Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Najpierw, jako, że jest mój pierwszy post na forum, witam wszystkim serdecznie i przechodzę do rzeczy...
W niedługim czasie chciałbym kupić lustrzankę - będzie to moja pierwsza lustrzanka i chciałbym wybrać coś godnego uwagi i dobrego.
Kwota jaką dysponuję to 2000-3000 PLN
Przeglądałem forum, poczytałem o aparatach i na razie mój wybór padł na Nikona d80 i Canona eos 450d (moją uwagę zwrócił np taki zestaw : http://www.agito.pl/lustr...197.332214.html - tylko pytanie na ile dobre sa te szkła). Który z tych aparatów byście polecili ? Może jakieś inne jednak ?
Na razie chciałbym kupić aparat z jednym (dwoma) w miarę dobrymi obiektywami. Wiem, że dobre obiektywy, same kosztują tyle, ile ja chce na razie przeznaczyć na cały aparat z obiektywem, kartą, torbą, ale na razie na takie sobie nie mogę pozwolić ;)
Jeśli chodzi o przeznaczenie aparatu to będzie on przeznaczany głównie do zdjęć :
- makro ( tu chyba również można zaliczyć zdjęcia różnych produktów/przedmiotów na potrzeby www, np sklepów internetowych ?)
- obiektów w ruchu
- portrety
- krajobrazy, architektura,
Wybór puszki to indywidualna sprawa. W przypadku d80 i 450d sprawa jest w miarę prosta. d80 to starsza konstrukcja co nie oznacza, że zła, pucha jest wygodna, dość dobrze wyposażona, ale oferuje gorsza jakość zdjęć niż Canon. Canon z kolei ma mniej wygodną puchę ale zdjęcia są doskonalsz pod względem szumów i odwzorowania kolorów.
Co do obiektywu to nie mam żadnych wątpliwości - i do jednego i drugiego systemu wybrałbym Sigmę 17-70 2.8-4.5 Makro. Za ok 1000-1200 zł masz obiektyw który łączy w sobie dwa - standardowy w miarę jasny zoom o całkiem sensownej rozpiętości ogniskowych i całkiem przyzwoite makro o maksymalnym odwzorowaniu 1:2,3
To oczywiście zestaw minimum - możesz kupić dwa obiektywy - standardowy i specjalizowane makro - ale to już dwa obiektywy, każdy przynajmniej kosztujący 1200-1500 zł. np Tamron 17-50 2.8 + Canon 100 2.8 Makro albo Nikkor 105VR.
Tele to rozmowa na inny temat-rzeka i na pewno nie zmiesci sie w budżecie. A jesli chciałbyś coś uniwersalnego w tej cenie to chyba tylko d40 +18-200VR (ale to nie makro, chociaż ostrzenie od 0,5m więc kto wie może może) ewentualnie lekko przekroczyć budżet i kupić zamiast d40 - d80 jak chciałeś na początku.
Może moje obawy są bezpodstawne, ale jeśli miałbym kupowąc, to chyba jednak zdecydowanie wolałbym, nawet trochę drożej, kupić aparat nowy, aniżeli używany.
Na podanym forum nie znalazłem zbyt wielu ogłoszeń sprzedaży - jak bardzo duże różnice są pomiędzy aparatami nowymi/używanymi ?
Taniego Sony nie polecam, Olek może i ma dobre kity ale body niestety marne. Zostaje D80, tak znienawidzone przez K...y lub 450D najgorszej firmy - Canon.
Dlaczego określasz Canona najgorszą firmą ?
Jaki Sony, jeśli nie tani ?
Kwota podana na początku jest kwotą początkową, tzn przeznaczoną na pierwszy zakup. Z czasem będę chciał dokupować różne szkła itp, więc chciałbym kupić coś, co da możliwość późniejszego rozwoju i co pozwoli na zrobienie fajnych fotek
Tak sobie czytam i się zastanwiam, jak to jest z dodatkami do tych aparatów. Tzn mam na myśli, to że Canon i Nikon są 'największymi' firmami (jeśli się mylę proszę mnie poprawić) i jest do nich największy wybór szkieł i innych akcesoriów.
Jaka duża jest przewaga pomiędzy a700, a 450d i czym dokładnie góruje nad canonem sony? (bo d80 to z tego, co się dowiedziałem trochę starsza konstrukcja i bardziej opłacalny jest wybór 450d).
Pstrykacz, co Ci się nie podoba w Canonie?
MC, no i właśnie chodzi o taki aparat, którym się będzie robić łatwiej Zresztą takie stwierdzenie i tak mi się wydaje dużym uproszczeniem.
Czy bardziej oplacalny jest wybor 450D niz D80 to glowy bym nie dal. Jesli chodzi o szumy na wysokich ISO to z pewnoscia, jesli chodzi o komfort pracy to juz zdecydowanie mniej.
Canon i Nikon sa najwiekszymi firmami w tym sensie, ze w malych sklepach latwiej jest o akcesoria, obiektywy do nich. Producenci niezalezy tez najpierw robia szklo z bagnetem Canona i Nikona, potem dopiero inne.
450D bym do A700 nie porownywal, bo to inna kategoria. Moim zdaniem jedyne czym 450D goruje nad A700 to bagnet
Na pewno jak wybierzesz Canona nie zawiedziesz się - daje ładne kolory ma niezły White Balance, dobrze odwzorowuje szczegóły przy wyższych ISO, no i szum jest przyzwoity.
D80 nie skreślaj bo to też niezły aparat, przede wszystkim wygodny co jest istotne. Jakość zdjęć nieco odbiega od 450d ale
biorąc pod uwagę, że większość zdjęć będzie drukowana na formacie 10x15 można w sumie wybrać cokolwiek, tylko sprawdzić co jest wygodniejsze w trzymaniu i obsłudze i oczywiście lepsze w wyborze wszelkiego rodzaju akcesoriów.
Jaka duża jest przewaga pomiędzy a700, a 450d i czym dokładnie góruje nad canonem sony? (bo d80 to z tego, co się dowiedziałem trochę starsza konstrukcja i bardziej opłacalny jest wybór 450d).
górowanie canona nad sony? Na dzień dzisiejszy już tylko na półce profi canon ma przewagę, entry level należy do Sony, A700 też niszczy C40d, za dwa miesiące pojawi się A900 i albo canon pokaże tego następcę 5d, albo żegnaj.
W ogóle sony podobno w ciągu miesiąca zrealizowało półroczne plany sprzedaży
Kilka lat i Sony będzie największym systemem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13