Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Mam pytanie dotyczace Ecotone, a konkretnie wygody i dopasowania okularów, czy nie sa za małe, czy łatwo dopasowac je do oczu, czy nie ma mroczków itp.?Jak mozna porownac Ecotone do Nikona e 8x30 czy 7x50, jesli chodzi o dopasowanie do oczu?Wczoraj stalem sie wlascicielem Nikona EII i porównujac go do posiadanego starego wiekiem Pentaxa 7x50 to oprocz wagi i gabarytow, zdecydowanie szerszego pola {na plus} pojawiły sie tez minusy.O wiele trudniej w nikonie ustawic dobry rozstaw miedzy zrenicami oraz trzeba mocno kombinowac z polozeniem okularow przy oczach, bo pojawiaja sie mroczki.W Pentaksie przykladam okulary do oczu i wszystko pasuje, moge lekko przekrecac lornetke i jest nadal ok.Czy Ecotone wymaga bardziej starannego dopasowania do oczu, niz wspomniany nikon?Czy to jest zwiazane z tym, ze rzutowany obraz 3.5-4mm jest mniejszy, niz 7 mm w Pentaksie?Po nabyciu Nikona EII mialez zamiar nabyc jeszcze cos mniejszego w stylu Ecotone lub swarka cl 8x25 , ale jesli pozycja okular oko bedzie tak krytyczna lub bardziej, to bede musial zrewidowac plany i szukac cos w stylu 6-7x30-35mm?
Mam tak samo, dla mnie minimalna źrenica lornetki to 3.5mm. Kiedyś sprawdzałem mniejsze lornetki i nie dało się to dopasować do oczu. 7mm źrenica daje duży komfort ale też są minusy takie jak spadek kontrastu przy dość jasnym niebie, waga i rozmiary lornetki. Ze względu na wiek, myślałem, że moje źrenice nie otwierają się do 7mm, ale zrobiłem eksperyment i bez problemu w średnio zaciemnionej łazience miałem 7mm, więc dlatego pewnie lubię takie instrumenty . Wracając do tematu, to chyba sam musisz sprawdzić, czy taki maluch cię nie będzie wkurzać skoro 8x30EII już to robi.
andrzejek, Lornetka Ecotone 8x28 jest zaskakująco poręczna i wygodna, nawet dla osób o dużych dłoniach. Ja nie mam problemów z jej trzymaniem ani ustawieniem do rozstawu źrenic. Mostek okularowy jest bardzo solidny, zmiana ustawienia wymaga użycia odrobiny siły. Dzięki temu sam się nie przestawi, "złamaną" lornetkę można chować do futerału albo kieszeni i nie trzeba jej poprawiać po wyjęciu.
Miałem sporo obaw przed jej zamówieniem bo przyzwyczaiłem się do dużych lornetek porro, ale zaryzykowałem i po 3 tygodniach codziennego z niej korzystania jestem zadowolony.
Zerknij na te zdjęcia:
http://forum.optyczne.pl/...er=asc&start=30
8x30 EII wymaga drobnych korekt zdecydowanie częściej, trzeba się także przyzwyczaić do jego niewielkiej długości i pilnować małego palca aby nie spadał na obiektyw.
Co do źrenicy wyjściowej - faktycznie im jest większa tym większy zapas jeśli chodzi o ustawienie, moją 7x50 użytkuję często także w dzień trzymając jedną ręką.
Ecotone wygląda rzeczywiscie zachecająco jako maluch.Szkoda,że nie 7x28, ale to moze byc calkiem ciekawa alternatywa dla droższych ale niekoniecznie lepszych(ergonomia] ustrojstw typu cl 8x25 itp.
Kąt widzenia: 6 stopni
Min. odległość ostrzenia: 1,8m
Muszle oczne: wysuwane Twist-up
Odstęp od oka [mm]: 16
Układ optyczny: 7 elementów, 5 grup
Wymiary wys./szer./głęb. [mm]: 90 x 117 x 32
Ciężar: 390g
Wodoszczelność: tak, 1m/5min
Gwarancja: 5 lat
Cena: 656zł (koniec 2015r)
W komplecie z lornetką dostajemy:
dekielki na okulary, dekielki na obiektywy, łączony dekielek, szeroki pasek na szyję, pasek na rękę (jak w aparatach kompaktowych), futerał z paskiem na rękę i szlufką na pasek z „przelotem” w pionie i poziomie. Całość z kompletem stosownych papierów zapakowano w kartonowe lakierowane pudełko.
Dostarczone akcesoria wyglądają całkiem przyzwoicie i są dobrze dopasowane. Szczególnie cieszy solidne trzymanie dekielków – nie trzeba się obawiać o ich zgubienie. Podwójna „przelotka” w futerale umożliwia zamocowanie go w prawidłowej pozycji do paska od spodni, plecaka lub torby fotograficznej. Proste i pomysłowe.
Wygląd i mechanika
Lornetka sprawia bardzo solidne wrażenie i wydaje się dość ciężka jak na takie maleństwo. Aluminiową konstrukcję w całości okrywa guma której fragmenty mają fakturę skóry. Takie wykończenie poprawia pewność chwytu i zabezpiecza lornetkę przed drobnymi uszkodzeniami.
Rozmiar lornetki to udany kompromis pomiędzy „kieszonkowością” a wygodą użytkowania -można z niej kożystać nawet w grubych rękawiczkach.
Pokrętło regulacji ostrości działa płynie i lekko – testowałem w temperaturach od +20 do -5, pierścień korekty dioptrii z wyczuwalnymi kliknięciami.
„Złamanie” lornetki w celu dostosowania jej do rozstawu oczu wymaga trochę siły co daje nadzieję iż raz ustawiona samoistnie nie zmieni położenia. Warto przy okazji wspomnieć, że futerał nie wymaga prostowania lornetki przed jej schowaniem. Całość wygląda bardzo estetycznie.
Optyka
Pole widzenia jest niewielkie, szczególnie w porównaniu do 8x30EII, ale można z tym żyć. Jeśli potraktujesz lornetkę jako przyrząd do przyglądania się a nie rozglądania, będzie OK.
W warunkach dziennych, w jasnym otoczeniu jest bardzo dobrze, także w pełnym słońcu lornetka nie ma problemów z odblaskami ani AC. Kolory oddaje prawidłowo, rozdzielczość jest niezła. W warunkach nocnych także jest poprawnie – obserwowałem świąteczne dekoracje na ulicach, latarnie, iluminacje budynków, Księżyc i rozgwieżdżone niebo. Gwiazdy są punktowe a ich kolory właściwe.
Szukając nieco na siłę, lekką AC można znaleźć na cienkich gałązkach na tle nieba, ale w przy obserwacji ptaków w parku czy nad wodą jest ona niemal niezauważalna. Geometria także wydaje się prawidłowa, nic nie drażni ani nie rozprasza.
Co może być problemem to dostrzegalność szczegółów w głębokim cieniu. Podglądałem na zmianę przez Ecotone i Nikona EII w pochmurny dzień wróble schowane w iglakach i kaczki w parku– tu kłania się mniejsza apertura i źrenica wyjściowa. Teoretyczna rozdzielczość i jasność Kamakury wobec EII to odpowiednio 87% i 82% , do tego dochodzi prawdopodobnie trochę niższa transmisja dachówki.
Podsumowując tę krótką opinię muszę napisać, że lornetka dobrze spełnia swoje zadanie, jest przyjemna w użytkowaniu i dobra optycznie. Można ją na co dzień nosić ze sobą, nie stanowi dużego obciążenia w torbie, mieści się także w kieszeni przeciętnej kurtki. Nie wykazuje żadnych rażących braków a stosunek jakości do ceny wypada bardzo korzystnie. Na pewno nie zastąpi pełnowymiarowej lornetki ale jest doskonałym jej uzupełnieniem.
Swietne opisy lornetek.Ciekaw jestem twoich wrażeń porównawczych ecotone, zen raya, nikona eii itp. jako subiektywnych spostrzezeń, to czesto jest ciekawsze, niż wszelkie tabelki, cyferki itp.Ktoś może powiedzieć, ze nie porównuje sie jablek z pomaranczami, ja zas twierdze, że owszem, pomarańczy nie zjem wiecej niz jedną, bo za slodko i sie szybko przejada, jablka mozna jesc codziennie itp}}}}}
andrzejek, Z tego co pamiętam z matematyki -nie można odejmować pomarańczy od jabłek, porównywanie jest jak najbardziej dozwolone
Problemem jest różne przeznaczenie tych lornetek:
Ecotone to sprzęt terenowy, zawsze w kieszeni, nie boi się deszczu, błota, złego traktowania. Solidna mechanika, przyzwoita optyka, przemyślane akcesoria, małe pole widzenia, niska cena.
EII wybitnie spacerowy, do delektowania się obrazem i samą lornetką. Nie weźmiesz go jednak tam gdzie (Kama)kura sama leci. Beznadziejne akcesoria.
ZEN 7x36 uniwersalny, jasny, ostry, solidny….. malina. O tej lornetce chyba coś więcej napiszę jak czas pozwoli.
Dziękuję za pomoc, istnieje niebezpieczeństwo że się namówiłem.
[ Dodano: Pon 11 Sty, 2016 19:42 ]
Czy to -5 to z własnego doświadczenia? To ewentualne -5 takie prozaiczne czy doprawione jakimś astygmatyzmem? Bo napisałem do sklepu i oni piszą, że -3.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,11 sekundy. Zapytań do SQL: 12