Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 12 Cze, 2016 Lustrzanka dla początkującego pomoc w wyborze
Witam,
od początku roku miałem postanowienie aby "wtajemniczyć" się w świat fotografii, lecz fundusze nie pozwalały. Stało się, mam odłożone 2300 (na początek nie chciałbym więcej wydawać). Czytałem wiele o tym co kupić i powiem szczerze, że już się pogubiłem, za dużo tego wszystkiego. Chciałbym robić zdjęcia w zasadzie wszystkiego po trochę, krajobrazy, portrety itp.
Znalazłem takie dwie propozycje:
1. Canon EOS 700D + 18 - 55 mm IS STM - cena 2290 zł.
2. Canon EOS 1300D + 18 - 55 mm III + Tamron 70 - 300 mm + torba + karta - cena 2099 zł.
Czy w tej cenie, która mnie ogranicza (2300) to są dobre propozycje ? Czy może znajdę coś lepszego np. z innej firmy nikon, sony, pentax etc. ?
Czy duża jest różnica w zdjęciach (np na standardzie) między 700d a 1300d? I ogólnie różnica między aparatami ?
W 1300D mam trochę taniej i do tego dodatkowy obiektyw Tamron i torbę i to co jest dla mnie na plus to wifi do przesyłania. O ilę się orientuję 700d tego nie ma ale bodajże iso ma większy zakres plus jest szybszy.
displayname, najważniejsze różnice między tymi aparatmi dla Ciebie jako początkujacego to:
- brak czyszczenia automatycznego matrycy w1300D
- słabszy af i to zauważalnie, 1300 ma jeszcze bardziej odchudzony moduł z już i tak dość ubogiego 700D
- w trybie filmowym nie będziesz miał ciągłego
- nie będzie pomiaru punktowego, który w 700D może i jest "namiastką" ale go mamy
Mimo wszystko oba te aparty obrazują bardzo podobnie i większych różnic nie ma. Później jak się wkręcisz zacznie ci brakować więcej
displayname, reasumując ja bym wolał nikona 5200 ewentualnie jak wystarczy d5300 z 18-55II VR własnie ze względu na jakość zdjęć, są między nimi (700DvsD5200)dość spore różnice w trybie filmowym na niekorzyść nikona.
Dziękuję za odpowiedź. Jeżeli ktoś jeszcze ma coś do dodania to chętnie posłucham.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Czw 23 Cze, 2016
Można się pokusić o Pentax KS2 jak się na promocję trafi. To oczywiście pod warunkiem że zamierzasz robić zdjęcia częściej niż kilka razy w roku - np . kilka razy w tygodniu - bo inaczej szybko zapomnisz po co są te wszystkie guziki w aparacie i to co ma być jego zaletą będzie utrudnieniem. Dla sporadycznych lepszy jest wtedy KS1 - jako że nie ma ich dużo a nawet podświetlenia punktów AF - zbędnego dla osób które i tak korzystają z LV...
Dziękuję za odpowiedź. Jeżeli ktoś jeszcze ma coś do dodania to chętnie posłucham.
No tak, jak zwykle bardzo pozyteczna i budująca dyskusja nad wyższością ... świąt WN nad świetami BN wiele daje pytającemu.
Ja osobiście uważm, że do sprawdzenia się w zakresie czy fotografia to jest to dziedzina, która mnie pochlonie, najlepiej kupić jakiś używany i dość tani aparat i do niego powinny być dobrane jakieś obiektywy. Na początek KIT moze być i kilka np. od aparatów analogowych. Na początek jeszcze nie wiadome jest jakie ogniskowe i jakie jasności nas zainteresują i na jakie nas będzie stać, więc to pozwoli zorientować się co będzie nam potrzebne? Czy (jak w 9-ciu na 10 przypadków) po pierwszych miesiącach zainteresowania spocznie w szafie i będzie leżał bezużytecznie czy jednak wciagnie nas ta fotografia i zaczniemy "podróż bez końca" w tej dziedzinie? Jeśli to pierwsze to można taki sprzęt sprzedać z niewielką stosunkowo strata i zapomnieć o tym lub pamiętać, że to nie dla nas taka zabawa. Jesli jednak nasze zainteresowanie bedzie wzrastać to też sprzedamy ten aparat i kupimy nowszy, o wiekszych mozliwościach i dopasowany do naszych oczekiwań. W tym drugim przypadku ważne jż będzie jaką markę wybierzemy. Ze względu na popularność i mnóstwo różnych szkieł i akcesoriów jak również serwis, bogate doświadczenia innych użytkowników, możliwość pożyczania itp. polecam firmy Canon, Nikon i ew. Pentax. Ten ostatni nie ma tak bogatej możliwości doposażania ale ma swietne parametry i istnieje grupka ludzi wykorzystująca te aparaty nawet do profeski. Osobiście uważm, że jaka by nie była firma produkująca nasz aparat to i tak damy radę go pokochać zdając sobie jednak sprawę z jego wad i niedociągnięć a zachwycając sie jego zaletami. Wszystkie aparaty maja jakieś braki ale to nie przeszkadza prawdziwym pasjonatom w cieszeniu się każdym z nich.
xxxxD nie polecam, to sprzęt "od biedy", za to 700D to już bardziej miły w obsłudze, dobry do fotografii i świetny do filmowania aparat fotograficzny.
1300D nadał by się do nauki i tam gdzie nie warto brać nic innego (np o !#%$, spadł mi do morza), ale w takim razie już lepiej kupić 1200D bo poza ceną zmiany są kosmetyczne. Najważniejsze i tak są obiektywy a ten IS STM dostarczany z 700D jest całkiem fajny (cichy i szybki). Z czasem i tak odkryjesz, że najważniejsze są dobre obiektywy.
Obiektyw 18-55mm STM nie robi z Canona xxxD aparatu
oj tam
Nie malkonteńć
Zoba, 18-55 IS bez STM
Co prawda, taki fot to i najbardziej dziadowskim szkłem da radę
no ale... tym dziadowskim było 18-55
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Sro 06 Lip, 2016
fotoparanoja napisał/a:
nawet jak nie wiadomo gdzie akurat mamy aktywny punkt af
Cytat:
zbędnego dla osób które i tak korzystają z LV...
- tam widać którym miejscem ostrzymy. A nawet słychać... I faktycznie ostrzą w odróżnieniu od niegdysiejszych kitów canona. Chyba jeszcze pamiętacie?
mozer napisał/a:
nie trzeba wymieniać/czyścić uszczelek.
w KS1 też...
Preskaler napisał/a:
najlepiej kupić jakiś używany i dość tani aparat i do niego powinny być dobrane jakieś obiektywy. Na początek KIT moze być i kilka np. od aparatów analogowych.
Całkowicie się zgadzam , jak nie wyjdzie - nie ma straty. Sam wracałem do fotografii właśnie w ten sposób i akurat ze względu na posiadane jeszcze manualne szkła i pierścienie M42 - od Pentax k-x. Tyle że od nowego. Później dokupiłem używkę K-10 żeby sprawdzić czy ergonomia tej marki mnie zadowoli (wcześniej miałem okazję pracować canonami i Fuji pro). Spasowało i szybko zrobiłem następny poważniejszy już krok - k-5. Możliwe że pasowała by mi ergonomia Nikona D4s, w sumie dość podobna do Pentaxowej ale nie zanosi się na jakąś wyjątkową wyprzedaż...
tam widać którym miejscem ostrzymy. A nawet słychać...
słychać to na pewno, widać też bo zanim wiertarka dowierci to po skali mozna się domyślić odrywając oko od wizjera
Andrzej.M. napisał/a:
I faktycznie ostrzą w odróżnieniu od niegdysiejszych kitów canona. Chyba jeszcze pamiętacie?
mozer napisał/a:
1 wersja to była niezła mydelniczka ale zestawy kitowe el canona były zawsze szybsze niż el pentaxa a wersja druga dawana do 450D lepiej śmigała od k10 +18-55
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10