Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 31 Sie, 2016 Mybór pomiędzy Lumix lx100 vs. Nikon DL24-85
Witam serdecznie; Jako, że jest to mój pierwszy post na tym forum uprzejmie wszystkich witam i pozdrawiam. Fotografią zajmuje się hobbystycznie. Fotografuje Olympusem E-M1.
Pojawiła się potrzeba nabyć aparat kompaktowy klasy premium, który byłby ze mną wszędzie (czasami było świetne światło i obraz a ja nie miałem aparatu), który by dawał ładny obrazek i miał pełne możliwości manualne jak mój e-m1.
Po poszukiwaniach najbardziej zainteresowały mnie dwa modele:
Panasonic LX100 i Nikon DL24-85
Plusy Panasa dla mnie:
+ matryca 4/3
+ bardzo dobra obsługa
+ wizjer
minusy:
- tylko 12M efektywnej rozdzielczości
- nie dotykowy i nie odchylany ekran
plusy Nikona:
+ teoretycznie lepsza bateria
+ matryca ma upchane więcej pixeli
+ świetny obiektów (w sumie panas też ma świetny)
+ odchylany ekran i dotykowy
+ AF z detekcją fazy i kontrastu
+ szerszy zakres ogniskowych
Skoro Nikon będzie dostępny gdzieś od października, a może nawet później, to na dziś trudno się odnieść do tej propozycji inaczej niż przez lekturę tekstów marketingowych (nie polecam)
Panas jest bardzo porządnym aparatem a 12 Mpx to w zasadzie zaleta Akurat teraz jest w całkiem atrakcyjnej cenie.
12 Mpx na wielkości sensora 4/3 oznacza, że fotodiody są stosunkowo duże. A to daje gwarancję niskich szumów i potencjalnie dobrej dynamiki. Wysoka rozdzielczość potrzebna jest tylko wtedy, gdy robimy gigantyczne odbitki (np 60x90 cm i 300dpi) lub mocno przycinamy - ale wtedy lepiej lepszy obiektyw. W sensie dłuższy zoom.
Możesz podać gdzie jest w atrakcyjnej cenie ? bo z tego co widzę to atrakcyjnych cen dawno już nie ma a ceny za towar jakie sobie sklepy windują jest chore i nie tylko sprzęt fotograficzny.
LX100 staniał ostato... A to ze ceny idą w górę, no cóż.. takie czasy nastały...
ile ?
Dlaczego idą w górę zamiast w dół ? bo
ceny bezpodstawnie są wyj...e przez firmy/sklepy w jednym celu aby się nachapać,tylko nie tędy droga.Ta cała strategia ich cen jest do ....
Gdyby na naszym rynku była odpowiednio realizowana polityka cenowa to przyniosła by im więcej korzyści i nie potrzebne rozmaite kampanie marketingowe czy promocje a te ostatnie też ładna ściema ech.
Krótko, na taki sprzęt każdy powinien sobie pozwolić a tak nie jest.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Czw 08 Wrz, 2016
Trudno porównywać aparaty z których jeden jest na razie wirtualny... Panasonic LX100 bylby dla mnie czarnym koniem , gdyby nie postęp w matrycach 1". Oczywiście wizjer i obiektyw Leica na plus.
A co myślicie o Olympus Stylus 1s? Też mi go polecano. Fakt nie ma 4k i bardzo jasnego obiektywu, ale zakres ogniskowych większy.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wysłany: Pon 12 Wrz, 2016
elaniusz napisał/a:
zakres ogniskowych większy
Eeech...jak ci pasuje to bierz, tyle że matrycowo dużo gorszy, a i sama matryca jak 1-3 - 1/4 tej z panasa... Lepszy ma chyba wizjer i to wszystko. Przy ISO 400 będzie szumieć bardziej niż Panasonic przy 1000...
https://www.dxomark.com/C...ylus1___981_923
Ostatecznie przekonałem się chyba to panasonica. Sprzęt sprawdzony i polecany i ma taką matrycę jakiej używam obecnie w Olympusie więc mi pasuje. Bardzo dziękuję za rady. Teraz czekam aż sprzedam obecny sprzęt i kupuję panasa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13