Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam! Szukam obiektywu, który pozwoli na dobre powiększenie, do Nikona D3200
Czytałem że aparat nie ma wbudowanego silnika, i to obiektyw musi mieć ten silnik żeby AF dział
A teraz pytanie: Co stałoby się jak chciałbym użyć taki obiektyw jak ten: http://allegro.pl/tamron-...6258679936.html
Z mojej wiedzy tylko wiem że AF nie działałby lecz to nie jest problem, Szukam podobnych obiektywów 200-300+ w miarę tanich
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Obiektywy klasy 70-300 to najtańszy sposób na długie ogniskowe w amatorskim segmencie cenowym. Lepiej to już może być tylko drożej. Jeśli szukasz czegoś w budżecie typu 500 zł to wielkiego wyboru nie będzie. Może warto dołożyć trochę i kupić nowego NIKON NIKKOR AF-S DX 55-200MM F/4-5.6G ED VR II lub… O kurde, Nikon naprawdę aż tak podniósł ceny, że 70-300 VR kosztuje 2500 zł? Jest jeszcze przyzwoity Tamron 70-300 w niższej cenie.
Właśnie 2500zl to trochę dużo, a ten Tamron 70-300 będzie ok tak? Np ten z linku? złącze to Nikon F wiec raczej Wszystko będzie działalo tak? Oprocz AF? Jestem zielony w tym. Dzieki i pozdrawiam
Ten Tamron z linku to jakiś stary złom, dodatkowo będzie wlasnie problem z autofocusem i nie jestem pewien, czy na pewno nie jest to problem. Aktualny model Tamrona, ten ze stabilizacją i własnym silnikiem AF, ma oznaczenie Tamron SP 70-300 mm f/4-5.6 Di VC USD i nowy kosztuje ok. 1600 zł.
aaa komor dzięki dobrze wiedzieć:) A jeśli chodzi o to co chciałbym fotografować to np takie coś:
http://scr.hu/7uhw/k2ogf
Tam na szczycie są moi znajomi (żółta i niebieska koszulka) koło końca wyciągu i chodziłoby o to żeby ich było lepiej przynajmniej trochę widać, teraz z 55, to są pixele
Dzięki i pozdrawiam
[ Dodano: Wto 16 Sie, 2016 14:30 ]
PS. w originale lepiej widać niż na tym screenie bo jest 6016 x 4000 i da się coś przybliżyć
Tu masz test : http://www.optyczne.pl/56...%87_obrazu.html
więc nic by się nie stało, jest wart tyle ile zapłacisz. Co prawda nie jest to piekielnie ostry na 300mm Pentax 55-300 , ani nowy Tamron o którym wspomniał przedpiszca -ale one kosztują 3x tyle. Powiem tak - kilka lat temu kolega wybierał między nim a sigmą - doradziłem mu tamiego i sobie chwali. Jakość obrazka jest przyzwoita na amatorskim poziomie.
[ Dodano: Wto 23 Sie, 2016 17:57 ]
mikizee napisał/a:
Z mojej wiedzy tylko wiem że AF nie działałby lecz to nie jest problem
Nie sądaę by AF miał nie działać - wszak i Canony nie mają śrubokręta - więc w obiektywie musi być własny napęd - może niezbyt szybki ale jest. Więc będzie działał. Wiem że w teście narzekano, ale trzeba wziąć pod uwagę że używano do niego leciwego canona 20D , a jak wiadomo canony z założenia nie lubiły się z "kundelkami". Na prostym sony sprawował się dobrze jak na amatorskie potrzeby. Czasem mam wrażenie że amatorski sprzęt testują niewłaściwe osoby - bo robią to z pozycji laureata nagrody im. R.Capa Pisząc o amatorskim budżetowym sprzęcie :
Cytat:
"Trudno też ocenić w przeciągu dwóch tygodni testu, jak mechanizmy te będą sprawdzały się pod 2-3 latach intensywnego użytkowania."
Amatorskie intensywne użytkowanie?
[ Dodano: Wto 23 Sie, 2016 18:14 ]
Inna sprawa że Nikon AF-S DX NIKKOR 55-200mm f / 4-5.6G ED VR II byłby najlepszym rozwiązaniem.
Mam takie pytanie :
czy z tym aparatem obiektywy działają wolniej niż z lepszymi i droższymi korpusami?
Czy to zależny tylko od jakości obiektywu? Np D3200 + 200/2 a D5+200/2
Dziękuję za odpowiedzi
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Wto 23 Sie, 2016
janqseven napisał/a:
z tym aparatem obiektywy działają wolniej niż z lepszymi i droższymi korpusami?
Tak . lepsze korpusy mają lepszy AF. Jeśli dobrze pamiętam D5 i D500 mają ten sam AF, a D4 i D7100 podobnie. Modele amatorskie jaknp.
D3200 ma:
Cytat:
Detekcja fazowa TTL, Nikon Multi-CAM 1000,
11 punktowy AF (w tym 1 czujnik krzyżowy),
• Wybór pola AF: pojedynczy punkt, Dynamiczny wybór pola, Automat. wybór pól AF, Śledzenie 3D (11 punktów),
• Tryby AF: Autofokus pojedynczy (AF-S); autofokus ciągły (AF-C); automatyczny wybór AF-S/AF-C (AF-A); wyprzedzające śledzenie ostrości włączane automatycznie przy zmianie stanu fotografowanego obiektu (AF-A), Tryb Manualny (MF),
• Zakres detekcji: od −1 do +19 EV (ISO 100),
A d 5300 ma:
Cytat:
Detekcja fazowa TTL, Nikon Multi-CAM 4800DX,
39 punktowy AF (w tym 9 czujników krzyżowych),
D7100:
Cytat:
Detekcja fazowa TTL, Nikon Multi-CAM 3500DX z dokładną korektą,
• 51 pól AF (w tym 15 pól krzyżowych), pole na środku kadru jest dostępne przy otworze względnym od f/5.6 do f/8 włącznie
D 500
Cytat:
Multi-CAM 20K z detekcją fazową TTL, precyzyjnym dostosowaniem
• 153 pola AF (w tym 99 polami krzyżowymi i 15 polami współpracującymi z obiektywami z otworem względnym f/8), z których można wybierać 55 pól (35 pól krzyżowych i 9 pól dla f/8)
janqseven napisał/a:
Czy to zależny tylko od jakości obiektywu?
Również. Ale jak widzisz powyżej - każda seria ma swoje układy ostrości działające podobnie lecz nie tak samo. Już choćby różnice w liczbie punktów krzyżowych (czyli działających w dwóch płaszczyznach).
Nie sądaę by AF miał nie działać - wszak i Canony nie mają śrubokręta - więc w obiektywie musi być własny napęd
Canon nie ma tu nic do rzeczy. Starsze obiektywy firm trzecich (nie wiem czy na pewno wszystkich, ale na pewno Tamrona) na systemy śrubokrętowe miały śrubokręt i tyle. Na Canona miały silnik, podobnie ze sterowaniem przysłoną. Dopiero pojawienie się amatorskich modeli Nikona bez śrubokręta spowodowało, że nowsze obiektywy Tamrona dostały silnik, więc trzeba uważać, o którym modelu mówimy, jeśli chcemy coś do korpusu typu D3200. Mówiąc szczerze nie pamiętam już jak z Sigmą i Tokiną, ale myślę, że w ogóle te sporo starsze modele na Nikona musiały mieć śrubokręt, nawet jak na Canonie miały silnik, dopóki korpusy Nikona nie dostały (oprócz śrubokręta) możliwości sterowania silnikiem, czyli od kiedy pojawiły się i upowszechniły Nikkory AF-S. Inaczej byłoby spore ograniczenie co z czym może pracować. Może niech jakiś nikoniarz to naprostuje, bo nie jestem pewien tego wszystkiego, czy nie błądzę.
janqseven napisał/a:
czy z tym aparatem obiektywy działają wolniej niż z lepszymi i droższymi korpusami?
Czy to zależny tylko od jakości obiektywu?
Jakość, szybkość i celność zestawu zawsze zależy zarówno od korpusu jak i od obiektywu. W zależności od systemu i kwestii wspomnianego wyżej „śrubokręta” różnie mogą wyglądać konkretne zależności i różnice, ale generalnie zawsze gra rolę i jedno, i drugie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10