Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Dylematy taty - co po Tento 7x50? Mniejsze i mocniejsze.
Autor Wiadomość
Marlut 
Optyczny

Wysłany: Pią 10 Cze, 2016   

Arek napisał/a:
s.turek, bo w tym budżecie nie ma cudów. Zawsze będą jakieś kompromisy. Ja myślę, że dopiero coś takiego by Cię zadowoliło:

http://www.cyfrowe.pl/lor...ch-7-10x30.html
http://www.ecotone.com.pl...-prominar-.html

Oglądałem niedawno Monarcha 10x30 i szybko odłożyłem na półkę - chyba zbyt mała źrenica i problemy z tym związane. Pomiędzy 3 a 3,2mm jest spora różnica wbrew pozorom.
Kowa w wersji 8x32 świetna, trzeba poszukać opinii o 10x albo zapytać w sklepie.

A używany ZEN 10x32 ZRS? Sprzedaje go nasz forumowicz, pogadaj z nim. Kupując kiedyś lornetkę ustaliłem ze sprzedającym, że ją sprawdzę czy mi odpowiada i ewentualnie odeślę, podobnie robiłem też sprzedając swoją.

Reklama

marcinkle 
Uczestnik

ZEN cały czas czeka na nowego właściciela :smile:
Kolego s. turek - jak rozmawialiśmy przez telefon to nie polecałem prostafów i wyszło na moje :wink:
W razie czego mogę Zena wysłać z możliwościa zwrotu bo ciekawi mnie jak by wypadł w porównianiu do innych 30-tek.

s.turek 
Początkujący

Monarch 7 10x30, faktycznie powinien być idealny patrząc na opinie i parametry, ale po doświadczeniach z tańszymi Nikonami na pewno nie kupiłbym bez "pomacania".
Kolego macinkle - trzymam za słowo w kwestii ewentualnego zwrotu, bo cały czas kusi mnie ten ZEN. Zamrożę kolejne parę stówek, ale poświecę się dla dobra forum :) licząc oczywiście, że przede wszystkim będzie to dla mnie dobry wybór. Szczegóły dogramy telefonicznie.

kot Sylvester 
Maniak

s.turek napisał/a:
Chyba zostawię Vortexa, bo mi już wstyd kupować kolejne lornetki, albo oddam wszystkie i wybiorę się kiedyś do Krakowa by teleskopach zakupić coś po dotknięciu – kolejnym typem byłby Vixen NF 10x42 lub ten stary Monarch 10x36 z fotojokera.
Dopada mnie powoli depresja związana z zakupem lornetki…

S.turek jak będziesz w Krakowie to oprócz teleskopów przy Dietla polecam odwiedzić Fotoplusa na Studenckiej, stoi tam w gablocie Pentax DCF CS 10x42 którego dzisiaj z ciekawości oglądałem.
Tu jego dane:
http://www.optyczne.pl/in...pryzmat=0&sort=
a tu o nim opinie:
https://www.amazon.com/Pe...ax+DCF+CS+10x42

Moja opinia o nim jest taka że to lornetka lepsza od obu Monarchów Nikona 10x42 zarówno od M5 jak i od M7. Naprawdę warto ją chociaż obejrzeć.

Marlut 
Optyczny

Oby poszukiwania nie zakończyły się konkluzją, że aby mieć lornetkę dobrą i tanią, trzeba kupić dwie ;)

s.turek 
Początkujący

Wysłany: Pią 17 Cze, 2016   

ZEN-RAY ZRS HD 10x32

Mam już ZENa. Kila słów o tej lornetce w kontekście wcześniej opisanych.
1. Wrażenia dotykowe i ergonomia
Lornetka sprawia bardzo solidne wrażenie. Przyjemnie leży w dłoni, muszle oczne pasują mi idealnie, jest lekka - waży z dolnymi muszlami 460 g. Jedynie co mogę się przyczepić to pokrętło ustawiania ostrości ma pewną bezwładność przy zmianie kierunku ostrzenia.

2. Optyka
ZEN – ma zdecydowanie najbardziej neutralny kolor obrazu – minimalnie, ale to naprawdę minimalnie żółtawy. Obraz jest ostry (choć mimo wszytko Vortex jest tu minimalnie ostrzejszy). Aberacje prawie niewidoczne, małe odblaski i efektu mgły.
Zaskakuje pozytywnie głębia ostrości - jest dużo większa niż w Nikonach, troszkę mniejsza niż w Vortex. Co ciekawe obraz jakby mniej drżał mimo duże powiększenia – nie wiem z czego to wynika. Generalnie obraz jest najlepszy z testowanych dachówek. Oczywiście brakuje tu trochę pola widzenia. Minimalna odległość ostrzenia jest też trochę większa niż w specyfikacji bo 2,5m.

3. Podsumowanie
Biorąc pod uwagę rozmiar, obraz i dyskutowane właśnie w wątku o „lornetce docelowej” to „coś” co sprawia, że bierzesz lornetkę i pasuje ci najbardziej, zostawiam ZEN-RAY 10x32. Zdaję sobie jednak sprawę, że jest to kompromis. Wszystkie testowane przez mnie lornetki miały jakieś ALE. Potwierdziła się teoria, że dachówka musi kosztować 2-3 razy więcej by mierzyć się z porro :)

Prostaff 3s 10x42 – idealna ergonomia, pole widzenia i duża „dziura”, ale obraz zielonkawo żółty mało ostry, mała głębia ostrości.

Prostaff 7s 10x30 – fajny obraz, delikatnie niebieskawy, ale luźna guma obudowy i nie mogłem się spasować z małą źrenicą.

Vortex Raptor 8,5x32 – najlepszym moim zdaniem optycznie w tym towarzystwie – poza niebiesko – różowym zabarwieniem obrazu. Solidnie wykonany. W tej cenie chyba, rzeczywiście trudno będzie zaleźć mu konkurenta. Poległ w zasadzie tylko dlatego, że ukierunkowałem się na coś mniejszego.

ZEN-RAY 10x32 – mały z ładnym obrazem. Ma jedną poważną wadę tj. cenę. Nowy kosztuje obecnie 1100 zł co prowokuje do zestawienia go z zupełnie z innym sprzętem. Mi udało się odkupić od kolegi z forum za 600zł i w tej cenie jest to dla mnie bardzo udany wybór.

Oczywiście wszystkie powyższe testy i odczucia są moją subiektywną oceną, nie opierają się na pomiarach na jakimkolwiek urządzeniu poza moim okiem, w związku z tym nie biorę odpowiedzialności za wynikłe z tego konsekwencje ;)

PS. Zdjęcia wykonane przy rozstawie ok 63st.

IMG_1189.JPG
Plik ściągnięto 7858 raz(y) 129,25 KB

IMG_1187.JPG
Plik ściągnięto 7858 raz(y) 112,08 KB

IMG_1186.JPG
Plik ściągnięto 7858 raz(y) 144,69 KB

IMG_1183.JPG
Plik ściągnięto 7858 raz(y) 180,82 KB

marcinkle 
Uczestnik

Ciesze się, że się spobobał :grin:
Bardzo bylem ciekawy jak wyjdzie porównanie do innych w tej kategorii i jak widać wypadło nieźle. Kupowałem Zena z myślą, że będzie lornetką docelową (przynajmniej na jakiś czas) ale nikon HG zweryfikował ten pomysł.
Życzę zdrowych oczu i ładnej pogody!

RomanW 
Bywalec

marcinkle, to może parę słów, no może więcej, jak HG zachowuje się w praktyce. Mnie też interesuje jak pracuje pod słońce.

widoczek 
Optyczny

No i znowu się potwierdza jak fajny jest ten Raptor :smile:

Marlut 
Optyczny

widoczek napisał/a:
No i znowu się potwierdza jak fajny jest ten Raptor :smile:

Tak, Raptor to fajny sprzęt za niewielkie pieniądze.

s.turek
Prawdopodobnie stabilność obrazu wynika z niewielkiej długości lornetki - niemal chowa się w dłoni i dobrego wyprofilowania pod kciuki ułatwiającego pewny chwyt. To jedna z najlepiej „leżących” lornetek jakie trzymałem.

[ Dodano: Sob 18 Cze, 2016 20:54 ]
Patrzyłeś może co słychać na księżycu? Mała dziesiątka powinna się tu sprawdzić - nie wypala oczu jak jaśniejsze lornetki.

s.turek 
Początkujący

Wysłany: Sob 18 Cze, 2016   

Na księżycu Twardowskiego co prawda nie widać, ale nie widać tez CA. Całość naprawdę ostro i przyjemnie się ogląda. W tej chwili (22.41) nawet trochę za jasno.
Będę musiał jeszcze zorganizować sobie cieńszy pasek, bo ten neoprenowy z zestawu (4cm szerokość) jest zbyt solidny do tego malucha.

Marlut 
Optyczny

Wysłany: Wto 21 Cze, 2016   

Powieś lornetkę na statywie a zobaczysz nieporównywalnie więcej szczegółów powierzchni. Pasują standardowe adaptery.

[ Dodano: Sro 22 Cze, 2016 11:53 ]
Pasek jest niemal identyczny z tym od modelu ED2, ten drugi ma dodatkowo zatrzaski do jego odpinania - bardzo dobry pomysł.

ZEN paski.jpg
Plik ściągnięto 7473 raz(y) 45,08 KB

ZRS.jpg
Plik ściągnięto 7545 raz(y) 25,98 KB

marcinkle 
Uczestnik

Wysłany: Czw 23 Cze, 2016   

RomanW napisał/a:
marcinkle, to może parę słów, no może więcej, jak HG zachowuje się w praktyce. Mnie też interesuje jak pracuje pod słońce.

Będzie czas to zrobię konkretny test i dodam opinie do bazy. Tak na szybko to patrząc pod słońce generuje niewielkie odblaski, które zbytnio nie przeszkadzają no i na obrazie jest w tych okolicznościach jednak leciutka mgiełka. Przykładowo w NikonieEX 10x25, którego też mam jest pod tym względem o wiele gorzej. Obraz tuż przy samym brzegu jest nieco mniej ostry - wynika to z punktu ostrzenia - jak na brzegu podostrzymy to srodek stanie się mniej ostry, w praktyce jest to pomijalne. Aberracja chromatyczna - brak. Muszle oczne są małe stąd nie można docisnąć lornetki do oczodołów co utrudnia stabilizacje obrazu przy 10x.

s.turek 
Początkujący

Wysłany: Pią 24 Cze, 2016   

Marlut, mówisz masz :) Czekam na moon, ale faktycznie zupełnie inne oglądanie. Wydawało mi się, że mam pewną rękę, ale statyw robi różnicę.

IMG_1257.jpg
Plik ściągnięto 7350 raz(y) 154,74 KB

IMG_1262.jpg
Plik ściągnięto 7355 raz(y) 144,21 KB

Marlut 
Optyczny

Wysłany: Sro 29 Cze, 2016   

s.turek napisał/a:

ZEN-RAY 10x32 – mały z ładnym obrazem. Ma jedną poważną wadę tj. cenę. Nowy kosztuje obecnie 1100 zł co prowokuje do zestawienia go z zupełnie z innym sprzętem.

Tylko z jakim? Przeglądam lornetki 10x32 i nie za bardzo widzę konkurencję dla ZENa, nawet przy jego aktualnej cenie sklepowej. Aby mieć coś optycznie lepszego, trzeba by wydać 1414zł na Kowe BD 10x32 XD Prominar, przy czym nowa lornetka będzie większa, cięższa i z mniejszym polem widzenia.
Czyli wada nie jest chyba aż tak poważna ;)

Odpowiedz do tematu