Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pierwsza lustrzanka. Chyba Canon?
Autor Wiadomość
MichalP 
Optyczny
foto&moto

Wysłany: Pon 21 Lip, 2008   

30 z pewnością będzie wygodniejsza niż 400, to pewne. Czy lepsza? Może i lepsza obudowa, AF, szybkostrzelność, szybkość działania, ale trzeba znaleźć dobrą używkę, bo można się naciąć i kupić minę. Jeśli nowy to od razu 40 bo jest tylko nieco droższy od 30.

Reklama

kozidron
[Usunięty]

30D - no o klasę wyżej.....od 400D, możesz sobie zrobić porównanie....na optycznych

http://optyczne.pl/porown...dd0=329&add1=33

Powiem ci tak, ja też wolałbym 30D, niestety ja swoją 400tke kupowałem (grubo)ponad rok temu ...
wtedy dysproporcja cenowa była większa...niż teraz między 40D a 450D. Jak dokupisz sobie gripa do 400D(orginał lub jakiś zamiennik) to da się to trzymać - chyba ze masz ogromne palce, co nie przypuszczam....:)
Myslę, że na początek skup się na szkle jakimś, poza kitem do eosa jest taka bardzo tania stałka 50mm 1.8(jak na początek), nie ma rewelacji jeżeli chodzi o budowę(jest plastikowa, niestety listki mocowania też) ale za tą cenę -350,- ze światełkiem 1.8...to stosunek ceny do jakości powiedzmy jest na 4-.
Zaraz tu gromy mogą na mnie zlecieć że ci proponuje szkło( w plastikowej obudowie), które jest badziewne. Myślę, że na początek będziesz naprawdę z niej zadowolona.
Będziesz musiała te szkiełko przymykać o dwie działki (minimum) ale na początek myslę da rade(niestety z tą stałką trzeba się delikatnie obchodzić....bo po jakims czasie może sie wyrobić, u mnie pochodziło ponad rok)
tu masz linka:
http://optyczne.pl/index....w=1&typ=0&moc=0

Jak sama mówisz nastepne wakacje wyciśniesz poty i zarobisz na dodatkowe szkiełko....tak naprawdę to hobby bez dna. Moja siostra przemęczyła się z tym szkiełkiem lekko ponad rok potem je zmieniła na 50mm 1.4.
Jak juz się zdecydujesz....to można pogadać o jakimś tele....

krisv740
[Usunięty]

nie jesteś skazana na używke. trzeba poszukać po prostu nowego, jeszcze czasami się trafiają, lub z usa
jest lepszy konstrukcyjnie od 400 a obudowa i komfort użytkowania od 450d
matryca bardziej wszechstronna od d80 nikona
warto się wysilic i poszukać

mufufufu 
Nowy

Nowej 30D na pewno nie kupię. Chyba, że za rok, ale od roku już planuję wszystko, więc następnego nie wytrzymam.
No ja wiem, że bez dna. Ale ale. Myślałam, że te stałki są bardziej dla profesjonalistów, no i że są droższe. Kozidron, ale to bardzo źle, że ten obiektyw jest plastikowy?
Czyli 30D jest lepszy (zerknęłam na to porównanie i testy) i obiektyw (ten stałoogniskowy - jest taki ładny!), skoro polecasz na pewno też jest dobry. A już na pewno dla mnie.
Kurczę, wzięłabym tego 30D, wzięłabym. Tylko problem ze znalezieniem.
A co to znaczy "przymykać o dwie działki"?

Ale Kris, z USA? Nie mam nikogo w USA. USA to dla mnie w ogóle inny świat. A jak coś się popsuje? I z naprawą mnie wyślą do USA? Wysilę się i znajdę. Teraz, jak już wiem czego szukać to łatwo pójdzie ^^

kozidron
[Usunięty]

Sluchaj ten obiektyw 50mm 1.8 II -on nie jest dobry,......wiesz jest takie okreslenie: da się rzygać....i on taki jest, za taka kase to te szkiełko jest wporzo, na początek da rade. Jest to zawsze jakaś alternatywa do kita (bo nie wiem czy sie przymierzasz, do tego nowego kita canona z IS-em,czyli ze stabilizacją, czy jeszcze do tego starego). Niestety to 50mm, wiec ogniskową masz stałą = 50mm. W kicie ogniskową masz zmienną od 18-55, na początku może ci się to wydać wygodne ale po czasie zaczniesz dostrzegać różnice w jakości nawet w stosunku do takiej plastikowej stałki 50mm 1.8 II.

Z przymykaniem to chodzi o to ze on ma światełko 1.8, żeby uzyskać jakieś zadowalające efekty(pamiętaj, że niestety ten obiektyw nie dorasta do pięt takiej 50mm 1.4 ani jakością wykonania ani ostrością o czym przekonasz sie jak zaczniesz inwestować), będziesz musiała go przymknąć do 2.8 to i tak to jest więcej niż daje ci kit przy ogniskowej 18mm- bo tam jest 3.5

aha nie wszystko co jest ładne jest dobre..........:)

...koledzy tu wyżej bardzo dobrze ci radzą z 30D i 40D to świetne puszki(jeżeli mozna tak powiedzieć), z tym że przypominają mi się czasy jak miałem 17 lat i zbierałem na gitarę gibsona i też miałem jakis budżet, do którego dokładała sie matka a do tego jak jeszcze sie okazało że trzeba wyciągnąc jeszcze kasę na piec.....to tragedia.
Jak uda ci się wyszukać gdzieś 30D z usa + gwarancja to rewelacja , ja bym brał....poszukaj jak mówi krisv740 i zapodaj nam linka gdzie znalazłaś......
hehe to sam kupię............żartuje......

krisv740
[Usunięty]

mufufufu, http://www.allegro.pl/ite...d_jak_nowy.html
spradź to :!:

[ Dodano: Pon 21 Lip, 2008 17:54 ]
albo to : http://www.allegro.pl/ite..._obiektyw_.html
jak wylicytujesz i nie będziesz chciała gripa to odkupię od ciebie :mrgreen:

[ Dodano: Pon 21 Lip, 2008 17:55 ]
jak widzisz możliwości jest sporo
w usa body kosztuje ok. 750usd -nowy

mufufufu 
Nowy

Wysłany: Wto 22 Lip, 2008   

Eeeej, jak ja wam podziękuję za to wszystko?
Kris, nie ma sprawy i naprawdę wielkie dzięki, naprawdę :)
Tylko z tym USA... Prawdę mówiąc, nie mam zielonego pojęcia skąd jak Wam wezmę aparat z USA xD
Ah, Kozidron! Grasz na elektryku? I jak na początek ten obiektyw na pewno będzie dobry, dziękuję ^-^

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Wto 22 Lip, 2008   

mufufufu

Jak zdecydowałaś się na D30, to aż sie prosi o coś lepszego( w sensie szkła nie body) ale na początek (chodzi mi o to szkiełko 50mm 1.8 II)"da się rzygać", tylko pamietaj ze to jest 50mm x 1,5(jak 30D) lub 1,6 jak 400D (jak sie nie mylę, z aps-c na pełną klatkę) to jest odpowiednio ogniskowa 75mm i 80mm, czyli tak zwany zoom optyczny troszkę ponad x3. Żebyś się nie zdziwiła ze w ciasnych miejscach nie obejmiesz szerokiego kadru. Mogłem ci wcześniej o tym wspomnieć(wyleciało mi z dyńki).

Odpowiedz do tematu