Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sony Alpha A58- opinie.
Autor Wiadomość
Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Pią 12 Sie, 2016   

MaciekNorth napisał/a:
Umiera według niektórych od czasu zmiany nazwy z NEX na Axxx, czyli od 2013 roku, ale jakoś umrzeć nie może...

Nie umiera tylko umarł - ostatnie lustrzanki wypuścili w 2010 roku modelami A290 i A450. Póżniej wypuścili tylko SLT które LUSTRZANKAMI NIE SĄ! Przypominam że lustrzanka posiada wizjer optyczny w postaci obrazu oglądanego na matówce na którą rzucany jest za pomocą lustra umieszczonego za obiektywem... Otóż - nie ma matówki - więc nie jest to lustrzanka. Pomijam wątpliwe rozwiązanie samego lustra stałego półprzepuszczalnego zabierającego 0,5-0,7 EV światła. Aparaty te kumulują wady lustrzanki i bezlusterkowca. Po co? Żeby łatwiej filmować? Może.
Faktem jest że jeszcze odświeżają system - w 2014 wypuścili SLT A77II i w 2015 SLT A68.

Reklama

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

Yo, Andrzej. Tu masz listę aparatów pod bagnet A. Zerknij zanim będziesz opowiadał dalej.

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Fajna lista, ciekawe jak bez adaptera podłączyć te szkła do np a7s. Patrząc w ten sposób, to i Canon FD, Olympus 4/3 i cała kupa innych wciąż jest dobra i na czasie...

ghost 
Optyczny

Wysłany: Sob 13 Sie, 2016   

to fdeki podepniesz do czegokolwiek cyfrowego z AFem, odczytem ogniskowej i automatyczną przesłoną?

Andrzej.M.
[Usunięty]

Nie wiem co ma zmieniać ta lista? Jest tam jakś lustrzanka wypuszczona przez SONY po 2010 roku? Przeoczyłem? Czy może w DxO nie odnotowali tego doniosłego faktu? I zapomnieli przetestować. :roll:
Cóż - może się zdarzyło a ja jestem w błędzie? Czy istotnie więcej niż 2 SLT wypuścili przez ostatnie 3 lata? (2014-16) choć nie wiem co by to wniosło skoro te hybrydy trudno nazwać lustrzankami. To już lepiej używać bezlusterkowce. Chyba że taki Sony A7S II zaliczyć chcesz do lustrzanek... ;)

[ Dodano: Sob 13 Sie, 2016 19:34 ]
ghost napisał/a:
to fdeki podepniesz do czegokolwiek cyfrowego z AFem, odczytem ogniskowej i automatyczną przesłoną?

No cóż , w pentaxie takich problemów nie ma... :cool:

ghost 
Optyczny

Chodzi o to, że ani 290, ani 450 nie były ostatnimi klasycznymi lustrzankami Sony. Sprawdzaj podstawowe fakty, nim zaczniesz być ekspertem na temat jakiegoś systemu.
Cytat:
No cóż , w pentaxie takich problemów nie ma... :cool:

bo nie ma co podpinać? czy fdeki dostają sterowania? czy nie da się ich podpiąć? :razz:
bo A na E ma wszystko i dlatego trochę się to różni od aluminiowego pierścienia. Oczywiście jest to proteza i absolutnie nie zastępuje natywnych szkieł, ale porównywanie do fdeków, czy m42 jest słabe.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Nie 14 Sie, 2016   

ghost napisał/a:
Chodzi o to, że ani 290, ani 450 nie były ostatnimi klasycznymi lustrzankami Sony.

No tak , faktycznie według tabelki ostatnie były A 560 i 580. Nie zmienia to faktu że od ponad sześciu lat nie wypuścili żadnej lustrzanki . więc nie widzę powodu do dalszej dyskusji. Martwe jest martwe, daj znać jak ożyje. Nie wcześniej... :lol:

ghost napisał/a:
nim zaczniesz być ekspertem na temat jakiegoś systemu.

Nie zamierzam być ekspertem - stwierdziłem jedynie ogólnie znany fakt , a to czy zakończono produkcję lustrzanek modelem x czy y nie ma żadnego znaczenia, skoro się ich nie robi. Może tylko dla historyków.
Swoją drogą szkoda - lubiłem system Minolty , miałem kiedyś 2 służbowe analogowe lustrzanki. Jeszcze przed zmianą stopki .

ghost 
Optyczny

Wysłany: Nie 14 Sie, 2016   

Skoro autor pyta o a58, to chyba raczej mało go interesuje, co sądzisz o różnicach między SLT a SLR i czy a58 jest żywe, czy martwe.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Pon 15 Sie, 2016   

Tematem jest pytanie o opinie - a to co pisaliśmy o tym aparacie i całym systemie to również opinie rzutujące na sam pojedynczy model i sens "ubierania się w system". Nie przejmuj się przerabiam co chwilę falę pt " brak szkieł" od dobrych paru lat i się już do tego przyzwyczaiłem. Wcześniej było jeszcze więcej argumentów przeciw (brak FF - nie ważne że były puszki pro MF) ale szczęśliwie producent je już skutecznie obalił... :lol: Ostatnie właśnie są obalane - uzupełnione są formaty pełnoklatkowe jak 24-70/2,8 czy 70-200/2,8 których rzeczywiście w systemie Pentaxa brakowało. Rozgdałem się nieco - za OT przepraszam. :wink:

komor 
Moderator

Wysłany: Pon 15 Sie, 2016   

Andrzej.M. napisał/a:
Wcześniej było jeszcze więcej argumentów przeciw (brak FF - nie ważne że były puszki pro MF)

A co ma dostępność osobnego systemu MF do braku cyfrowego FF w bagnecie K? Podpinałeś swoje pełnoklatkowe analogowe szkła K do cyfrowego korpusu 645, czy istnieje jakiś inny związek? :)

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Wto 16 Sie, 2016   

...A co ma obecność FF ? Szczególnie dla amatorów którzy i tak FF nie kupią.. A jak już to i tak muszą zmienić szkła na pełnoklatkowe....- Tak z grubsza można takie dyskusje podsumować . Tak naprawdę ma znaczenie dla osób robiących zdjęcia zarobkowo.Żeby mieć drugą puszkę awaryjnie jak ich nie stać na dwie FF .

[ Dodano: Wto 16 Sie, 2016 17:59 ]
Można by o tym dyskutować ale nie widzę powodu.

komor 
Moderator

Wysłany: Wto 16 Sie, 2016   

Andrzej.M. napisał/a:
...A co ma obecność FF ?

Nie wiem, zapytaj sam siebie, przecież to Ty napisałeś:
Andrzej.M. napisał/a:
Wcześniej było jeszcze więcej argumentów przeciw (brak FF - nie ważne że były puszki pro MF)

Andrzej.M. napisał/a:
Szczególnie dla amatorów którzy i tak FF nie kupią.

Jak rozumiem kupią w zamian MF, o którym wspomniałeś? :)

Andrzej.M. napisał/a:
Można by o tym dyskutować ale nie widzę powodu.

Nie ma o czym. Naprostowałem tylko Twoje nietrafione argumenty. Dla mnie EOT.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Wto 23 Sie, 2016   

komor napisał/a:

Andrzej.M. napisał/a:
Szczególnie dla amatorów którzy i tak FF nie kupią.

Jak rozumiem kupią w zamian MF, o którym wspomniałeś?

Nie kupią ani jednego ani drugiego... to takie trudne dla ciebie? :zalamany:
komor napisał/a:
Naprostowałem tylko Twoje nietrafione argumenty

Zajmij się swoimi? :razz:

Odpowiedz do tematu