Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 02 Sie, 2016 Pentax K-1 i odchylany ekran
Muszę się "pochwalić", że w ciągu 2h od zakupu udało mi się rozwalić teleskop (prawy górny odpadł od tej prowadnicy za ekranem). Aparat już jest z powrotem w sklepie, ale nie wiem czy się śmiać czy współczuć przyszłym użytkownikom i zastanawiam się, czy brać drugą sztukę. Kupiłem głównie aby przetestować i chociaż sama puszka jest niesamowita (choć mało wygodna w uchwycie po owalach Canona), to dla mnie jest to straszna wtopa na starcie. Czy ktoś już kupił i też miał podobne problemy?
Ostatnio zmieniony przez komor Sro 03 Sie, 2016, w całości zmieniany 1 raz
Na festiwalu optycznym w Łochowie pan z Pentaksa pokazywał jak trzyma za ten ekran i macha całością aparatu zwisającą w dół. Nic nie odpadło. Jak się przyglądałem tej konstrukcji to wyglądała na dość solidną, a te druty grube.
Psuj jesteś! Co dokładnie się stało u Ciebie? Coś się wygięło czy wypadło z prowadnicy? Kupiłeś nowy czy używany?
Nie wytrzymałem i kupiłem nówkę w sklepie, bo akurat wczoraj przy mnie dostali jedną sztukę. Cena jak z netu, ale na miejscu bez czekania. To nie druty, tylko teleskop, zakończone kulką przez, który przechodzi taki pręcik, a ten jest w prowadnicy i jakoś udało mu się wypaść, gdzieś go nawet zgubiłem. Ani się nie siłowałem, ani nic, po prostu z 5-6 raz odchyliłem i ... się zdziwiłem że nie trzyma pozycji, patrze a tu wisi jeden z tych teleskopów.
Ja już właśnie na tym festiwalu, wspomnianym przez komor'a,sugerowałem, że ten system ruchu wyświetlacza będzie najsłabszym punktem w mechanice tego modelu, potwierdza się szybko
Andrzej to ma bzika na punkcie Pentaksa, to mało poważne jest, a system ruchu tego wyświetlacza w K1 jest chyba mało udany
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pon 08 Sie, 2016
Cytat:
system ruchu tego wyświetlacza w K1 jest chyba mało udany
A kolega na punkcie Canona co widać nawet w podpisie - canonik... O zdjęciu z aparatem na wystawce w markecie gdzie zabezpieczają je kabelkiem - nie wspomnę...
Czy udany czy nie - czas pokaże, to tak jak twierdzić że zawieszenie w samochodach marki X jest mało udane bo ktoś źle przykręcił amortyzator w jednym egzemplarzu , albo jakiś pechowiec wpadł kołem do dziury i zwyczajnie urwał ... Jak dla mnie - bzdura.
Już dawno temu widziałem filmik gdzie demonstrujący trzyma aparat z obiektywem za ów ekranik i potrząsa nim we wszystkich kierunkach. Zatem raczej działa. Choć jak zapewne pamiętacie - zawsze byłem przeciwny tym gibanym ekranikom. W przeciwieństwie do niektórych kolegów , którzy je pod niebiosa wychwalali - no bo jest w canonie czy nikonie. Sam mam K-3II gdzie tego "wynalazku" nadal nie mai dobrze mi z tym . Nawet jak muszę skorzystać z LV i znad głowy czy przy ziemi focić - kąt widzenia na ekranie pozwala mi i tak poprawnie skadrować.
Andrzej.M., ale to jest zupełnie inna konstrukcja niż w Canonie i niektórych Nikonach. Jeśli odpowiednio się chwyci, to faktycznie wszystkie 4 teleskopy pracują i powinno być OK, u mnie po prostu musiała być jakaś niedoróbka, a przyspawanie tego na stałe ... buuu, ruchomy ekran jako użyteczne narzędzie jest super. Ja oddałem do sklepu, wolę kupić na miejscu by w razie "W" mieć gdzie oddać, pomimo dziwnych brytyjskich przepisów. Na razie nie mają na stanie i zastanawiam się, jak jest realnie z dostępnością. Czy przypadkiem sklepy nie dostały po jednej sztuce i niech się cieszą, ze mają.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wojmistrz napisał/a:
u mnie po prostu musiała być jakaś niedoróbka, a przyspawanie tego na stałe ... buuu, ruchomy ekran jako użyteczne narzędzie jest super
Z tym przyspawaniem to żartowałem... Jak widać niedoróbka nawet w Pentaxie się trafi... nawet w Takim...
Andrzej M. coś widzę, że kolega ma klapki na oczach, a to o człowieku niedobrze świadczy. Żeby jeszcze wiedza o sprzęcie była większa to można by te wypisywane bzdury czymś poprzeć, a nie gubić się w "zeznaniach"
Andrzej.M. [Usunięty]
O widzę że kolega zmienił avatar - fanboya w sklepie na przepały? To z canona? I ja mam klapki? I tak właśnie zaczyna się koniec forum. Jak moderator się złości i "gubi się w zeznaniach" albo w zacietrzewieniu zarzuca to innym.
Cytat:
można by te wypisywane bzdury czymś poprzeć, a nie gubić się w "zeznaniach"
To niby gdzie ja tę bzdurę to napisałem? Chyba wszędzie - bo wątek dość bzdurny jest - kolega się żali że sobie urwał teleskop i że zwrócił aparat do sklepu. Przyjęli - to o czym tu pisać? Ach tak! - no jasne - żeby nie było że Pentaxy się nie psują? No sorry. Pożartowałem i zaraz że bzdury...
W całokształcie śmieszny kolego
A poprzedni awatar nie był ze sklepu, jakbyś chciał wiedzieć
I bardzo się złoszczę, a mi łzy ze śmiechu lecą
No i wracamy do dyskusji o felernym K-1 kolegi Wojmistrz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10