Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nic się nie uczysz, to SLT a nie dSLR. To taka zakała fotografii, wybrakowany mutant, który miał być mega/super/hiper i wszystkie dSLR miał rozwalcować, a wyszło ... jak zwykle. Np nie posiada wizjera optycznego tylko elektroniczny, kocha żreć baterię na śniadanie i Sony całkiem go olewa jeśli chodzi o przyszłość, bo ani szkieł do tego dobrych, lampa błyskowa co chwile inne złącze itd. Eksperyment twórczy. Jak by patrzeć, że fotografować da się wszystkim, to i tym się da Poczytaj o SLT to dowiesz się dlaczego spora ilość osób unika tego rozwiązania jak ognia i znacznie bardziej lubi bezlusterkowce tego producenta.
Lustrzanka czy mutant, pal licho, na początek sprzet dobry o tyle o ile, a obiektywów do tego trochę jest na rynku, tych starych Minoltowych jak i tych nowszych z Sony. Spróbowałbym z tym 18-55, a potem coś ewentualnie dokupił jakby się spodobało.
Wujek_Pstrykacz, ale kolega Piotreq85 szuka sprzętu do filmowania. Teoretycznie SLT jest OK, ale w praktyce można trafić lepiej, choćby na coś Sony jak a5000 i nowsze. Sony a6300 jest obecnie jednym z najlepszych maleństw do filmowania na rynku i tylko trochę ustępuje A7s, za to ścieżka SLT jest... jaka jest
Np nie posiada wizjera optycznego tylko elektroniczny, kocha żreć baterię na śniadanie i Sony całkiem go olewa jeśli chodzi o przyszłość, bo ani szkieł do tego dobrych, lampa błyskowa co chwile inne złącze itd.
Niestety prawda, mój były pracodawca chciał żebym mu robił zdjęcia produktowe - zrobiłem mu studio pod jego sony, tyle że jak chciałem zmienić A100 bo w nim matryca latała i ostrzył gdziekolwiek, na A58 to nagle koniec zdjęć bo nic nie pasuje , ani podpiąć PC ani na stopkę ...
Zrobiłeś studio pod PC? do A100? Nie dziwię się, że były.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pią 05 Sie, 2016
ghost napisał/a:
Nie dziwię się, że były.
Pod PC ale czy pod radio czy PC , cóż skoro trzeba by dwa różne rodzaje pilotów albo kostek do gorącej stopki bo obydwie różnią się od tego co jest w "normalnych" aparatach, nawet nie wymagam żeby gniazdo PC miały...
a100 nie miała złącza PC, więc nic się nie zmieniło.
Jakie wyzwalacze nie pasowały pod mISO w a58?
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pią 05 Sie, 2016
Żadne - bo miałem pod "minoltowską" stopkę... Może mój od Pentaxa by pasował , ale nie zakładałem bo ten 58 ma jakieś styki s przodu i strach normalną stopkę zakładać żeby coś się z nimi nie porobiło. Nie mój sprzęt - nie ryzykuję. Zresztą - było - minęło. Śmieszna sprawa, gość miał też lampę sony i też nie mógł jej z nowym aparatem uzywać... no porażka.
Czyli nie wiesz, ale Ci się wydaje. Ok. Nie ma problemu, ale nie pouczaj innych swoją niewiedzą.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pon 08 Sie, 2016
ghost napisał/a:
nie pouczaj innych swoją niewiedzą.
No właśnie to wypadło by do ciebie odnieść - naucz się czytać ze zrozumieniem bo widzę że masz z czymś widoczny problem. Atakujesz kogoś za to że śmiał napisać że stopki w A58 są inne niż w poprzednich modelach gdzie były minoltowskie i w związku z tym nie współpracują ani lampy ani wyzwalacze zrobione pod ten system. Ani nawet złączki/przejściówki/adaptery stopka/PC. Potwierdzam tylko tezę napisaną wcześniej przez kol. Wojmistrz - wyjątkowo się z nim zgadzam.
Wojmistrz napisał/a:
Np nie posiada wizjera optycznego tylko elektroniczny, kocha żreć baterię na śniadanie i Sony całkiem go olewa jeśli chodzi o przyszłość, bo ani szkieł do tego dobrych, lampa błyskowa co chwile inne złącze itd. Eksperyment twórczy
Mało kto poleci ci Sony. Jak chcesz dobre foty kup Nikona, a jak chcesz filmować, to kup Canona.
Ta, a jak chcesz szybko biegać kup buty Adidasa
Andrzej.M. napisał/a:
Ale obrazek daje przyzwoity - tyle że system jako lustrzanki w sony umiera i nie widać żeby coś się miało zmienić.
Umiera według niektórych od czasu zmiany nazwy z NEX na Axxx, czyli od 2013 roku, ale jakoś umrzeć nie może...
Andrzej.M. napisał/a:
Do fotografowania proponowalbym jednak Pentaxa,
Czyli kolejna porada z cyklu "Kto jest Twoim bohaterem i dlaczego właśnie Lenin"
Wojmistrz napisał/a:
Nic się nie uczysz, to SLT a nie dSLR. To taka zakała fotografii, wybrakowany mutant, który miał być mega/super/hiper i wszystkie dSLR miał rozwalcować, a wyszło ... jak zwykle.
I miał na starcie lepszy AF w LV i przy filmowaniu niż jakiekolwiek DSLR, dopiero po paru latach DSLR zaczynają się pod tym względem zbliżac do SLT.
Wojmistrz napisał/a:
Np nie posiada wizjera optycznego tylko elektroniczny, kocha żreć baterię na śniadanie i Sony całkiem go olewa jeśli chodzi o przyszłość, bo ani szkieł do tego dobrych, lampa błyskowa co chwile inne złącze itd.
I taki wizjer elektroniczny daje możliwości, jakich nie ma żaden DSLR, np. osobiście często muszę używać w DSLR ekranika, po to by mieć poziomicę i symulację ekspozycji, a wolałbym mieć to w wizjerze. Zużycie baterii w dużym stopniu zależy od ustawień i owszem jest większe niż w DSLR, ale nie jest to przepaść. Stopki lampy błyskowej są dwie, zmieniono ją na ISO własnie dlatego że były narzekania. Jakich szkieł Tobie brakuje w tym systemie? Bo wybór jest więszy niż dla Nikonów z wyciętym silnikiem AF.
Wojmistrz napisał/a:
Teoretycznie SLT jest OK, ale w praktyce można trafić lepiej, choćby na coś Sony jak a5000 i nowsze.
Brednie, mam A5000, to taka popierdółka bez AF i ergonomiczna porażka, każde SLT jest lepsze.
Andrzej.M. napisał/a:
Śmieszna sprawa, gość miał też lampę sony i też nie mógł jej z nowym aparatem uzywać... no porażka.
Czyli gość jest w temacie Sony podobnym ignorantem jak Ty. Lampę mimo innej stopki mógł używać wyzwalając ją zdalnie, ja głównie w ten sposób używam lamp błyskowych.
Andrzej.M. napisał/a:
Atakujesz kogoś za to że śmiał napisać że stopki w A58 są inne niż w poprzednich modelach gdzie były minoltowskie i w związku z tym nie współpracują ani lampy ani wyzwalacze zrobione pod ten system. Ani nawet złączki/przejściówki/adaptery stopka/PC.
Bzdury, są w pełni działające adaptery firmowe jak i chińczyki za kilka-kilkanaście dolarów.
Niekoniecznie, ale możliwe, że pobiegniesz w nich szybciej i dalej niż w sandałach.
MaciekNorth napisał/a:
I miał na starcie lepszy AF w LV i przy filmowaniu niż jakiekolwiek DSLR, dopiero po paru latach DSLR zaczynają się pod tym względem zbliżac do SLT.
No, no... tylko zapominasz dodać, że nie gubił się co niemiara. Wypuszczony na rynek 4 miesiące po SLT produkt Canona, mowa o 600D, czyli bezpośredni konkurent, wyposażony był w dużo bardziej stabilny AF podczas filmowania i co najważniejsze przynajmniej miał jakość nagrania i tryb progresywny. Czego byś nie napisał AVCHD w 17Mbps to jest tragedia. Już wtedy Canon oferował znacznie więcej niż Sony. No i ten debilny ekran u dołu... po prostu fantastyczny
MaciekNorth napisał/a:
I taki wizjer elektroniczny daje możliwości, jakich nie ma żaden DSLR, np. osobiście często muszę używać w DSLR ekranika, po to by mieć poziomicę i symulację ekspozycji, a wolałbym mieć to w wizjerze.
Oj jaki ty biedny jesteś... Jak ktoś potrzebuje poziomicy to niech sobie do technicznego idzie Piszesz jak skrajny amator i malkontent. Dla mnie ingerencja w obraz w wizjerze podczas fotografowania to tragedia. Za to co innego podczas filmowania, ale nie upadłem na głowę by filmować z okiem przyłożonym do wbudowanego wizjera.
MaciekNorth napisał/a:
Zużycie baterii w dużym stopniu zależy od ustawień i owszem jest większe niż w DSLR, ale nie jest to przepaść.
Jest przepaść. W praktycznie każdej, zwłaszcza lepszej lustrzance jesteś w stanie wyłączyć całą zbędną elektronikę. Przy anormalnych ustawienia, ludzie potrafią zrobić po kilka tysięcy zdjęć na jednej baterii, masz nawet takich na tym forum i wiem z doświadczenia, że to możliwe, za to niemożliwe dla bezlusterkowców i SLT.
MaciekNorth napisał/a:
Jakich szkieł Tobie brakuje w tym systemie? Bo wybór jest więszy niż dla Nikonów z wyciętym silnikiem AF.
Nie znam pełnego wyboru obiektywów w Nikonie, za to znam w Canonie.
MaciekNorth napisał/a:
Brednie, mam A5000, to taka popierdółka bez AF i ergonomiczna porażka, każde SLT jest lepsze.
Możesz rozszerzyć tą wypowiedź, zwłaszcza o AF?
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pią 12 Sie, 2016
MaciekNorth napisał/a:
muszę używać w DSLR ekranika, po to by mieć poziomicę... a wolałbym mieć to w wizjerze
Bo nie masz Pentaxa... Ja mam i mam też w wizjerze. I to obydwie drabinki.
Cytat:
są w pełni działające adaptery firmowe jak i chińczyki za kilka-kilkanaście dolarów.
Domyślam się. Ale trzeba je kupić i mieć .
[ Dodano: Pią 12 Sie, 2016 10:35 ]
MaciekNorth napisał/a:
Czyli kolejna porada z cyklu "Kto jest Twoim bohaterem i dlaczego właśnie Lenin"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 14