Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl
 
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy


 Ogłoszenie 

Zapraszamy na Festiwal Optyczny

Zapraszamy wszystkich do udziału w kolejnej imprezie organizowanej przez naszą redakcję.
Więcej informacji znajdziecie TUTAJ


Poprzedni temat :: Następny temat
Stara szklarnia nowe pomysły , prośba o radę :)
Autor Wiadomość
komor 
Moderator



Pomógł: 369 razy
Posty: 19821
Skąd: Wrocław
Wysłany: Czw 21 Lip, 2016 23:12   

Z tym że to wszystko, co opisujesz, nie będzie działać wcale, bo nie podepnie się tych szkieł do żadnej lustrzanki z powodu komory lustra. Ale Pentaksa w kolejnym wątku poleciłeś. Punkt zaliczony.
 
 
Reklama

Pomógł: 0 razy
Posty: 1
Skąd: Optyczne.pl






Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator


Pomógł: 213 razy
Posty: 7564
Skąd: Halifax
Wysłany: Czw 21 Lip, 2016 23:43   

komor, stabilizacja działa poprawnie, ale na stałkach, o ile podasz ogniskową, co wymaga włączenia i wyłączenia aparatu, inaczej może być problematyczna, podobnie przy starych zoomach. Co do potwierdzenia AF, to chyba już jest problem z kupieniem adaptera bez elektroniki do Canona, a i bez tego w LV działają dobrze.
 
 
komor 
Moderator



Pomógł: 369 razy
Posty: 19821
Skąd: Wrocław
Wysłany: Pią 22 Lip, 2016 00:22   

Wojmistrz napisał/a:
komor, stabilizacja działa poprawnie, ale na stałkach

Nie sądzę, żeby kolega retrofokus chciał podpinać jakieś zoomy.
retrofokus napisał/a:
Exakta/Topcon, Leica R. Leica M, Canon FD, Rollei, Contax i oczywiście Praktica M42 i B


Wojmistrz napisał/a:
Co do potwierdzenia AF, to chyba już jest problem z kupieniem adaptera bez elektroniki do Canona, a i bez tego w LV działają dobrze.

W kontekście kłócenia się o M42 na Canonie/Pentaksie, to może i nie jest to kłopot. Ale generalnie nie ma sensu rozmawiać o lustrzankach w tym temacie. Ale jeśli by hipotetycznie rozmawiać jednak o Canonie, to czy na pewno przejściówki na każdy niszowy system poza M42 mają tego dandeliona? W przypadku Sony jest chyba jednak mniejszy kłopot, choć być może o czymś nie wiemy. Chodzi mi o zonki podobne do tych, co kiedyś uniemożliwiały np. fotografowanie przy pomocy SLT w warunkach studyjnych ze względu na brak możliwości wyłączenia symulacji ekspozycji, czy też niewyzwalanie lamp gdy obiektyw nie ma elektroniki, czy jak to tam drzewiej było.
 
 
Preskaler 
Entuzjasta



Pomógł: 7 razy
Posty: 526
Wysłany: Pią 22 Lip, 2016 05:02   

Nie chcę dać się ponieść modzie (?) na powtarzanie wielokrotnie tego samego, więc o bezlusterkowcach nie wspominałem. Do Canona trzeba stosować tzw. "dandelion" aby mieć potwierdzenie i o stabilizacji napisał "komor". W zasadzie każde szklo można użyć do każdego aparatu (z wymienną optyką) trzeba jednak zdawać sobie sprawę z tego, że takie użycie może nie spełniać pewnych oczekiwań lub konieczny będzie adapter do samodzielnego wykonania ( w tym zastosowanie dodatkowej soczewki). Nie do wszystkich też celów można takie obiektywy stosować ale IMHO jest to zabawa warta świeczki" i można przy tym uzyskać zaskakujące pozytywnie wyniki.
 
 
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator


Pomógł: 213 razy
Posty: 7564
Skąd: Halifax
Wysłany: Pią 22 Lip, 2016 09:59   

komor, dandeliony można kupić osobno i tylko się je wkleja na pierścień. Jak rozumiesz łyka to każdy adapter, bo jest po stronie mocowania do aparatu, a nie obiektywu. Z Chin potrafi to iść hurtowo, np miałem niedawno ofertę 100szt za ... £2,81 z przesyłką :P
 
 
Andrzej.M. 
Optyczny



Pomógł: 68 razy
Posty: 4046
Skąd: Krakowski Kazimierz
Wysłany: Pią 22 Lip, 2016 13:15   

Wojmistrz napisał/a:
o ile podasz ogniskową, co wymaga włączenia i wyłączenia aparatu, inaczej może być problematyczna,

Oj! kolega na pewno miał Pentaxa? Zmieniając szkło zwykle aparat się wyłącza, a po włączeniu Pentax zwyczajnie pyta o ogniskową jeśli nie ma takiej informacji z elektroniki szkła. Nie ważne czy stałka czy zoom. W przypadku zooma niestety trzeba podawać jakiej ogniskowej chcemy używać bo dla niej i tylko dla niej stabilizacja będzie poprawna. Więc przy każdej znaczącej zmianie ogniskowej należało by zmienić również podwany parametr. Co w Pentaxie nie jest trudne - bo wystarczy w menu zaznaczyć opcję pamiętania ostatniej wizyty w menu i po ustawieniu w menu ogniskowej automatycznie zostaniesz tam pokierowany następnym razem . Albo po prostu ponownie właczyć aparat - monit o ogniskową wyświetlający to co ostatnio ustawiłeś się pojawi. Nie jest ważne czy zoom jest stary czy nowy - przynajmniej dla stabilizacji. Dla zdjęcia ważne czy jest dobry optycznie a tu "nowość" niekoniecznie ma znaczenie. :wink: I potwierdzenie jest ZAWSZE o ile jest w stanie ustawić ostrość - czyli dla układu AF - m.in. odpowiedniego kontrastu co z niektórymi szkłami może być problematyczne albo z racji mydła na otwartej przysłonie albo kiepskiej jasności szkła. Dlatego do starych manuali zamontowałem w aparacie matówkę z klinem i rastrem. I oczywiście skalibrowałem dla najjaśniejszego posiadanego Samyanga 85/1,4. Działało.

Wojmistrz napisał/a:
. £2,81 z przesyłką
Kurczę - to dopłacają czy wysyłają małego chińczyka? A może przecinek źle postawili? :lol:

[ Dodano: Pią 22 Lip, 2016 13:24 ]
komor napisał/a:
Z tym że to wszystko, co opisujesz, nie będzie działać wcale, bo nie podepnie się tych szkieł do żadnej lustrzanki z powodu komory lustra.

Napisałem wyraźnie (kolega przeoczył czy coś? ) że chodzi o szkła M42x1 i Contax . Dalmierze a nawet lupę też można podłączyć tyle że raczej do makrofotografii , a nawet zamocować odwrotnie... Tyle jeśli chodzi o ścisłość. I będzie działać. I potwierdzenie ostrości (jeśli odpowiednia jakość szkieł) i stabilizacja. :razz:
 
 
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator


Pomógł: 213 razy
Posty: 7564
Skąd: Halifax
Wysłany: Pią 22 Lip, 2016 14:07   

Andrzej.M. napisał/a:
Zmieniając szkło zwykle aparat się wyłącza
Używając manuali (m42) montowałem pierścień a szkła są wkręcane, wiec nie widzę potrzeby wyłączać aparatu. W Canonie nie muszę nic wyłączać czy włączać, jedynie jeśli miałem LV/tryb Video to opuszcza lustro.
Andrzej.M. napisał/a:
Wojmistrz napisał/a:
. £2,81 z przesyłką
Kurczę - to dopłacają czy wysyłają małego chińczyka? A może przecinek źle postawili? :lol:
Ja to mam wrażenie, że w Chin to wszystko idzie nie na jakość, czas produkcji, użyte materiały tylko po prostu na wagę :P
 
 
Andrzej.M. 
Optyczny



Pomógł: 68 razy
Posty: 4046
Skąd: Krakowski Kazimierz
Wysłany: Pią 22 Lip, 2016 14:40   

Wojmistrz napisał/a:
Używając manuali (m42) montowałem pierścień a szkła są wkręcane, wiec nie widzę potrzeby wyłączać aparatu.


No widzisz , mamy różne podejścia - ja na każdym szkle montowałem przejściówkę żeby nie kręcić a szybko zmienić szkło. W końcu po to jest bagnet. A wyłączałem aparat żeby przypadkiem nie zwolnić migawki w trakcie wymiany obiektywu czy nie właczyć np LV. Taki nawyk - choć zdarza się że przy szybkiej reporterce nie ma na to czasu , ale wtedy przecież nie pracuję manualami... :lol: No - przepraszam - jeden używam - 14mm... :wink: A ponieważ jest jeden z mocowaniem K - więc nawet nie muszę go zapisywać bo aparat go pamięta (pamiętasz - zawsze pokazuje ostatnio użyty manual).
 
 
komor 
Moderator



Pomógł: 369 razy
Posty: 19821
Skąd: Wrocław
Wysłany: Pią 22 Lip, 2016 15:19   

Andrzej.M. napisał/a:
Zmieniając szkło zwykle aparat się wyłącza

Ja nigdy nie wyłączam. :)

Andrzej.M. napisał/a:
komor napisał/a:
Z tym że to wszystko, co opisujesz, nie będzie działać wcale, bo nie podepnie się tych szkieł do żadnej lustrzanki z powodu komory lustra.

Napisałem wyraźnie (kolega przeoczył czy coś? ) że chodzi o szkła M42x1 i Contax .

Nie. To kolega przeoczył listę szkieł wymienionych przez pytającego.
 
 
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator


Pomógł: 213 razy
Posty: 7564
Skąd: Halifax
Wysłany: Pią 22 Lip, 2016 17:43   

W Pentaxie, w adapterze M42 jaki posiadałem było tak, że blokował się w komorze i aby go zdemontować, trzeba było nacisnąć zapadkę i wykręcić specjalnym kluczykiem po wyjęciu obiektywu, za to faktycznie w Canonie mam zamontowanie adaptery na stałe na co ważniejszych obiektywach.
 
 
Andrzej.M. 
Optyczny



Pomógł: 68 razy
Posty: 4046
Skąd: Krakowski Kazimierz
Wysłany: Pią 22 Lip, 2016 19:21   

Znam - miałem ten model, ale gdy szkieł się zrobiło więcej - odkręciłem sprężynkę blokady i zamontowałem "na stałe" do jednego szkła. Miałem też anodowane na czarno, które dało się też "na stałe" wkręcić i zablokować w obiektywach czy mieszku. Na każdym dokleiłem pasek folii by zwierała styki i udawała chip. Tak mam jeszcze w pierścieniach pośrednich - dzięki temu działają wszystkie programy.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FIsilverBrown v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne

forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk. Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 12