Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 20 Sie, 2016 Aparat do fotografii produktowej
Witam, w końcu nadeszła chwila, że mój przyjaciel w postaci Panasonica FZ28 podziękował za współpracę. Szczerze mówiąc i tak jestem zaskoczony, że tyle wytrwał (blisko 8 lat).
Czas więc zakupić jego następcę. Budżet jaki przewiduję na niego to 1500 +/- 200 zł. Jego główne przeznaczenie to fotografia produktowa (namiot bezcieniowy), sporadycznie jakiś plener (ale to absolutnie nie jest priorytet).
Co rozważam:
Panasonic G5 - bowiem oddają go praktycznie za darmo obecnie, choć z tego, co wyczytałem matryca w nim to lekki dramat (choć tak wiem przeskok na + z mojego kompaktu i tak będzie spory).
Panasonic GF7 - z nowszych tego producenta, choć rozumiem, że to najprostsza seria. Zastanawia mnie więc czy warto go kupić w porównaniu do G5.
Samsung NX30 - zaciekawił mnie, bowiem można nabyć w przyzwoitej cenie z kitem. Rozumiem, że Samsung praktycznie porzucił ten system, ale rozbudowa nie jest dla mnie priorytetem. Pewnie w porywach zakończyłaby się na jakieś stałce (a te widziałem, że są dobre i tanie). Można dość tanio wyrwać od czasu do czasu na Ebayu czy AG.
Patrzyłem też na Sony, ale A5100 czy A6000 ma raczej cenę poza moim budżetem. Więc odpadły na starcie. Może macie jakieś inne propozycje? Jeśli nie, to z tych trzech, który Waszym zdaniem sprawdzi się najlepiej do w/w zastosowań (głównie zastosowania)?
Canon EOS M też się zmieści, nawet powinno jeszcze zostać na inne szkło.
Czemu bezlusterkowiec, a nie lustrzanka? Przecież przy potencjalnie tej samej cenie powinna dać ci leszy obrazek i lepszy obiektyw.
Eternal [Usunięty]
Wysłany: Nie 21 Sie, 2016
Dzięki za odpowiedź.
Do Canonów jestem zrażony generalnie (długa historia), a dodatkowo ten, który zaproponowałeś jest już dość wiekowy i z tego, co przeleciałem na szybko to jeszcze najprostsza seria (czyli pewnie odpowiednik GF u Panasonica) tego producenta.
Czemu nie lustrzanka - głównie z powodu na rozmiar oraz fakt, że proste (tanie) lustrzanki są kompletnie wykastrowane ze wszystkiego, co tylko możliwe poza podstawowymi funkcjami. Choć oczywiście muszę dodać, że te dodatki nie są dla mnie priorytetem jak już napisałem wcześniej. Nie zmienia to faktu, że czasem przydaje się je mieć.
W sumie nie myślałem o tym wcześniej (z oczywistych względów w czasach mojego martwego już FZ 28 takich rzeczy nie było), ale WiFi w puszce będzie dla mnie bardzo praktyczne, a widzę, że dziś to już prawie standard.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9