Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Serdecznie proszę o poradę w sprawie wybóru lornetki dla mojego taty, który ma 64 lata.
Lornetka służyłaby do obserwacji przyrody, samolotów, czasami na wycieczki. Chciałabym, żeby nie była ciężka. Pierwotnie wybór padł na Nikona Action EX 10x50, ale jako laik nie wiem czy nie będzie zbyt wielka, żeby ją gdzieś ze sobą zabrać. Ponadto chce, żeby był to sprzęt na lata i niezbyt skomplikowany w obsłudze. Budżet >700zł. Proszę o pomoc
Wysłany: Wto 23 Sie, 2016
Seniorom poleca się lornetki o powiększeniu 7 lub 8x. 64 lata to niekoniecznie wiek seniorski i w mojej ocenie 10x nie należy się bać. Jest to sprawa gustu i trzeba wstępnie "wyczuć" czy 8x czy 10x. Nikona Ex 10x50 raczej odradzam ze względu na gabaryty. Przerobiłem temat - to lornetka fajna ale uciążliwa w czasie wyjazdów i spacerów. Chodzi mi po głowie Vortex Diamondback 10x42 - wchodzi niebawem nowa wersja a starsza jest w dobrej cenie. Duże pole, świetnie wykonana z wieczystą gwarancją. Vortex Raptor 8,5x32 - mniejsza, tańsza, sprawdzona. Olympus EXPS 10x42 i Monarch 5 10x42 - także warte uwagi. Tyle przychodzi mi do głowy na już.
Wysłany: Wto 23 Sie, 2016
Apertuta 32mm zupełnie wystarczy jeśli nie zamierzamy koncentrować się na obserwacjach zmierzchowych i nocnych. W zamian otrzymujemy kompaktowe rozmiary i mniejszą masę a lornetka jest bardziej mobilna. Z dwojga powyższych postawiłbym na Raptora http://www.vortexoptics.c...-5x32-binocular - lżejsza, jednak powiększenie nieco większe, kapitalna, wieczysta gwarancja obejmująca uszkodzenia mechaniczne i mnóstwo pozytywnych opinii na forum. Można jeszcze spojrzeć na Nikona Prostaff 7s 8x30...ale Vortex chyba lepszy (występuje także w wersji 10x32).
Ja bym obstawiał coś o większej źrenicy niż dają modele 8x30 czy 8.5x32.
Może być Nikon Action EX 8x40 może być też jego wersja 7x35 EX, może być Levenhuk Sherman Pro 8x42.
Jeśli lornetka ma posłużyć kilka lat, to oznacza że będzie ją używała osoba zbliżająca się do 70tki. Najpewniejszy będzie więc model 7x35, bo małe powiększenie, duże pole widzenia i fajna źrenica zapewnią stabilność obrazu i komfort obserwacji.
Wysłany: Sro 24 Sie, 2016
Dzieląc się swoim skromnym doświadczeniem - na wycieczki najczęściej zabieram 8x25 bo jest lekka. Gdy moi znajomi przykładają ją do oczu słyszę najczęściej życzeniowe zdanie "a czy robią coś takiego z większym powiększeniem?". Amatorzy oczekują dużych powiększeń, na polu rzadko się koncentrują. Z czasem dochodzimy do przekonania, że 8x jest ok. Prywatnie wolę jeszcze 10x. Stąd wolę polecać ludziom coś z przedziału 8x do 10x.
Jasne, wystarczy tylko trochę bliżej podejść (podskoczyć)
To może inaczej. Do samolotów tak samo słabo nadaje się 7x jak i 8x. Tak więc z racji na wiek i ogólne zainteresowania polecam coś klasy 7x35. Zamiast lornetki 8x32 wybrałbym raczej 8x40/8x42. Ta druga, choć większa da więcej światła i większą źrenicę wyjściową. Dla osoby starszej to ważne, bo łatwiej taką utrzymać stabilnie na oku. Coś w stylu 7x50 na dzień na wodę.
Serdecznie dziękuję za opinie, naprawdę są pomocne. Vortex Diamondback 10x42 brzmi super, taki kompromis co do wymagań i mam nadzieję do budżetu, a może ma ktoś link do sklepu gdzie sprzedają "starą wersję w dobrej cenie" Pozdrawiam serdecznie do poniedziałku muszę zamówić
Taniej nie widziałem co nie znaczy że nie może gdzieś być...Diamondbacka miałem - dobrze wykonana lornetka z dużym polem (kosztem geometrii pola - lekka dystorsja), ostry obraz, nieco AC. Dla amatora może być bardzo dobrym wyborem.
Chodzi mi po głowie Vortex Diamondback 10x42 - wchodzi niebawem nowa wersja a starsza jest w dobrej cenie. Duże pole, świetnie wykonana z wieczystą gwarancją. .
Wysłany: Pon 12 Wrz, 2016
Tak to jest nowa wersja. Ja nie miałem okazji porównać ale ktoś napisał że jest poprawiona względem starej. Na rynku amerykańskim jest nieco taniej.
Bliżej 700 zł jest nowy Vortex Crossfirer http://fotozakupy.pl/prod...CFWrjcgoddEQDsQ To była zawsze udana lornetka (to już 3 odsłona modelu).
Przypominam także o chwalonym i zgrabnym porro Vortexie Raptor. Ta sama gwarancja a jakość obrazu jest wysoko oceniana (kilka artykułów już było). Porro są tańsze w wykonaniu i uzyskują dobre parametry optyczne w stosunku do roofów w podobnej cenie. Wydaje mi się, że 8,5x32 to tutaj najlepsze parametry.
Bardzo dobra optycznie jest DO Titanium 10x42 ale cięższa, większa...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9