Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Już sama nie wiem. Ale z definicji nie daję cegieł za pyskówki, w których sam biorę udział, żeby nie być sędzią we własnej sprawie. Jednakowoż kolega Andrzej jest argumentem dla tych, którzy twierdzą, że powinna być moderacja merytoryczna postów…
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Czw 28 Lip, 2016
Zapytałem skąd WY macie tę pewność, a Wy mnie każecie się douczać? Nie sądzicie że "naucz się" brzmi cokolwiek protekcjonalnie i może być obraźliwe? Toż ja mam to urządzonko w pudełeczku wraz ze stosownym programem a podana strona jest mi od dawna znana. Na dodatek mam także szkło 12-24 nie poddające się kalibracji dockiem. To że pisząc malkontentach i o sigmach jako takich w ogóle i sposobach postępowania czyli również kalibracji USB dockiem - nie znaczy że odnosiło się to tylko do tej jednej sigmy. W odniesieniu do niej pisałem o wysyłce do serwisu i kalibracji w aparacie.
To ja się pytam - skąd te cegłówki? Chyba dla "nauczycieli". Padły komuś na głowę i na oczy?
Kol. Wojmistrz, - nie szczuj... za przeproszeniem...
[ Dodano: Czw 28 Lip, 2016 11:53 ] DawiD1886, Lepszego szkła za te pieniądze nie dostaniesz. D7100 miał swoje wady o których pewnie czytałeś ale teraz raczej nie powinno się nic dziać , więc spokojnie go przetestuj ze szkłem jak pisałem i jeśli ostrość na wszystkich zakresach będzie w miarę blisko tej w LV (czyli w zakresie mikroregulacji) to bierz. Możesz sobie wziąć kawałeczek lepca i na nim zrobić kreskę kolorowym markerem przy ustalonej ostrości w LV i sprawdzić czy ostrość bez podglądu LV jest w tym samym miejscu. Ja bym do sklepu poszedł z pożyczoną od kolegi (albo kupioną dla siebie na zapas) naładowaną baterią żeby nie musieli rozpakowywać oryginalnej z kompletu. Bo w sklepach różni sprzedawcy różnie reagują więc ja tak się zabezpieczam przed ewentualną odmową założenia baterii. Po prostu staram się zrozumieć człowieka po drugiej stronie lady.
Zapytałem skąd WY macie tę pewność, a Wy mnie każecie się douczać?
Z elementarnego źródła, czyli danych na stronie WWW produktu, o którym rozmawiamy.
Andrzej.M. napisał/a:
Nie sądzicie że "naucz się" brzmi cokolwiek protekcjonalnie i może być obraźliwe?
Nie, biorąc pod uwagę poziom Twoich wciskanych wszędzie porad dotyczących jedynie słusznego wyboru systemu lustrzankowego, czasem nawet bez uwzględnienia podstawowych informacji dostarczonych przez pytającego (patrz ostatni wątek Retrofocusa).
Andrzej.M. napisał/a:
To że pisząc malkontentach i o sigmach jako takich w ogóle i sposobach postępowania czyli również kalibracji USB dockiem - nie znaczy że odnosiło się to tylko do tej jednej sigmy.
Nieprawda, odpowiadałeś na wątpliwość kolegi DawiD1886, dotyczącej Sigmy 17-50/2.8 OS:
Andrzej.M. napisał/a:
DawiD1886 napisał/a:
spora liczba która narzeka na ten obiektyw.
Podejrzewam ze to ci, którzy narzekają zamiast robić zdjęcia , albo zamiast dokupić USB dock czy wysłać szkło z korpusem do kalibracji (jeśli sami nie potrafią).
Po moim zdaniu, że ta Sigma nie da się kalibrować Dockiem zapytałeś się:
Andrzej.M. napisał/a:
Skąd ta pewność?
więc nie odnosiłeś się do innych szkieł, tylko do tego, o którym cały czas jest mowa w tym wątku.
Witam.
Dziękuje wszystkim za pomoc i za odpowiedzi.
Panowie jestem już na 95% pewien że dokonam zakupu:
Nikon D7100 + Sigma 17-50 f/2,8 EX DC OS HSM.
Chociaż te 5% gdzieś w głębi jest Canon EOS 70D + 18- 135mm IS STM.
ii teraz kieruje Panowie do Was pytanie-co wybrać?
Ratujcie....
Czytam czytam... wertuje internet i już sam nie wiem....
Ja wybrałem ten zestaw z d7100 - jaśniejsze, krótsze szkoło wygrało i ergonomia Nikona bardziej mi podeszła.
Byłeś w sklepie "pomacać" obie puszki ?? Jak leżą w łapie, jak przyciski, są tam gdzie Ci pasuje ?
Witam.
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi, wszelkie sugestię i rady, za wszelką pomoc.
Wasze wszystkie rady i sugestie bardzo mi pomogły w wyborze konkretnego aparatu.
Jest nim Nikon D7100 + Sigma 17-50 f/2,8 EX DC OS HSM.
Teraz pozostaje mi dokupić kartę pamięci (SanDisk SDHC Extreme Pro 32GB Class 10) + torba/futerał (jeszcze do końca nie wybrałem) i zaczynamy prawdziwą przygodę z fotografowaniem.
Pozdrawiam i dziękuje jeszcze raz wszystkim za pomoc. DawiD
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pią 12 Sie, 2016
lepiej mieć torbę , kabura jest dobra na krótko dopóki nie masz drugiego szkła czy lampy. I okaże się za mała jak dokupisz grip. Torbę proponuję typu "slinger" czyli taki rodzaj torbo-plecaka na jedno ramię. Mam Tamrac- bardzo się sprawdza gdy nie biorę dużo sprzętu.
DawiD1886 napisał/a:
kartę pamięci (SanDisk SDHC Extreme Pro 32GB Class 10)
Nie musi być aż "Pro" - spokojnie 45MB/s wystarcza nawet przy filmowaniu. 90MB/s - to lekka przesada. Tym bardziej że przy zrzucaniu na kompa i tak wyżej 25MB/s gniazdo nie puści.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 15