Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 08 Cze, 2016 Zestaw do fotografii za 5000-7000 PLN
Witam,
W innym dziale założyłem temat z prośbą o pomoc w dobraniu body pod obiektyw Leica D VARIO-ELMARIT 14-50 mm f/2.8-3.5, jako że dyskusja rozwinęła się na tyle, że zastanawiam się nad zupełną wymianą zestawu, który posiadam, postanowiłem założyć nowy temat. Proszę o poradę. Chcę kupić aparat + obiektywy + akcesoria (statyw, akumulator, lampa i inne, które mogą się przydać.) Chciałbym w przyszłości zająć się fotografią profesjonalnie, zestaw chcę złożyć pod taką właśnie działalność. Fotografować chcę za równo produkty do sklepów internetowych, modę, sesje marek modowych, samochodów do sprzedaży, sesje ślubne, jak i spełniać się artystycznie w portretach i aktach. Wychodzi na to, że im więcej czytam tym mniej wiem, a na pokładzie mam tylko starego LUMIXA L1 ze wspomnianym obiektywem, którego chcę wymienić na nowszy model. Choć z obiektywu dalej chciałbym korzystać dopuszczam możliwość pozbycia się go. Budżet to około 5000-7000 PLN na wszystko. Sprzęt może być używany, w BDB stanie. Dodam jeszcze tylko, że chciałbym mieć również możliwość przyzwoitego filmowania. Orientowałem się w ofertach takich aparatów jak: Nikon D600, Nikon D7200, Canon EOS 70D, Canon EOS 6D, Sony Alpha A77 II, Olympus OM-D E-M5 MARK II, Olympus OM-D E-M1, Lumix GX8, GH4, G7. Wiem, że są to propozycje różne, proszę o Wasze opinie. Pozdrawiam
No właśnie trochę wykroczyłoby to poza budżet
jako, że mam tą leice, myślałem nad olympusem e-m1, w poprzednim temacie została zasugerowana, podobno dobrze współpracuje ze starszymi obiektywami, a dzięki temu, że jeden obiektyw już mam mógłbym dokupić więcej rzeczy.
Znalazłem też jakiś stary obiektyw Nikkor AF 50 mm f/1.8D
Patrząc, że ten obiektyw jest pod m4/3, a chciałbyś rozwijać się "pro", to zaczął bym od pozbycia się go i dołożenia kasy do budżetu, zawsze to 1000zł więcej.
komor, dlaczego nie może myśleć o pełnej klatce?
ukrytysmok napisał/a:
Sprzęt może być używany, w BDB stanie.
Przeszukałem polski eBay i:
Nikon D600 3412,23zł z dostawą
Nikon D610 4574,25zł z dostawą
Canon 6D 5049,18zł z dostawą
Za różnice kolega na pewno dobierze jakieś sensowne szkła zwłaszcza jeśli sprzedał by obecne.
No tego na pewno nie ma sensu brać pod uwagę, bo nowy kosztuje 6500 minus 650 zł cashback. W tego Nikona D600 w bardzo dobrym stanie za 3400 też nie wierzę, ale oczywiście co kto lubi.
Ogólnie, jak zawsze stoję na stanowisku, że optyka jest ważniejsza niż korpus, szczególnie że ukrytysmok nie nastawia się na reporterkę, gdzie kluczowe są wysokie czułości. Brać Nikona D7100, do tego Sigmę 17-50, jak się okazuje 50/1.8D już jest do tego jakąś lampę i zbierać kasę na więcej.
Ja od dawna jestem zdania, że do fotografii Nikon, ale jeśli do fotografii i filmowania, to Canon, a kolega chce mieć "przyzwoite" filmowanie więc jeszcze wypadałoby by określił co przez to rozumie.
D600 w jakimś tam podobno niezły stanie są nawet na allegro do 4000-
Komor - jak chodzi o D7100 znalazłem całkiem spory zestaw
Zestaw
tylko czy warto, aż tyle tego brać od razu?
Wojmistrz co do jakości video chciałbym, żeby była opcja kręcenia filmów FULL HD 60 fps i czas możliwy do zrealizowania nagrania 29:59 + dobra stabilizacja, ale im dłużej brnę w ten temat, tymbardziej sobie uświadamiam, że za takie pieniądze tego nie dostane.
Komor - jak chodzi o D7100 znalazłem całkiem spory zestaw
Zestaw tylko czy warto, aż tyle tego brać od razu?
Tamron 70-300 VC - fajne amatorskie tele, do fotografii zarobkowej raczej niezbyt przydatny.
Tamron 17-50 VC - dobra alternatywa dla analogicznej Sigmy, budżetowy zoom standardowy do reporterki, w studio i sesjach portretowych ujdzie.
Nikkor 35/1.8 - fajna stałka do reporterki, fotografii ludzi, szerszego portretu.
Lampy Meike - przydadzą się, zdaje się Wojmistrz może coś o nich napisać.
Reszta to drobiazgi, które oczywiście są przydatne.
Teraz trochę pogadałem ze znajomym, który mógłby mi wypożyczyć jeszcze 3 obiektywy nikkor bo się kurzą w szafie są to wersje na analogowy aparat m.in. 105mm stałoogniskowy. Ostrość trzeba będzie łapać manualnie?
O ile są z bagnetem F i da się je podłączyć do aparatu. Może także mają system ostrzenia, ale tzw śrubokręt, musiał byś konkretnie znać modele i oznaczenia. Licz się z tym, że mogą wymagać ostrzenia ręcznego.
28-105
AF we wszystkich jest na śrubokręt. AFAIK korpusy serii 7xxxx oraz pełnoklatkowe obsługują ten standard.
ukrytysmok napisał/a:
No i ta Leica z body L1. Jakimś rozwiązaniem jest dokupienie body od nikona i zostawienie lumixa L1 na konkretne okazje.
kupujesz korpus FX Nikona (np. d610, ale ja niezbyt w tym biegły, który konkretnie model i dlaczego) i L1 z Leicą najprawdopodobniej użyjesz 2 razy nie za bardzo wyobrażam sobie owe specjalne okazje do jego używania...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9