Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pierwsza lustrzanka - Canon, Olympus, Sony, Pentax, Nikon?
Autor Wiadomość
Penny 
Nowy

Wysłany: Wto 22 Lip, 2008   Pierwsza lustrzanka - Canon, Olympus, Sony, Pentax, Nikon?

Tak więc, na początku - dzień dobry! (:

Od kilku miesięcy przymierzam się do zakupu mojej pierwszej lustrzanki. Nie jestem profesjonalistką, raczej raczkującym amatorem; wcześniej robiłam zdjęcia zwykłym kompaktem Samsung, który nie oferował zbyt wielu możliwości i w dodatku należał do mojej siostry. Fotografia jest jednak moim dużym hobby, nie zaś chwilową zachcianką. Chciałabym się rozwijać w tej dziedzinie, więc tu pojawia się pytanie: jaki aparat powinnam wybrać?

Po pierwsze, koszt zakupu został ograniczony oczywiście przez rodziców - najprawdopodobniej przeznaczą na body+szkło maksymalnie 2000 złotych. Oczywiście trzeba również dokupić kartę pamięci i jakąś torbę, tego jednak nie wliczam.
Jest jeszcze kwestia obiektywu. Przez najbliższe kilka miesięcy nie będę miała żadnej możliwości zakupu jakiegoś porządnego szkła. Pozostaje mi więc wybór lustrzanki z w miarę porządnym - przynajmniej na potrzeby nauki obsługi sprzętu i nauki tak naprawdę w ogóle - kitem w zestawie.
Dodam, że to zakup na kilka następnych lat, chciałabym wybrać więc naprawdę niezły korpus, a wiem, że to trudne, zważywszy na ograniczenie finansowe. I nie do końca wiem, na fotografowaniu czego mam zamiar się skupić - pewnie wszystko wyjdzie 'w praniu'. Podejrzewam, że i tak postawię na uniwersalność.

Opcji jest kilka:

- Canon EOS 450D + 18-55mm IS - wiem, że zestaw przekracza wyznaczone dwa tysiące, liczę jednak na cud (jestem człowiekiem naiwnym), że cena w przeciągu kilku (dwóch?) tygodni spadnie. Czytałam kilka wątków w temacie i przeglądnęłam test (starając się zrozumieć, o co w poszczególnych parametrach może chodzić) i w sumie ten aparat podoba mi się najbardziej.
- Olympus E-510 + 14-42mm + 40-150mm (cena - bodajże 2000zł) - czytałam gdzieś, że ten model jest ogólnie bardzo sympatyczny w obsłudze i szkła są całkiem fajne. Nie orientuję się jednak, jak potem sprawa ma się z wyborem obiektywów do Olympusa - które w nieco dalszej przyszłości i w miarę ukierunkowania się na to, co dokładnie zamierzam fotografować, mam zamiar nabyć.
- Canon EOS 400D + 18-55mm - poprzednik 450D i właśnie dlatego nie jestem do niego aż tak bardzo przekonana. Jednak tu cena jest w sam raz (w Fotojokerze coś około 1900 złotych).
- Pentax K200D + 18-55mm - kosztuje chyba 1800 złotych. Sprawa podobna jak z Olympusem - jak sprawa ma się ilością i różnorodnością obiektywów, zupełnie nie wiem.
- Sony A300 + 18-70mm - z tym w Vobisie przyszło mi się trochę pobawić - jedyny, który mieli na magazynie. W sumie trzymało mi się go całkiem nieźle, a dłonie mam naprawdę małe - problemem byłoby operowanie wszystkimi przyciskami, do niektórych zupełnie nie mogłam dosięgnąć. Co poza tym mnie od niego odrzuca? Opinie. Albo uważa się go za całkiem przyzwoity sprzęt, albo kompletnie beznadziejny - a większość trzyma się tego drugiego wariantu. Chcę zainwestować przede wszystkim dobrze, a nie wiem, czy ten Soniak okazałby się wyborem trafionym.
- Nikon D60 + 18-55mm - to chyba ostateczność. Czytałam o nim różne, przede wszystkim niezbyt pochlebne opinie.

To na razie wstępne plany. Mieszkam w malutkim mieście, gdzie takiego sprzętu prawie w ogóle nie ma - a jak jest, kosztuje kilkaset złotych więcej, niż powinien. Ostateczną opinię podejmę, jak wszystkie modele dokładnie obejrzę i potrzymam w dłoniach żeby sprawdzić, jak leżą, chciałabym jednak wiedzieć, na jaką lustrzankę zwrócić szczególną uwagę.

To byłoby chyba na tyle. Uprzedzam, że różne określenia parametrów lub czegoś zupełnie innego to dla mnie czarna magia, proszę (mam nadzieję, że to nie za dużo :) ) was, żebyście swoje opinie przedstawili w miarę przystępnej formie. <:
A tak w ogóle, to z góry za jakąkolwiek pomoc naprawdę dziękuję.

Reklama

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 22 Lip, 2008   

Jak nagniesz budzet o jakies 200-300 zlotych to kupisz A200+Tamron 17-50.
Sam korpus to jednak zdecydowanie 450D jest najlepszy.

mnich 
Optyczny
kiedyś to było...

Witaj!Penny. Pentax K200D, Canon EOS 450D, myśle że na te aparaty warto zwrócić uwagę. Ciekawą ofertą wydaje się też Soniacz A300 + 18-70 ( bardziej uniwersalny zakres ogniskowych. Jeśli jednak jest tak jak piszesz, że fotografia wiele dla Ciebie znaczy, musisz mieć świadomość tego, że decydując się na któryś z aparatów wybierasz System - i tutaj Canon i Nikon dają ogromne możliwości.

MC 

mnich napisał/a:
Ciekawą ofertą wydaje się też Soniacz A300 + 18-70

Jesli Sony, a LV nie jest Ci potrzebne, to ja bym pozostal przy A200. Szczegolnie, ze samo body ponizej tysiaca kosztuje.

henk 
Entuzjasta

Jeśli nie chcesz rozbudowywac systemu to najlepszym wyborem wydaje się byc ten Olympus z dwoma obiektywami - najszerszy zakres ogniskowych. Jeśli chcesz coś solidniejszego to dostaniesz mniej bajerów. teraz się zastanów na czym Ci bardziej zależy. Sony od razu odradzam (MC zaraz mnie zje) bo ma słabe obiektywy. Najwyżej oceniam Canona

MC 

Wysłany: Sro 23 Lip, 2008   

henk, nie jadam ludzi. Tylko bardzo mnie zainteresowalo Twoje stwierdzenie o slabych obiektywach. Moglbys je rozwinac? Bo ja w sumie nie wiedzialem, ze mam takiego slabego CZ16-80 czy Minolte 50/1.7

kozidron
[Usunięty]

Penny a ja na twoim miejscu zdecydowałbym się na zestaw olek 510 + 14-42 +40-150, jak mówisz długo nie będziesz mieć szansy na kupno jakiegoś szkła. Myślę, że ten zestaw zaspokoi twoje potrzeby na całkiem długo. Niestety zawsze są jakieś kompromisy i jakbyś kupiła np canona 400D+ kit, mogło by ci brakować zooma (chyba ze wcale nie masz zamiaru korzystać z dłuższych ogniskowych) i mogłabyś poczuć rozczarowanie z powodu jakości zdjęć z kita. Lepszym rozwiązaniem byłby canon, jeżeli zamierzałabyś dość szybko kupić jakieś szkiełko do niego bo obiektyw kitowy jest do kitu.

Olek 510 + te dwa szkiełka i masz całkiem fajny zakres jak na początek....

MichalP 
Optyczny
foto&moto

Ja sobie przypominam - zresztą widziałem na skąpcu że zestaw marzeń nr 1 czyli C450d + kitIS kosztuje poniżej 2000 :mrgreen:

MC 

Bluesklep nie ma opinii, a JapanFoto wrecz przeciwnie...
Pytanie na jak dlugo starczy kit...

MichalP 
Optyczny
foto&moto

owszem takie sobie mogą być te firmy, ale w granicach 2100-2200 można już coś kombinować. Poza tym zawsze można kupić golasa w jednej firmie a obiektyw w drugiej. CHociaż na to samo wyjdzie, mniej więcej.

MC 

Wiec lepiej od razu z kitem jeszcze jest chec go nabycia.
Chociaz ja i tak uwazam, ze albo Olek w dualkicie albo A200+Tamron dadza rade.

Amix 
Rozmowny

Ja kupilem Olympusa E510 + 14-42 +40-150. W tej chwili jestem w fazie zapoznawania sie z aparatem. Ale jak dla mnie byl to swiadomy wybor z powodu tego, ze sa dwa obiektywy kitowe nie zlej jakosci i pokrywajaca cala przydatna dla amatora ogniskowa. Trzeba pamietac, ze jest to system 4/3, a tym samym troszeczke mniejsza fizycznie matryca, ale jest sporo innych zalet tego systemu. Mozna sobie pozniej dokupic jeszcze jakis obiektyw np. 200mm jest to na maly obrazek x2 wiec wychodzi 400mm.
Ja jestem jak na razie zadowolony z tego aparatu, dosc prosty w obsludze stabilizacja w korpusie, podglad na zywo, solidne wykonanie, niewielkie obiektywy itp. Przesiadlem sie z kompaktu super zoom i juz wiem, ze nigdy do tego nie wroce.

MC 

Amix, jestes zadowolony? Widze, ze bardzo i to jest najwazniejsze!

kozidron
[Usunięty]

Amix, dokładnie....... i życzę przyjemnego focenia.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Olympus zdecydowanie kusi dwoma obiektywami.
Canon 400D też jest niezły, ale nie z 18-55, a inny obiektyw znacznie podwyższy cenę (no chyba że znacznie poprawiony kit, czyli 18-55 IS).
Jeśli chodzi o Sony, to w systemie SĄ bardzo dobre obiektywy, ale kit do nich nie należy.
Pentax ma stosunkowo dobry obiektyw kitowy. Nie wiem jak to wygląda z 200 ale miałem ostatnio w ręku 10D i 20D - obydwa bardzo przypadły mi do gustu.
Nikon ...chyba zaczynałbym od D80. Ale to już nie ten pułap cenowy.

Podsumowując: będąc na Twoim miejscu poważnie rozważyłbym zakup Olympusa. Troszkę martwi jego mały zakres tonalny. Do zdjęcia trzeba się przyłożyć, bo późniejsza obróbka może nie przynieść znaczących korzyści. To raczej nie aparat do zabawy z RAWami, ale jak się przyzwyczaisz do obsługi i nauczysz nim "cykać" to będzie wypluwał ładne JPGi (do wydruku i w ramkę). Mam kompakt Olympusa - potrafi robić świetne zdjęcia, nie sądzę żeby 510 był tu gorszy (jakieś 1,5 roku temu poważnie rozważałem jego zakup).
Do tego w systemie Olympusa można znaleźć na prawdę świetne obiektywy np. ZD 12-60, albo ZD 25/2.8, gdybyś w przyszłości chciała więcej.

Odpowiedz do tematu