Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaka lornetka na mecz pilkarski?
Autor Wiadomość
Willy 
Bywalec

Wysłany: Pon 13 Cze, 2016   Jaka lornetka na mecz pilkarski?

Temat myślę bardzo na czasie i aż sie dziwię, że żaden z producentów nie podchwycił.

Byłem kiedyś zaproszony na mecz, gdzie siedziałem tak wysoko/daleko, że trzeba sie było bardzo skupić, żeby zobaczyć piłkę.

Brakowało bardzo lornetki, ale nie wpadłem na to aby ją zabrać.

Zaraz, zaraz, ale którą zabrać? Tę z szerokim polem? Dużym przybliżeniem? Małą i lekką, czy tutaj rozmiar nie ma znaczenia?

Jakie są Wasze typy? Może doświadczenia?

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pon 13 Cze, 2016   

Ja bym sugerował 8x32. Powiększenie już na tyle duże że wszystko zobaczysz, a pole spore i pozwalające objąć sporą część boiska.

Marlut 
Optyczny

Duże powiększenie nie sprawdzi się raczej ze względu na niewielką głębię ostrości i pole widzenia. Obstawiam parametry 8x25 do 8x32, minimum 8 stopni. Sprzęt mieszczący się w kieszeni kurtki albo z futerałem do paska od spodni.
Znaleziony niedawno przez kolegów Eschenbach Trophy F 8x25ED 8,2st 330g może być fajny

Dla eleganckich kibiców w marynarkach Nikon 8x30EII

TomPL2 
Optyczny

Na mecz piłkarski to wolałbym raczej taką:
http://www.cyfrowe.pl/lor...va-v6-6x15.html
albo nawet taką:
http://www.cyfrowe.pl/lor...unior-6x21.html

widoczek 
Optyczny

Ja bym wolał starą japońską lornetkę 7x35 z polem rzędu 11-12 stopni.
Coś tego typu:
http://www.ebay.pl/itm/Ce...a0AAOSwuhhXXEsf

Arek 
Redaktor

Fajne, ale jednak mało poręczne.

Abs 
Optyczny

Generalnie co kto lubi, do czego jest przyzwyczajony...ale z korony dużego stadionu co najmniej 8x (to chyba najbardziej uniwersalne powiększenie). Generalnie zalecana lornetka powinna być mała i lekka. W kategorii budżetowej polecam Nikona S. Ex 8x25.

marcinkle 
Uczestnik

Wysłany: Czw 16 Cze, 2016   

Jak na stadion to coś małego - bylem raz na meczu z nikonem EX 10x25 i spokojnie wystarczał, bo ma duże pole a to wydaje mi się w tej sytuacji najwazniejsze. 8x spokojnie by też wystarczyło. Siedzialem mniej więcej w połowie wysokości trybun, ale pod koroną pewnie lepsza byłaby 10x. Światlo na meczach jest zawsze dobre, stąd nie ma sensu nic dużego targać ze sobą.

Marlut 
Optyczny

Wysłany: Czw 16 Cze, 2016   

Mam jeszcze jedną opcję - trzeba iść na mecz do knajpy i wtedy najlepsza będzie lornetka z meduzą. Oczywiście jeśli przesadzisz także możesz mieć kłopot z dostrzeżenie piłki :mrgreen:

Kolega z firmy wierzy w utrzymanie wyniku z 1410r, w tym wypadku żona chyba zrozumie.

kot Sylvester 
Maniak

Wysłany: Czw 30 Cze, 2016   

Zakładając że siedzimy w odległości 100 metrów od płyty boiska i pamiętając o jego wymiarach:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Pi%C5%82ka_no%C5%BCna#/media/File:Football_field.png

to ja osobiście popieram propozycję Widoczka z polem 11-12 stopni. Jeszcze lepiej byłoby mieć coś z polem na poziomie 15 stopni aby przy stałych fragmentach gry typu rzut rożny móc jak najwięcej ogarnąć.

Abs 
Optyczny

Wysłany: Czw 30 Cze, 2016   

Piłka to forma spektaklu dla mas. Jeżeli chcemy przyjrzeć się zawodnikowi 10x też będzie ok. Dla wielu ludzi tak wgląda przeznaczenie lornetki. W teatrze nie zakładają, że zobaczą całą scenę ale jednego a potem drugiego aktora. Jeśli nastawiamy się na szerokie pole, wersja jw.

Odpowiedz do tematu