Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
kot Sylvester, to tak nie działa jak myślisz. Napisałem już o iluminacji pola. Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem. Jak nadal nie rozumiesz to generalnie chodzi o to że każda część pola widzenia jest oświetlona przez ten kawałek obiektywu który widzi. W masowo produkowanych lornetkach dla "cywili" układ jest zaprojektowany tak żeby lornetka nie była zbyt pękata, więc np. pryzmaty są stosunkowo nieduże przez co zewnętrzne części pola widzenia tworzonego w szerokokątnym okularze nie widzą całego obiektywu. Spójrz sobie jak wygląda amerykańska lornetka wojskowa SARD 6x42 z czasów II WŚ która ma ogromne pryzmaty by mieć jak najlepszą iluminację pola. Jej zdjęcia są w temacie " Lornetkowe klasyki sprzed lat".
I teraz tak:
"mamy dwie lornetki o tym samym powiększeniu i tych samych obiektywach które różnią się polem widzenia powiedzmy o jeden stopień."
Jeśli obie mają pryzmaty takiej samej wielkości i generalnie projekt całej konstrukcji taki sam oprócz tego że jedna ma o 1 stopnień większe pole to różnią się tylko wielkością diafragmy w okularze, więc jasność w części wspólnej pola będzie taka sama, a ten dodatkowy jeden stopień będzie oczywiście słabiej "oświetlony" bo im szersze pole widzenia tym te bardziej zewnętrzne części pola widzenia widzą mniejszą część obiektywu. Przecież to jest tak jakbyś miał jakąś dowolną lornetkę i po prostu rozwiercił diafragmę okularową tak by mieć 1 stopień pola więcej. Jasność Ci się nie zmieni LOL, no bo jak niby?.
Nie wiem jak Ci to prościej wytłumaczyć, jak nie ogarniesz o co mi chodzi to napisz, może ktoś inny potrafi lepiej tłumaczyć.
Może trochę jak z aparatami. Mając obiektyw na pełną klatkę możemy go podłączyć do pełnej klatki i do APS-C. Choć pole widzenia będzie wtedy inne jasność obrazu w obu przypadkach taka sama. Oczywiście z dokładnością do winietowania, które będzie rosnąć wraz ze wzrostem rozmiaru detektora.
Widoczek bardzo dziękuję za zrozumiały wykład.
Pozostaje jeszcze tylko kwestia o której wspominał Arek a mianowicie wielkości obiektywu, bo chyba nie tylko sama jego wielkość ma na to wpływ.
TS [Usunięty]
Wysłany: Czw 30 Cze, 2016
A co się dzieje z tym zablokowanym światłem? Ono nie powoduje jakichś odblasków? Gdzieś się musi wytłumić, bilans musi się zgodzić...
No i pierwszy poważny test "polowy" za mną. Zabrałem eisenbacha na koncert. Ponieważ Ironi weszli na scenę praktycznie po zmierzchu, a światło na scenie zmieniało się nieustająco, było co testować. Generalnie Lornetka spisała się świetnie, choć pole widzenia mogło by być ciut większe, bo o ile niemal cała scena mieściła się w polu widzenia to ekrany po bokach już nie. To chyba jedyny minus. Niemal cały koncert oglądałem przez lornetkę i jestem z niej jeszcze bardziej zadowolony. Powiększenie 7x jest wystarczające, przynajmniej na stadion we Wrocku. Choć miło by było mieć większe powiększenie to przynajmniej nie miałem problemu ze stabilnym utrzymaniem szkła przez dłuższy czas. A czas był dłuższy bo 2 supporty plus gwiazda wieczory to ponad 5 godzin. Generalnie jestem kontent to był dobry wybór.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10