego braków jakościowych użytkuje go od 6 lat.
Chcę przeskoczyć na coś lepszego optycznie, moje typy: Nikon HG 8x20 lub 10x25, Zeiss 8x20 lub 10x25, Leica 8x20, Swarovski 8x25.
Problem jest taki, że nie wiem gdzie mógłbym przetestować lub chociaż przymierzyć się do tych lornetek? Najlepiej Warszawa lub północne mazowieckie. Uważam to za konieczne przed zakupem.
Pozdrawiam
Michał
Ostatnio zmieniony przez artemis Wto 07 Cze, 2016, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Wto 07 Cze, 2016
Gdyby patrzeć na relację ceny do jakości postawiłbym na Zeissa Terra 8x25. Nie piszę wyłącznie w ciemno - strałem się solidnie przejrzeć ofertę. Jeśli nie patrzeć na budżet - Swarek 8x25. Najlepsze 10x to Leica Ultravid a potem Nikon HG. Szkoda, że nie ma wersji 8x25 a tylko 8x20. Najmniejsze i dobre to Trinovid 8x20 i Nikon HG. Warto zrobić przymiarkę. Swarki były w Militaria.pl https://www.militaria.pl/sklepy.xml, Nikon Hg np. Cyfrowe.pl http://www.cyfrowe.pl/zas.../kontakt.html#1 Warto zadzwonić, zapytać. Nie wiem czy jest sklep gdzie byłoby wszystko.
Cześć. To mój pierwszy post na forum, w związku z czym witam wszystkich serdecznie.
Od siebie chciałbym napisać, że od paru lat jestem użytkownikiem nikona hg 8x20 i pomimo faktu posiadania kilku lornetek dobrej klasy, to właśnie z tego maluszka korzystam najczęściej. Głównie wynika to z rozmiarów - praktycznie nieodczuwalna waga, przy naprawdę znakomitej jakości obrazu.
Ważna natomiast jest moim zdaniem kwestia dopasowania muszli do oczu. Myślę, że nie jest to lornetka dla każdego, właśnie ze względu na ten parametr. Jeśli chodzi o mnie, to pasują idealnie i nawet dłuższe obserwacje nie są dla mnie w ogóle męczące. Słusznie zauważyłeś, że konieczne jest przetestowanie takiego maluszka przed zakupem. Zawsze możesz zamówić i w razie niezadowolenia odesłać.
Jeśli chodzi o powiększenie - kiedyś (jak pewnie duża część osób) uważałem, że 10x to dla mnie minimum, bo pokaże więcej. Dzisiaj, po przetestowaniu wielu lornetek moim ulubionym powiększeniem jest 8x, a i 7x bardzo mi się podoba. 10x nie daje takiej frajdy... obraz mniej stabilny, a pole widzenia mniejsze. Oczywiście jest to kwestia osobista.
Niestety pewne rzeczy wychodzą dopiero po pewnym czasie użytkowania, a spostrzeżenia innych osób nie pomagają tak samo jak własne doświadczenia.
artemis, Hubertus Pro Hunting na Ptasiej ma Leikę, Swarka i Doctera, MK Szuster na Al. Waszyngtona ma Zeissa. Musisz jednak zadzwonić tam i zapytać czy mają na półce interesujące Cię maluchy.
Na forum przez innych użytkowników z maluchów była sugerowana Eschenbach Trophy F 8x25 B ED z polem 8,2stopni i wagą 330g
https://www.conrad.pl/Lor...nrad&pi=1300438
nie miałem, nie widziałem, ale kusi.
Wysłany: Sro 08 Cze, 2016
Wprawdzie nie odpowiem na wskazane na wstępie pytanie, ale jako że wielu naszych rodaków pracuje i jeździ do UK to wspomnę, że tam można w dwóch miejscach zobaczyć lornetkowy raj. Pierwszym jest stoisko Sport Optics w Harrodsie, drugim analogiczne stoisko w piwnicy DH Selfridges. W Harrodsie jak ostatnio byłem to obsługiwał mnie prostak i cham, który po wyglądzie oceniając stwierdził, że nic nie kupię i niecierpliwie dawał mi do zrozumienia, że się gdzieś spieszy. Z kolei w Selfridgu obsługiwał mnie pasjonat i razem z nim obejrzałem sobie co chciałem.
I w jednym i w drugim sklepie jest prawie wszystko: Zeiss, Leica, Swaro, Nikon HG włącznie z maluchami, jakby kto był w Lądku to polecam.
Dziękuję Panowie za tak fantastyczny odzew i pomoc!
Takie wspaniałości tylko na optyczne.pl
Obiecuję, że jak już kupię wymarzoną lornetkę nie omieszkam pochwalić się Wam.
Jak kasa nie gra roli skwarek. jeśli tak, to albo zeiss terra albo docter/opticron
Optycznie każda z tych lornetek jest bdb, jedna lepiej inna mniej.
20mm HGL, Leica są bardzo małe i do nie każdych dłoni pasują
Malucha jednak trzeba wziąć do ręki i przyłożyć do oczu, ergonomia, ogniskowanie, muszle oczne, wymiary etc, etc
Wysłany: Sro 08 Cze, 2016
Na Cloudynights jest ciekawy test porównawczy Terra ED i Swarka...wynik w niektórych kategoriach wcale nie jest oczywisty http://www.cloudynights.c...-8x25-a-review/ Np. : "...Ostrość jest zdecydowanie lepsza w Zeiss.." czyli w lornetce za pół ceny. Swar jest z kolei nieco jaśniejszy.
Kolego Artemis, miałem dość podobną sytuację, bo mam nikon EX10x25 i też chciałem coś lepszego więc kupiłem Zen Raya ZRS HD 10x32, który jest lepszy pod każdym wzgledem, tyle, że większy, ale doskonała ergonomia to wynagradza. Jednakże niedawno wpadł mi w ręke Nikon 10x25 HG i to jest to! Obraz krystaliczny, piękne kolory, detal,zdecydowanie najlepszy obraz spośród lornetek ,jakie miałem wczesniej, nawet większych. Ergonomia jest w nim kiepska - ostrzenie małym palcem albo serdecznym - trzeba do tego przywyknać , muszle oczne małe, pole mniejsze niż w nikonie EX. Jednak jakość obrazu wszystko to rekompensuje i ta lornetka zostaje u mnie jako docelowa z maluchów. Dodam jeszcze, że jest dobrze wykonany i po prostu ładny - bierzemy do ręki i już wiadomo, że to wyższa klasa.
Wysłany: Czw 09 Cze, 2016
W zasadzie wszystko co piszesz o HG to prawda. Nikon jest ciekawą opcją pod warunkiem rozsądnej ceny zakupu. Lepsza od Nikona (o włos) w kategorii 10x25 jest chyba tylko Leica Ultravid. Problem z 10x25 to stabilność obrazu. W zasadzie jest to rzecz indywidualna a komfort wychodzi w dłuższym użytkowaniu. Gdyby HG był produkowany w wersji 8x25 to mógłby być dla wielu ideał. Taką lornetką zostaje dziś Swaro 8x25. Mimo to Nikon mnie kusi - za jakieś 1200zł bym się skusił ale za 2000zł z pewnością nie.
Mojego HG ktoś podlinkował tu na forum w okazjach, tylko 999zł mnie kosztował nowy - i pomyśleć, że jeszcze się zastanawiałem
Bo istotnie 2 tys. też bym nie dał -nie, że nie jest tego warty, tylko szkoda tyle na małą lornetkę.
Na Cloudynights jest ciekawy test porównawczy Terra ED i Swarka...wynik w niektórych kategoriach wcale nie jest oczywisty http://www.cloudynights.c...-8x25-a-review/ Np. : "...Ostrość jest zdecydowanie lepsza w Zeiss.." czyli w lornetce za pół ceny. Swar jest z kolei nieco jaśniejszy.
Nie tak dawno porównywałem ze sobą bezpośrednio dwa maluchy; Nikon HG 8x20 i Pentax Dcf SW 8x25. Tutaj różnica w cenie to nie dwa a co najmniej trzy razy a mimo to Pentax niemal dorównywał Nikonowi w jakości obrazu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10