Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 17 Cze, 2016 Głupie pytania na rozmowach kwalifikacyjnych
Zastanawiam się czemu mają służyć te wszystkie pytania dotyczące: wymień swoj 3 dobre i 3 złe cechy? Albo co chciałbyś osiągnąć w życiu? Czyli te wszystkie głupie pytania nie związane z pracą. Czemu one mają służyć?
Jeśli to jest tylko małpowanie nowomodnych "tryndów" - to niczemu.
Jeśli jednak firma zatrudnia psychologa na przykład, to on już wie, co z tym zrobić. Stworzy Twój portret psychologiczny. Po co im to? No właśnie po to, żeby wiedzieli, czy im pasujesz do kompanii.
wymień swoj 3 dobre i 3 złe cechy? Albo co chciałbyś osiągnąć w życiu?
Hm.... są to pytania, na które średnio inteligentny człowiek udzieli odpowiedzi, bardziej inteligentny rozwinie ją i określi nią swoją osobowość . Człowiek o poziomie inteligencji małpy będzie miał z tym problemy ( nie umniejszając temu sympatycznemu zwierzęciu ) . Na różne stanowiska są potrzebni różni ludzie , stąd i forma określenia ich miejsca w szeregu.
To jest też sposób sprawdzenia jak kandydat radzi sobie w sytuacjach stresujących/nietypowych Dobrze sobie przed rozmową przygotować niekonwencjonalne odpowiedzi na takie pytania, żeby zaskoczyć rekruterów
W wiekszosci i tak rekrutujacy nie wiedza co zrobic z odpowiedzia i po co takie pytania sie zadaje. Ot tak moda teraz nastala, wiec zadaje sie je wszytkim kandydata do pracy od sprzataczki do prezesa.
wirtualny, niczemu. W żadnej sensownej firmie nikt od dawna nie zadaje takich pytań. To relikt ubiegłego wieku i znak, że rekruterowi zależy bardziej na odbębnieniu rozmowy niż na poznaniu kandydata.
Chyba, że chcą wybadać jak reagujesz na to, że ktoś marnuje Twój czas
Osobiście nigdy nie miałem takich pytań, ale z relacji znajomych wiem, że się zdarzają. U mnie raczej poruszane były kwestie techniczne.
Takie pytania zdarzają się w branżach handlowych i obsłudze klienta. Czyli tych nisko płatnych stanowiskach. Tutaj masz kilka rzeczy o których należy pamiętać na rozmowie kwalifikacyjnej http://poradnikpracownika...ierwszej-randce
Bo coś w tym jest, że jest ona jak pierwsza randka. Albo przypadniecie sobie do gustu i będzie flirt. Albo nic z tego nie będzie.
TS [Usunięty]
Wysłany: Wto 21 Cze, 2016
Ciężko mi radzić, bo czegoś takiego nie doświadczyłem, ale odpowiedziałbym coś ogólnie i zadał analogiczne pytanie - 3 mocne i 3 słabe strony firmy. Przecież obie strony chcą się poznać.
TS, na stanowiska, przy których zadają takie pytania to raczej nie firma walczy o pracownika, więc raczej nie podskoczysz
Nikt nie będzie zadawał takich wyświechtanych pytań na poważne stanowiska.
TS [Usunięty]
Wysłany: Wto 21 Cze, 2016
Na takie bardziej poważne to w ogóle nie ma rozmów kwalifikacyjnych
Oto co ostatnio dostałem od niby managera w mojej pożal się boże firmie:
idiota napisał/a:
I would like every member to do this exercise.
How do you define success answering these following questions will help understand each person perspective within the company.
• How do you define success for our organization or program?
• How do you define failure for our organization or program?
• How do you define success for projects?
• How do you define failure for projects?
Moja perspektywa w stosunku do firmy w której pracuje jest taka, że od 7 tygodni ten idiota czeka na moją odpowiedź.
Ale to jest to debilne podejście do tematu, gdzie firma składa się z 12-tu pracowników z czego każdy uważa się za najlepszego managera z najlepszym podejściem do tematu.
Przeczyta któryś bzdurę w necie i wysyła do wszystkich aby móc Cię "sklasyfikować". Co z tego że Twoje IQ i twoja wiedza przewyższa nawet minimalne możliwości poznawcze osoby która zadaje Ci kretyńskie pytania. On i tak Cię zaszufladkuje i uzna że jak nie masz nic do powiedzenia to dlatego że "nie rozumiesz".
Mógłbym tak w nieskończoność. Najlepsze że obliczenie przeciwprostokątnej w trójkącie prostopadłym jest dla nich niewykonalne, a wzór na pole czy obwód koła to coś, co w życiu jest zupełnie nieprzydatne.
No tak. Mój syn też dostał "gadaną" pracę, bo mówi po angielsku lepiej, niż przeciętny Anglik. Problem polega na tym, że to oni są tam, a my jesteśmy tutaj - i nie mam na myśli położenia geograficznego.
stalowypępek, ci, co są już potęgą, nie muszą już być najmądrzejsi, tylko sobie mądrych importują. Popatrz na amerykański system akademicki choćby, nie mówiąc o innych sferach. Zresztą polska umiejętność rzeźby w paździerzu już dawno temu zwróciła uwagę naszych zachodnich przyjaciół, od kiedy robią u nas interesy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9