Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Sro 22 Cze, 2016
Na podróż lustrzanka lub nie - do 2 - 2,5K
Autor Wiadomość
lukasz.necio 
Nowy

Wysłany: Sro 22 Cze, 2016   Na podróż lustrzanka lub nie - do 2 - 2,5K

Hej
Potrzebuję aparatu na podróż do dalekiego kraju, gdzie chciałbym robić zdjęcia reporterskie i portretowe, ale też krajobrazy.
Budżet: powiedzmy, że 2,5 tysiąca to już dużo.

Lustro, czy bezlusterkowiec z wymiennym szkłem? Zawsze fotografowałem lustrem (canon 350d). Zakup lustra pomoże mi wykorzystywać stałkę 50mm, którą mam do starego canona, np jakbym kupił jakiś 80d?

Z drugiej strony podobno bezlusterkowce to melodia przyszłości. Ale jak tam jest ze zmianą szkła? Będzie dużo piachu i brudu. Czy w bezlusterkowcach z powodu braku lustra jak się zmienia szkło nie leci wszystko na matrycę od razu? :( I jaki w tej cenie sensowny jest osiągalny?

Trzecia ważna rzecz: aparat ma też mi służyć po powrocie przez kilka latek, mam nadzieję.

Pozdrawiam i dziękuję,
Łukasz

Reklama

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Sro 22 Cze, 2016   

W tym budżecie lustro/bezlusterkowiec czy kompakt - nie ma specjalnego znaczenia m bo i tak kupisz aparat z jednym szkłem .
Jeśli w przyszłości zdecydujesz się na kolejne wydatki rzędu 700 i więcej złotych - to o lustrze możesz pomyśleć. Do podróży - czyli lekki, nieduży i z dobrą ergonomią ( w podróży na grzebanie w menu czasu nie ma - więc odpowiednie przyciski i rolki do sterowania funkcjami aparatu raczej się przydają) - polecałbym Pentax - KS2, (K-50;K70) z obiektywem 18-50 - jak na lustrzankę jest bardzo mały - porównywalny rozmiarem do bezlusterkowca jak Fuji XT1 czy Olympusa z obiektywami. Są w systemie zarówno szkła normalne jak i tzw Limitedy - czyli takie które limituje z góry założony kompaktowy rozmiar. Do podróżnych zastosowań właśnie.

lukasz.necio 
Nowy

W podróży nie, ale po powrocie ze 3-4latka dobrze by było, żeby sprzęt posłużył :) Wielkość nie ma znaczenia aż takiego dla mnie, raczej chodzi o jakość zdjęć :) dzięki

Andrzej.M.
[Usunięty]

lukasz.necio napisał/a:
raczej chodzi o jakość zdjęć

O to możesz być spokojny , będzie nawet lepsza. Ale skoro jesteś już w canonie - i masz sensowną szklarnię (sensowna - to niekoniecznie stara 50-tka) - to pewnie 80D będzie w sam raz. Pytanie czy budżet puści. Jeśli tak to czemu nie Pentax K-70? Z 24 mpix matrycą i pixel shift... prosto z K-3II. A 50-tkę o znacznie lepszej jakości kupisz za ok. 500zł.
No i skok jakości z 350 - kolosalny!

stalowypępek 
Bywalec

lukasz.necio, możesz przybliżyć jaki to jest ten daleki kraj i jaka specyfika zwiedzania?

lukasz.necio 
Nowy

Wysłany: Czw 23 Cze, 2016   

Kirgistan. Góry, piach.

Zasadniczo miałem problem z utrzymaniem czystości w Canonie 350d (jestem trochę ciapak), dużo kurzu na lustrze i matrycy, a z tego co zrozumiałem z budowy bezlusterkowców z wymienną optyką, to w związku z brakiem lustra jak się wymienia tam szkło, to od razu na matrycę wszystko leci, dla mnie to może skończyć się plamami i klapą ze zdjęć.

Dlatego skłaniam się do lustrzanki mimo wszystko. Taki konwerwatyzm, może nieracjonalny.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Pią 01 Lip, 2016   

lukasz.necio napisał/a:
problem z utrzymaniem czystości w Canonie 350d (jestem trochę ciapak), dużo kurzu na lustrze i matrycy

To zdecydowanie polecam Pentaxy - są po prostu uszczelnione. Oczywiście - przy zmianie szkła też coś wpadnie do komory lustra i przy klapnięciu może przenieść się na matrycę , ale nie będzie stałego dopływu jak w nieuszczelnionym body.

stalowypępek 
Bywalec

Wysłany: Sob 02 Lip, 2016   

Andrzej.M., czy Szanowny Pan może nam podać przykładową, uszczelnioną konfigurację w zadanym budżecie?

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Sro 06 Lip, 2016   

Heh święty Pentaxie, ciekawe ile będzie kosztował sam adapter z Canona do Pentaxa, aby zastosować wspomniany przez op obiektyw :P

muzyk 

Wysłany: Sro 06 Lip, 2016   

Andrzej.M. napisał/a:
są po prostu uszczelnione.

I do lodówki dobrze pasują. Otwierasz taką, a tu... Pentax. :mrgreen:
:lol:

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Wto 12 Lip, 2016   

stalowypępek napisał/a:
Andrzej.M., czy Szanowny Pan może nam podać przykładową, uszczelnioną konfigurację w zadanym budżecie?

Złoty poleciał więc jest o 200 zł drożej biały i czarny w tej samej cenie.
http://www.nokaut.pl/w-ka...bIJpLABiDudZtV5*ocgqzW18V$FZC1clKHLsU9Ww75yKMqwAo632bynPJ/qF2tahJA7IcwL*ps2qEf1qoWGCmdCMW7CLl2RbtOnIlYfFn4FlTDqN5K3zrp77vO5iz5mnbQR1kteY9y1C5$1MRD2SwvIIEgWBpl2ePjftw/

A jak by budżet nie puszczał to można K-50 http://fotozakupy.pl/pol_...filter_instock=

Konfiguracja? Body KS2 plus 18-50 WR lub k-50 plus18-55WR.
Wojmistrz napisał/a:
adapter z Canona do Pentaxa, aby zastosować wspomniany przez op obiektyw
:lol: :lol: :lol: A w jakim celu? Szkło sprzedać fanboyom a za 500zł można kupić nowe Pentaxowe. Dokładnie 510 z wysyłką. Niedawno kupiłem - wbrew wynikom testów ostrzy fajnie nawet na pełnej dziurze i to nie tylko na k-3 ale też na staruszku kx, który jak wiadomo mistrzem rozdzielczości nie był.

muzyk napisał/a:
do lodówki dobrze pasują. Otwierasz taką, a tu... Pentax.

I w odróżnieniu od canona, po wyjęciu będzie dobrze działał. :razz:

muzyk 

Andrzej.M. napisał/a:
I w odróżnieniu od canona, po wyjęciu będzie dobrze działał. :razz:
uczelki zatrzymają grzyba w puszce :razz: :mrgreen:

Andrzej.M.
[Usunięty]

muzyk napisał/a:
uczelki zatrzymają grzyba w puszce

Jeśli się tam w ogóle dostanie? :razz:

monkowy_dziadek 
Bywalec

Wysłany: Sro 13 Lip, 2016   

Cytat:
I w odróżnieniu od canona, po wyjęciu będzie dobrze działał.

Jesteś tego pewien?
Materiał znany i stary, ale może dla przypomnienia:
https://www.youtube.com/watch?v=RCT-YMgjm9k

muzyk 

Wysłany: Sro 13 Lip, 2016   

monkowy_dziadek napisał/a:
Materiał znany i stary, ale może dla przypomnienia:
https://www.youtube.com/watch?v=RCT-YMgjm9k

:shock: :mrgreen:

Odpowiedz do tematu