Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
O sprzęcie do krajobrazów i jak znajdować dobre miejsca...
Autor Wiadomość
janqseven 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 10 Sie, 2016   O sprzęcie do krajobrazów i jak znajdować dobre miejsca...

Witam
Chciałbym poznać opinie użytkowników wszelkich marek sprzętu fotograficznego. Zależy mi na fotografowaniu do zastosowań internetowych- publikacje zdjęć na forach fotograficznych...
Czyli ładnie wygalające dziś w HD/FullHD i jutro w 4/8K

1. Jak niedużym kosztem robić zdjęcia krajobrazowe?
2. Czy system Olympus OM-D może równać się systemami FF w krajobrazie?
3. Jaka jest najlepsza konfiguracja sprzętu do krajobrazu [obiektywy+body]
4. Jakie są Wasze doświadczania w fotografii krajobrazowej [na co warto zwrócić uwagę]
5. Czy na mapach Google można znaleźć dobre miejsca do fotografowania? Skąd brać informacje o dobrych miejscach (mgły + fotogeniczność sceny itp)
6. Jaki niedrogi samochód jest dobry do tego celu :)
7. Czy warto inwestować w dron(jaki model na co zwracać uwagę)

Chciałbym poznać rozwiązania:
a) ekonomiczne (budżet na sprzęt fotograficzny do 10 000zł)
b) optymalne (budżet na sprzęt fotograficzny do 10-20 000zł)
c) bezkompromisowe...(budżet na sprzęt fotograficzny powyżej 20 000zł)

Chciałbym poznać opinie użytkowników lustrzanek, bezlusterkowców i kompaktów :)
Proszę pisać co kto myśli. Pytania są tylko pomocniczo
Dziękuję za odpowiedzi.

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Sro 10 Sie, 2016   

0) Dziś wyglądać dobrze w HD, to zdjęcie 0.9Mpx, FullHD to około 2Mpx, 2160p/4K to 6-8Mpx a 4320p/8K 28-33Mpx, tylko, że zdjęcia z netu, z przed 5 lat też potrafią być ładne. Strony długo nie będą optymalizowane pod 4k, bo nawet nie są jeszcze optymalizowane pod fullHD, a co będzie za 20lat? Może koniec świata lub twoje zdjęcia nie będą warte nic w świecie islamu...
1) Przecież takie zdjęcia można robić praktycznie byle czym. Jak zwykle raczej liczy się pomysł, miejsce itd, a sprzęt to dość ostatnia sprawa.
2) Nie dodawał bym aż tyle pełnej klatce, zawsze koło niej można postawić średni czy wielki format. Nowoczesne szkła mają coraz lepszą rozdzielczość, a jedynie problem stanowi dobranie odpowiedniego obiektywu UWA. Do FF po prostu łatwiej i taniej kupić takie szkło.
3) Konkursy fotograficzne potrafią dziś wygrywać nawet prace ze smartfonów.
4) Doświadczenie mam raczej słabe, bo żadnego renomowanego konkursu nie wygrałem.
5) Można, tylko większy problem w tym, że potem to już lecą raczej prace odtwórcze. Raczej obrał bym kilka malowniczych miejsc, sprawdził ich prognozy pogody i historię pogodową.
6) A jakie masz? Ma się dać spakować graty i dojechać tak daleko jak się da. W moim mieście widziałem kilka razy fotografa, który ładuje się w Chevrolet Matiz. Ja niegdyś moją Toyotą Hilux potrafiłem jeździć po skałkach, szukając miejsca na śliczny zachód słońca.
7) I tak i nie, wszystko przecież zależy od potrzeb.

Na koniec mam do ciebie pytanie. Ile planujesz na tym zarabiać? Twoje pytania są dalekie od fotografowania dla samej idei czy zwykłego hobby.
Gdzie te czasy, kiedy człowiek pakował się w plecak i szedł w nieznane licząc że przy okazji znajdzie fajną miejscówkę i zrobi zdjęcie życia... :(

janqseven 
Entuzjasta

Wojmistrz napisał/a:
Na koniec mam do ciebie pytanie. Ile planujesz na tym zarabiać? Twoje pytania są dalekie od fotografowania dla samej idei czy zwykłego hobby.

Stworzyłem temat, żeby się czegoś nowego dowiedzieć o fotografii krajobrazowej od osób, które też fotografują, niekoniecznie zawodowo :) Fotografuję amatorsko, głównie dla satysfakcji. Napisze w tym miejscu szczerze, że głównie interesuje mnie sprawa Olympus OM-D z zestawem szkieł 7-14 / 40-150 / 300 kontra reszta świata. Ja zaczynałem fotografować gdy jeszcze nie było bezlusterkowców. Dlatego chciałbym dowiedzieć się m.in. jak one spisują się w fotografii. Wiem, że to profesjonalny sprzęt (przynajmniej z nazwy).
Te aparaty mają mniejsze matryce i są przecież dużo lżejsze. Wiesz może, czy jest to sprzęt warty uwagi i warty takich pieniędzy. Czy jest to alternatywa dla Canona?

komor 
Moderator

janqseven, wykonaj pracę domową i znajdź dyskusję Fatmana, który przesiadł się z FF na m4/3, a – jak chyba wiesz – na forum pokazuje głównie foto krajobrazowe. I to jakie. :) W dyskusji tej była właśnie mowa o tym, czy można i czy warto.

janqseven 
Entuzjasta

OK :)

fatman 
Optyczny

janqseven, Olek 7-14/2.8 PRO to jak na razie najwybitniejszy wybór do lanszaftów na u4/3.
Właśnie się do niego przymierzam. Jedyny zonk to adapter do filtrów na ten obiektyw bo nie da się na niego nakręcić nic niestety. No i filtry musisz kupić 100x150, które tanie nie są no i holder.
Razem jakieś 6 tysi. Obiektyw 4300 PLN + 3 połówkowe soft 800 PLN, adapter 200 PLN i holder 400 PLN

Jest jeszcze na rynku mniejszy Panas 7-14. Tez nie da sie nakrecić niczego.

Onecnie fotografuję krajobrazy Olkiem 9-18. Jest ciemniejszy ale za to ma gwint 52mm więc cały zestaw filtrów Hitecha, który mam (połówkowe miekkie i twarde, pełne i rewersyjne oraz holder) zakupiłem za dająca się przełknąć cenę.

Najważniejsze jest ŚWIATŁO.
Reszta to Twoja wyobrażnia i umiejętność patrzenia

[ Dodano: Sro 10 Sie, 2016 20:30 ]
komor, dzieki za dobre słowo dobry człowieku :mrgreen:
Będę się jeszcze bardzij starał.

[ Dodano: Sro 10 Sie, 2016 20:34 ]
janqseven, A tu masz reckę tego obiektywu od człowieka, który wie co pisze.
Jest "ambasadorem" Olympusa anie nie słodzi im za bardzo tylko pisze jak jest.
Mam duże zaufanie do jego opinii no i zdjęć!
Facet robi zdjęcia a nie zamieszcza wykresów i dzieli sie uwagami i za to wielki SZACUN!
http://dobas.art.pl/blog/zuiko7-14/

janqseven 
Entuzjasta

Wysłany: Sob 13 Sie, 2016   

Czy jest jakiś katalog miejsc, gdzie można sobie robić ładne fotki gór, jeziorek itp? :mrgreen:

komor 
Moderator

janqseven, to są pytania na poziomie „jak żyć”. Masz portale podróżnicze, masz pełno dobrej fotografii krajobrazowej choćby i na tym forum, na Flikrze i pierdylionie innych miejsc. Centralnego Rejestru Zajefajnych Miejscówek Do Fotografii Krajobrazowej – nie ma.

janqseven 
Entuzjasta

komor napisał/a:
janqseven Masz portale podróżnicze, masz pełno dobrej fotografii krajobrazowej choćby i na tym forum, na Flikrze i pierdylionie innych miejsc. Centralnego Rejestru Zajefajnych Miejscówek Do Fotografii Krajobrazowej – nie ma.

To mi trochę rozjaśniło sytuację -dzięki :)

fatman 
Optyczny

Zobacz serwis panoramio.com

http://www.panoramio.com

Zawsze na ńiego spoglądam jak gdzies się wybieram.
No a miejsce gdzie postawię statyw wybieram przy pomocy google streetview.
Potem czekam na światlo, podjeżdżam precyzyjnie... I trach! :mrgreen:

T.B. 
Optyczny
Bez tutułu

fatman napisał/a:
No a miejsce gdzie postawię statyw wybieram przy pomocy google streetview.
Potem czekam na światlo, podjeżdżam precyzyjnie... I trach! :mrgreen:

Tu jest ładnie:
Kod:
https://www.google.pl/maps/@27.9644444,86.6827565,3a,75y,61h,71.43t/data=!3m7!1e1!3m5!1s-Hw5Pk83Aw-c%2FUrJTQ5g91NI%2FAAAAAAAAAAA%2FYdJ2UDYGGts!2e4!3e11!7i8000!8i4000?hl=pl
(kopiuj i wklej do przeglądarki)
:smile:

janqseven 
Entuzjasta

Mam wrażenie, że 50% dobrego, fajnego zdjęcia to ładne miejsce, 40% do pora dnia i pogoda i 10% to doświadczanie...
Po prostu trzeba mieć duży budżet.. no właśnie... ile wydajecie na dojazdy/hotele itp?

fatman 
Optyczny

janqseven napisał/a:
Mam wrażenie, że 50% dobrego, fajnego zdjęcia to ładne miejsce, 40% do pora dnia i pogoda i 10% to doświadczanie...
Po prostu trzeba mieć duży budżet.. no właśnie... ile wydajecie na dojazdy/hotele itp?

Nie da się tego policzyć.
Masz pasję to nie liczysz pieniędzy.
Dużo zdjęć powstaje niejako"przy okazji". Jedziesz gdzieś to przymierzas sie, oglądasz miejscówki w internecie, patrzysz co inni tam focili, o jkaich porach i jak.
Sprawdzasz godziny wschodów i zachodów słońca w danych miejscówkach i kąty padania światła (np. czy gdzie sie ustawić aby mieć słońce o 19:26 dokładnie w tym miejscu gdzie sobie wyobrażasz to zdjecie).
Musisz to hmm... ZWIZUALIZOWAĆ zanim tam pojedzies.
Musisz wyobrazić sobie swój kadr. Jak on ma wyglądać a potem... Pojechać tam i... czekać na takie światło.
Prawda, że proste? :twisted:

Np. Jutro lecę na Islandię to "przy okazji" zostanę tam 2 dni dłużej, wynająłem samochód, wiem gdzie mam jechać i co chcę zfocić.
We czwartek w nocy wracam i w piątek z rana odpalam do Iranu, gdzie znowu "przy okazji" postaram się strzelić kilka miejsc.

Taka karma fotografa... :wink:

ophiuchus 
Optyczny

janqseven, mam wrażenie, że od złej strony podchodzisz do tematu :D Wprawdzie nie jestem "krajobrazistą", ani nawet dobrym fotografem w ogólności, ale wyobrażam sobie, że najlepsze fotki wymagają wyrzeczeń. Proponuję wstać przed świtem, i poszukać fajnej miejscówki w promieniu 50km od Twojego miejsca zamieszkania. Jeśli nie uda Ci się zrobić w takich warunkach zdjęcia, z którego będziesz zadowolony, to sądzisz, że uda Ci się strzelić jakieś wiekompomne dzieło, którego nikt inny wcześniej nie zrobił, jeśli wydasz 30000 PLN na sprzęt, 70000 samochód, i kolejne tysiące na podróż na drugi koniec świata?

janqseven 
Entuzjasta

ophiuchus napisał/a:
mam wrażenie, że od złej strony podchodzisz do tematu :D

Może i racja...
Jednak ja do tej pory robiłem wiele żeby poznać okolice. Jeździłem rowerem przed wschodem słońca drogami we wielu kierunkach na odległość iluś tam kilometrów...Jestem przyzwyczajony do wstania o poranku i pedałowania hen w dal :)
Skutki widać na zdjęciach:)
Mogę powiedzieć że jestem w jakimś tam stopniu wytrenowany fotograficznie. Ale z pustego i Salomon nie naleje. Brakuje mi fotogenicznych widoków w okolicy.
Moim zdaniem mając dobry sprzęt i możliwość podróżowania osiągnę w fotografii więcej niż siedząc na okolicznym polu:)
Pole jak pole- najeżdżę się i nikt takiej fotki nie zauważy. A wystarczy być gdzieś w świecie (tam gdzie jeżdżą fotografowie) nawet nie w idealnych warunkach pogodowych aby fotka zwracała uwagę ...

Odpowiedz do tematu