Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Obiektywy do Canon D7 markII
Autor Wiadomość
Reykolt 
Nowy

Wysłany: Sro 15 Cze, 2016   Obiektywy do Canon D7 markII

Mimo, że fotografuje od ok 15 lat (lustrzanka Olympusa) nie jestem jakos specjalnie dobry w te klocki.
Ostatnio jednak postanowiłem (jako, że zacząłem mieć sporo czasu) zacząć fotografować bardziej serio. Interesuje mnie głównie fotografia wszystkiego co żyje i się porusza, np. ptaki, owady, ewentualnie gonitwy końskie, itp.
Sam wpuściłem się na głęboką wodę zakupując Canona D7mark II, jako, że ma szybki autofocus.
No i teraz pytanie - jaki obiektyw, na razie podstawowy i uniwersalny zakupić na początek, żeby ogarnąć tego Canona? (powiedzmy do +- 3.000zł)
A jaki kolejny, żeby ściągnąć obiekt z dalszej odległości? (do +- 4.000zł), najlepiej oczywiście jak najtaniej i z sensem :)
Ważne jest, żeby dobrze wykorzystać szybkość autofocusa tej lustrzanki

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Sro 15 Cze, 2016   

Najtańsze tele ze sprawnym autofocusem to Canon EF 70-200 f/4 L w wersji bez IS (stabilizacji), obecnie okolice 2700 minus 350 zł cash-back. Jest droższa wersja z IS, a potem zaczynają się modele z f/2.8, o większych wymiarach i wadze. Każdy z nich w swoim zakresie cenowym jest godny polecenia, po prostu zależy ile kasy chce się wydać.

Co do ogólnego, podstawowego obiektywu do wszystkiego, to nadal chyba najsensowniej kupić Canona EF-S 17-55 f/2.8 IS, jeśli budżet pozwoli (3000 zł minus 260 zł cashback). Taniej i też w miarę fajnie analogiczna Sigma i Tamron, obydwa o ogniskowym 17-50, świetle f/2,8, obecne, godne polecenia wersje są wyposażone w stabilizację.

To tak ogólnie, w miarę jasne obiektywy z dobrym AF. Oprócz tego są też inne, mniej lub bardziej specjalizowane typy, ale to już zależy jaki typ fotografii się preferuje. Żaden z powyższych nie zabłyśnie w fotografii makro. Tutaj albo trzeba coś dokupić, albo zrezygnować z jasnego i stałoświetlnego Canona 17-55 lub Tamrona/Sigmy 17-50 i kupić np. wycieczkową Sigmę 17-70. Coś za coś.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Reykolt napisał/a:
jaki obiektyw, na razie podstawowy i uniwersalny zakupić na początek, żeby ogarnąć tego Canona? (powiedzmy do +- 3.000zł)

Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS USM

Reykolt napisał/a:
A jaki kolejny, żeby ściągnąć obiekt z dalszej odległości? (do +- 4.000zł)

Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 L IS USM

muzyk 

komor napisał/a:
Najtańsze tele ze sprawnym autofocusem to Canon EF 70-200 f/4 L w wersji bez IS (stabilizacji), obecnie okolice 2700 minus 350 zł cash-back.

To strasznie drogo. Wydaje mi się, że można parę stówek taniej znaleźć nowy.
Używany? Ok 400 euro.

Z niesystemowych - Sigma 18-35 f1.8, 50-150 f2.8 OS, albo 50-100 f1.8,
albo Tamron 70-200 2.8 VC.

Makro - wiele jest fajnych szkieł. Możesz na początek spróbować z jakimś Heliosem i pierścieniami pośrednimi, mieszkiem.
Poza tym, Tokina 100 2.8 - słaby AF, bardzo ostre szkło. Od 2.8.
Cytat:
Canon EF 70-300 mm f/4-5.6 L IS USM

Odradzam. Słaby AF, na 300 mm tak sobie.
Już lepiej Tamron 70-300 VC.

Sunders 

Reykolt, czy obiektywy używane wchodzą w rachubę?

komor 
Moderator

muzyk napisał/a:
To strasznie drogo. Wydaje mi się, że można parę stówek taniej znaleźć nowy.

Nigdy nie podaję najniższych cen, tylko referencyjne. Każdy decyduje sam, gdzie kupuje. Poza tym pamiętaj muzyk, teraz mamy cash-back, więc ceny wcześniej wzrosły, żeby było teraz z czego oddawać. :)

muzyk napisał/a:
50-150 f2.8 OS, albo 50-100 f1.8, albo Tamron 70-200 2.8 VC.

Jako ogólny tele-zoom do wszystkiego to ja jednak trzymałbym się standardowego 70-200. Tamron VC jest więc do rozpatrzenia, ale chętnie bym poczytał opinie na temat jego AF w porównaniu do Canona.

muzyk napisał/a:
Poza tym, Tokina 100 2.8 - słaby AF, bardzo ostre szkło. Od 2.8.

Znowu ten stary bzyk. :) Naprawdę nie ma po co go polecać, jak za ledwo kilka stówek więcej jest starszy Canon 100 Macro (ten bez IS i bez L) z doskonałym AF-em, wewnętrznym ogniskowaniem i bardzo przyzwoitą optyką.

komor 
Moderator

Edit: Tokina kosztuje 1500 zetów, Canon 1900 minus 300 cashback = 1600 zł. Oczywiście można szukać taniej, używane, itd. Ja podałem dość wysokie ceny z dobrego sklepu.

muzyk 

komor napisał/a:
Naprawdę nie ma po co go polecać, jak za ledwo kilka stówek więcej jest starszy Canon 100 Macro (ten bez IS i bez L) z doskonałym AF-em, wewnętrznym ogniskowaniem i bardzo przyzwoitą optyką.

Bo jest ostry - po prostu. Bodajże nawet nieco ostrzejszy od 100 L makro. :roll:

komor 
Moderator

Ostrość to nie wszystko, naprawdę wystarczy chwilę popracować z Canonem, żeby odpuścić sobie tę Tokinę, tym bardziej, że nie trzeba wiele dopłacić. Kiedyś różnica w cenie była większa, to można było myśleć. Wszystkie polecane na tym forum obiektywy makro mają osiągi rozdzielczości co najmniej dobre. Poza tym wg których testów on ostrzejszy? Jak patrzę na DXO, to na 24-mpix Nikonie D600 Tokina ma ten sam wynik co Canon L na 22-mpix Canonie 5DIII. Wg testu Optycznych starszy Canon (nie L) na pełnej dziurze jest ostrzejszy od Tokiny, ale trochę wolniej się zbiera po domknięciu i nie dociera tak wysoko jak Tokina. Obydwa testowane na 20D, w 2007 roku. Canon 100L, też na 20D, osiągnął więcej niż Tokina.

Tokina AT-X M100 PRO AF D 100 mm f/2.8 (20D):

Canon EF 100 mm f/2.8 Macro USM (20D):

Canon EF 100 mm f/2.8 L Macro IS USM (trzy korpusy), centrum kadru:

brzeg:

Reykolt 
Nowy

Wysłany: Czw 16 Cze, 2016   

Dzięki za odpowiedzi. Już jakis pogląd mam. Poczytam jeszcze sobie w necie parametry. Skłaniam się jednaj na początek do EF-S 17-55 f/2.8 IS. Potem zobaczymy.

Podrzućcie jeszcze jaki ew. dysk zewnetrzny 1-2 TB, oczywiści USB3.
Początkowo chciałem - Samsung M3 Portable 2TB (STSHX-M201TCB) lub Samsung 1TB M3 Portable 2,5'' czarny USB 3.0, ale wyczytałem w jakiejś opiniii, że samsung robi strasznie awaryjne?
Macie jakies inne pomysły (budżet ok 350zł)

komor 
Moderator

Wysłany: Czw 16 Cze, 2016   

Jeśli chodzi o dyski 2.5", to mam kilka sztuk WD My Passport i nadal bez problemów. Mam też jednego Seagate Expansion 2TB i czasem sprawił jakiś drobny kłopot typu samodzielne odmontowanie, po którym system krzyczy, żebym nie odpinał dysku bez odmontowania (choć ja nie dotykałem w ogóle w tym momencie żadnych kabelków), ale danych nie utraciłem. Ale klockowatemu WD My Passport o pojemności 2 TB (to jest grubszy wariant niż typowy dysk z tej serii) czasem też zdarza się odmontować na samym starcie, krótko po podpięciu. Winne jest prawdopodobnie duże zapotrzebowanie na prąd w obydwu przypadkach.

as... 
Entuzjasta

Wysłany: Pią 17 Cze, 2016   

a tak ten tego, tani zoom który jest ostry jak brzytwa i robi piękny obrazek na cropie to tokina 50-135 2.8
Kładł ma łopatki 70-200L 2.8
AF (tokiny)był taki sobie z 350d ale potrafił zrobić piękne zdjęcie "szybkiego dziecka" ..
gdzie 70-200L 2.8 trafiał prawie zawsze. Proponuję przetestować tokinę, robi mega śliczne zdjęcia na 2.8 .
I piszę to jako posiadacz ff 5d2 z 70-200L 2.8 a wiele lat crop-a z tym szkłem :)

tamron 17-50 proponuję sobie darować, mam go od nowości wraz z cropem (jak znajdę chwilę czasu to puszczę to na allegro :P )

c17-55 2.8 mimo iż żre pyłki to najlepszy uniwersalny zoom na crop-a z 2.8.. jakiego miałem. (oczywiście proponuję olać is jak padnie nawet nie wnikać i robić zdjęcia dalej... dwa razy mi się zepsuł is którego nigdy nie używałem, jakaś taśma się przeciera czy coś takiego).

*miałem na cropie jako std. zoom 16-35L II 17-40L (genialny ale ciemny!!! genialny!) dwa c17-55 2.8 i został mi jeszcze t17-50 (robi ładne zdjęcia ale dźwięk af brrr)....

muzyk 

Wysłany: Sob 18 Cze, 2016   

as... napisał/a:
genialny ale ciemny!!! genialny!

a to ciekawe...
genialne to jest w nim najbardziej to, że w piachu leżał i się nie zapiaszczył, w przeciwieństwie do 70-200 f4 L :razz:
as... napisał/a:
t17-50 (robi ładne zdjęcia ale dźwięk af brrr)...

eee... że ten, no, tego, aż tak?
To co mają powiedzieć pentaksiarze :mrgreen:

stalowypępek 
Bywalec

as..., padł Ci IS, mimo że go nigdy nie używałeś? Ciekawe zjawisko...

[ Dodano: Sob 18 Cze, 2016 13:35 ]
muzyk napisał/a:
że ten, no, tego, aż tak?

Tak, aż tak. Nigdy nie miałeś okazji z tą wiertarką? Śrubokręty są cichsze.

komor 
Moderator

Jeśli się przeciera taśma, to może paść nawet nieużywany. Ale nie wiem na ile powszechne jest to zjawisko, opinie jak zwykle podzielone.

Odpowiedz do tematu