Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Sro 15 Cze, 2016
Nowe oobiektywy Sigma i Tamron 85 i 35 mm
Autor Wiadomość
twisted812 
Nowy
Beata

Wysłany: Sro 15 Cze, 2016   Nowe oobiektywy Sigma i Tamron 85 i 35 mm

Hej

Rozważam kupno 5d mark iii i pod to ...no właśnie

Zastanawiam się nad nowymi Tamronami, wyglądają obiecująco ale chyba jeszcze nie za wiele osób ich używa więc nie widzę zbyt wiele info od użytkowników

Są to Tamrony SP 85mm F/1.8 Di VC USD i podobne 35 mm
Wiele już dobrego słyszałam o Sigmie Art 35 mm i słyszałam że wyjdzie pewnie ich 85 mm nowe. Rozważam też 24-35 f/2 Sigmy.

Cenowo - Tamrony są trochę tańsze

W tej chwili pod 60D używam Sigmy 18-35 1.8 <3 która jest boska i płaczę że już porzucę .. i używam 100mm f/2 Canona - czyli porządny staruszek. Denerwuje mnie jednak czasem jego abberacja i momentami problem z celnością... i jednak jak patrzę na Sigmę to ładniej rysuje.

W tamronie podoba mi się też to, że jest stabilizacja. To przy ciemnościach może się nie raz przydać ..

Czy ktoś używa tych Tamronów? Ktoś coś wie ciekawego o tych modelach?
Ostatnio zmieniony przez twisted812 Sro 15 Cze, 2016, w całości zmieniany 2 razy  

Reklama

fides 
Entuzjasta
fides

Wysłany: Sro 15 Cze, 2016   

twisted812 napisał/a:
Rozważam też 25-35 1.8 Sigmy.

24-35mm f/2?

Nic więcej nie mam do napisania, bo nie używam Sigm, Tamronów i Canonów. :wink:
Ostatnio zmieniony przez fides Sro 15 Cze, 2016, w całości zmieniany 2 razy  

twisted812 
Nowy
Beata

no tak tak ;) 1sze literówka, 2gie drobiazg. dzieki

komor 
Moderator

Do czego ten 85mm miałby być? Bo jak do portretowych działań, to sam nie wiem, czy na pewno chciałbym taką kasę inwestować w taki obiektów, biorąc pod uwagę fakt, że na pełnej klatce nawet staruszek Canon 85/1.8 powinien być całkiem przyzwoity. Co innego, gdybyś używał rakiej ogniskowej do jakichś zastosowań reprodukcyjnych/produktowych itd., gdzie wysoka ostrość na optymalnej przysłonie jest ważna. Ale wtedy wahałbym się jeszcze nad Sigmą 85./1.4. Choć chyba zaczekam na nowy model, na „przeżycie” tym bardziej wolałbym mieć taniego C85/1.8. Może jak kupisz 5DIII to zobacz, jak będzie pracował 100/2 i czy zmieni się Twoje zdanie na jego temat.

Jeśli masz Sigmę 18-35 i jesteś zadowolony, to pełnoklatkowy prawie-odpowiednik 24-35 powinien Ci się spodobać. Sęk w tym „prawie”, bo zakres ogniskowych robi się mniejszy. Osobiście jak chwilę celowałem tą Sigmą założoną na 5DIII, to odniosłem wrażenie, że jednak między 24 a 35 jest niewielka różnica jak na zooma. Wiem, że to dwie dość popularne ogniskowe i mają swoje zastosowania oraz swoich zwolenników, ale zoom jednak mógłby mieć trochę większy zakres. Decyzja więc należy do Ciebie.

Sigma Art 35 – osobiście mam w planach. Choć gdyby jednak 24-35 f/2… :)

twisted812 
Nowy
Beata

No właśnie strasznie szkoda, że to nie jest 24-50 ... byłoby idealnie

Głównie portrety/trochę jakiejś reporterki. Bardziej podoba mi się rysunek nowej sigmy, jak pisałam. Jest ostrzejsza itd. + ta stabilizacja w Tamronie... przy mych wątłych rączkach czasem mi jej brak jak jest dosyć ciemno :D tak przynajmniej mi się zdaje że by się przydała. Stąd myśl o czymś innym niż te Canony. Ale chyba faktycznie bym wpierw zobaczyła jak 100 gra z 5dm3 i dopiero decydowała. na razie badam teren :)

Do kolejnych osób czytających : wciąż jestem ciekawa czy ktoś z nowymi Tamronami się już zaprzyjaźniał :) Wydają się być porządnie wykonane...

komor 
Moderator

Mam obecnie 15-30 Tamrona i jeśli tamte 85 i 35 są wykonane podobnie, to nie ma się o co martwić. To jest inna liga niż dawne Tamrony. Zobaczymy jak z trwałością. Ale skoro o wątłych rączkach mowa, to Canon 85/1.8 waży 425 g, natomiast Tamron 700 g. :wink:

twisted812 
Nowy
Beata

Chodziło mi o ich średnią stabilność i w następstwie : niepożądane rozmycia :P sigma waży niecały kilogram...więc do tej wagi już w miarę przywykłam :P

No i te nowe Tamrony są chyba lepiej wykonane, dlatego się nimi zainteresowałam ;) zdają się bardziej przypominać właśnie serię Art Sigmy w budowie..
http://www.tamron.eu/pl/o...-f18-di-vc-usd/

fides 
Entuzjasta
fides

twisted812 napisał/a:
Głównie portrety/trochę jakiejś reporterki.

Do jakiego czasu zeszłabyś na stabilizowanym 35mm, żeby ruch ludzi nie psuł ci zdjęć?

Stabilizację do obiektywu 85mm jeszcze mogę zrozumieć.

6D jest lżejszy. :wink:
Ostatnio zmieniony przez fides Sro 15 Cze, 2016, w całości zmieniany 1 raz  

twisted812 
Nowy
Beata

istnieje ta zasada, że 1/ogniskowa s. przy niepełnej klatce teraz to zeszłabym pewnie do 1/50, jeśli bym musiała to minimalnie dłużej przy 35 mm. przy 100mm jak robię na 1/100 to już rzadko kiedy mi wychodzi. tak jak mówiłam : z mojej wiedzy stabilizacja coś tu pomaga ale sama nie korzystałam z takich szkieł więc się nie będę kłócić jeśli ktoś mi powie że różnica nie jest powalająca ;)

fides 
Entuzjasta
fides

Chodzi mi o to, że w reporterce ludzie się poruszają na ogół i tą 1/30-1/60 s musisz użyć.

Stabilizacja nie zamraża ruchu ludzi, samochodów etc.

komor 
Moderator

fides napisał/a:
Stabilizacja nie zamraża ruchu ludzi, samochodów etc.

Dokładnie. Wszelkie tańce, gestykulacje przemawiających, to wszystko nie pozwala zejść z czasami zbyt nisko (przynajmniej dopóki nie zaczniemy błyskać w stopniu znacząco przebijającym światło zastane), więc zalety stabilizacji w reporterce są w pewnym stopniu ograniczone.

fides 
Entuzjasta
fides

Canon ma stabilizowane 35mm f/2. http://www.optyczne.pl/po...=1308&add2=1082 -ciemniejszy tylko o 1/3EV i bardziej kompaktowy, lżejszy od Tamrona. Ma szybszy AF od S i T.

twisted812 
Nowy
Beata

czyli coś daje ale bez szału specjalnego ;) ok. dzięki. no to na razie ta kwestia zostaje otwarta, zobaczyć jak się 100 na FF sprawuje

to jeszcze kwestia tej jakości Tamron'owych nowy szkieł. Bo to że Sigma Art jest super to wiem ale Tamron jednak też wygląda ciekawie, tyci tańszy i lżejszy .. może warto. i wyczytałam że Sigma 35 ma dużą winietę bardzo.

ktoś używał?? no może ktoś się trafi posiadający SP 35mm F/1.8 Di VC USD .. :) )

fides 
Entuzjasta
fides

Tamron ma najmniejsze winietowanie z trzech przeze mnie wymienionych.

twisted812 
Nowy
Beata

Dzięki! nie wiem jak umknęła mi ta odpowiedź...

Odpowiedz do tematu