Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 04 Wrz, 2016 Pentax K-50, Nikon D3300, Nikon D5300 czy Nikon D5500
Witam, nie znam się za bardzo na sprzęcie fotograficznym i liczę na jakąś pomoc w tym temacie. Posiadam aparat Fujifilm FinePix S4500 ale nie jestem z niego zadowolony dlatego rozglądam się za czymś innym. Zainteresowały mnie trzy no cztery modele aparatów lecz nie wiem co wybrać, Pentax K-50 Black+DA 18-135WR, Nikon D3300 + 18-105VR, Nikon D5300 + 18-105VR, Nikon D5500 + 18-105mm VR. Z czego Nikon D5500 wydaje mi się za bardzo napchany bajerami typu WiFi czy dotykowy ekran. Nikony miałem okazję trzymać w ręku bo są ogólnie dostępne ale Pentaxa jeszcze nie, zauważyłem że Nikony mają ciemny obiektyw co może być mało komfortowe. Co do Pentaxa to w żadnym sklepie nie mieli aparatów tej firmy ale pan w sklepie foto powiedział że Pentaxy mają problemy z ostrością tzn źle celują choć nie wytłumaczył dokładnie co miał na myśli. Aparat ma służyć do użytku domowego na wyjazdy czyli amatorskie foto. Jeśli ktoś może coś podpowiedzieć to będę wdzięczny.
Każdy z wymienionych się sprawdzi, choć odrzuciłbym najprostszą wersję nikona (D3300) a dodał może też jakiegoś Canona...
vlodeck napisał/a:
zauważyłem że Nikony mają ciemny obiektyw
Co masz na myśli? Jak na 5x zoom to jest on (18-105) całkiem OK a nowe aparaty z wyższym ISO nie mają problemu. Alternatywnie możesz się zaopatrzyć w jasne stałki, np 35/1,8 czy 50/1,8 a nawet 85/1,8.
A może bezusterkowiec? Mniejszy, fajniejszy... Albo porządny kompakt, Sony RX100III choć ja bym wybrał Panasa LX100, albo Canona G7XII
Nie spodziewałem się tak szybkiej odpowiedzi i to jeszcze od kogoś kto jest z tego samego miasta co ja. Zawsze chciałem mieć jakąś lustrzankę, z zazdrością patrzyłem na ludzi którzy swego czasu dumnie nosili Zenity. Zakup lustrzanki to było by spełnienie marzeń z młodzieńczych lat. Może efekt ciemnego obiektywu spowodowany był słabym oświetleniem w sklepie. Czy może być prawdą to co powiedziano mi o Pentaxach że mają problemy z ostrością, bo czytając opinie na internecie nie spotkałem wzmianki o takiej wadzie. Z tego co pisali ludzie myślę że Pentax K-50 jest dobrym sprzętem. Jedną decyzję już podjąłem czyli nie biorę pod uwagę Nikona D3300. Pozostaje Pentax kontra dwa Nikony, czy liczba pikseli ma duże znaczenie bo Pentax K-50 ma 16.5 Mpix a Nikony 24 Mpix co za tym idzie wyższą rozdzielczość?
Oba aparaty wspomniane sa dobre. Pentax tradycyjnie dorzuca cos wiecej wiec analogiczne aparaty sa lepiej wyposażone. Roznica w dostępności jak juz zauważyłeś zreszta. Choć w necie kupic mozna wiecej. Generalnie dla mnie pentax to marka dla buszujących po ibeju
Nie słyszałem nic o problemach z ostrzeniem. Moze to taki wybieg by nie wybierać nic z puli o niższej marży ?
Liczba pikseli wpływa na rozdzielczość, 24 to niby teraz taki standardzik na APS-C. Pozwala robic "gigantyczne" wydruki lub mocno cropować na kompie. Jak tego nie bedziesz robił to tylko odczujesz wielkość plików. A zmiejszajac do wielkości internetowej zyskasz na gęstszej matrycy. Matematyka mówi, że sie szum uśredni i generalnie zniknie.
Kamil_z [Usunięty]
Wysłany: Pon 05 Wrz, 2016
Podobne się do tematu i zadam pytanie
Który z Nikonów D3300 czy D5300 będzię lepiej robił dynamiczne zdjęcia ? np. ptaków
Czy nie ma dużej różnicy ?
Osobiście uważam że aparat jest do robienia zdjęć a kamera do nagrywania filmów. Aparat będzie mi służył do fotografowania. Myślę że zrezygnuję z Nikona D5500 bo wydaje mi się że to praktycznie to samo mam w Nikonie D5300 i dla mnie amatora różnice mogą być niedostrzegalne. Pozostaje więc Pentax K-50 i Nikon D 5300. Z tego co pamiętam to ceny aparatów są podobne ale Nikon wydaje się być że tak powiem nowoczesniejszy.
Andrzej.M. [Usunięty]
vlodeck napisał/a:
Posiadam aparat Fujifilm FinePix S4500 ale nie jestem z niego zadowolo
Nic dziwnego - z malutkiej matrycy 1/2,3" wiele się nie wyciągnie.
Jest też cała seria bezlusterkowców Fuji ze świetnymi matrycami X-Trans. Modele X-A , X-E , X-M , X-PRO, i seria X-T... Jest w czym wybierać. A obrazki dają niczym dobre lustrzanki.
vlodeck napisał/a:
Pozostaje więc Pentax K-50 i Nikon D 5300. Z tego co pamiętam to ceny aparatów są podobne ale Nikon wydaje się być że tak powiem nowoczesniejszy.
Owszem jest nowszy o 6 miesięcy i ma matrycę z większą liczbą pikseli - co ma swoje zalety i wady. Wadą jest że pliki są większe wiec nieco dłużej się je obrabia i zajmują szybciej kartę pamięci oraz więcej miejsca na dysku, zaletę - nieco większa rozdzielczość i lepsze odszumianie w razie konieczności. Jeśli robisz dużo w trudnych warunkach - to może mieć sens, ale nie sądzę byś tę róznicę bez powiększania do 100% na monitorze wychwycił. K-50 to i tak kosmos wobec fuji którym dysponujesz, , za to ma lepszy korpus - w sensie sterowania funkcjami aparatu (guziki funkcyjne i programowane, dwie rolki wyboru parametrów zdjęcia i tryby własne - programowane użytkownika które docenisz gdy będziesz robił więcej zdjęć).
Ma też pełnowymiarowy pryzmat - dając obraz całej klatki w wizjerze.
Seria jest 6kl/s i ma najkrótszy czas 1/6000s (nikon 1/4000s)
Do tego korpusy są uszczelnione - więc nie boją się niepogody czy drobinek kurzu/piasku niesionych wiatrem. Ponieważ pojawił się następca - K-70 - aparat k-50 można trafić na wyprzedaży poniżej 2000zł.
O jakichś problemach z AF nie słyszałem , więc sprzedawca chyba nie bardzo siedzi w temacie.
Kamil_z napisał/a:
Który z Nikonów D3300 czy D5300 będzię lepiej robił dynamiczne zdjęcia ?
Jest różnica w ilości punktów krzyżowych - D3300 ma tylko jeden więc łatwiej ustawisz ostrość w D5300. I układ sterowania AF też jest lepszy.
Ostatnio zmieniony przez Andrzej.M. Pon 05 Wrz, 2016, w całości zmieniany 1 raz
Jak dobrze pamiętam, Nikon D5200 mniej szumił niż D5300 i D5500. Aparaty serii D5xxx co widać po zamontowanym złączu mikrofonu i odchylanym ekranie, są zbudowane pod filmowanie. Jeśli chcesz dobry aparat pod fotografię, to czy nie lepiej patrzeć na coś z serii D7xxx? To jednak spora różnica. D3xxx i D5xxx nie obsługują AF w modelach obiektywów, wymagających silnika w korpusie. Poza tym obudowy z tworzyw, lustrzany wizjer, a D7xxx masz metalowy korpus i pentapryzmat.
Zaraz kolega Andrzej wyskoczy z informacją, że K-50 to wszystko ma i że jeszcze migawka 1/6000s i stabilizacja, ale byłbym ostrożny z wyborem systemu Pentaxa. Jeśli już Pentax, to lepiej celować w półkę K-5 lub K-3.
PS O wilku mowa, zdążył to napisać, nim zatwierdziłem post
Andrzej.M. [Usunięty]
Wojmistrz napisał/a:
Jak dobrze pamiętam, Nikon D5200 mniej szumił niż D5300 i D5500.
Zawsze trzeba być ostrożnym przy wyborze systemu. Nikona też. Takich wpadek jakie były w Nikonach jakoś w Pentaxie nie było. I to właśnie w modelach wyższych. A to problemy z AF (niewyregulowane) a to plucie olejem na matryce... No rzeczywiście trzeba uważać co się pisze...
Żle pamiętasz... jak już to odwrotnie...
https://www.dxomark.com/c...ataType=rankLln
...
Zawsze trzeba być ostrożnym przy wyborze systemu. Nikona też. Takich wpadek jakie były w Nikonach jakoś w Pentaxie nie było. I to właśnie w modelach wyższych. A to problemy z AF (niewyregulowane) a to plucie olejem na matryce... No rzeczywiście trzeba uważać co się pisze...
Mistrzu tabelek DxO, mnie interesują zdjęcia, a nie tabelki. W tabelkach Pentaxy też są super, ale super zdjęć z Pentaxa do tej pory nie widać.
...
Cóż, może jednak należy wybierać Canona? W tym systemie jest bardzo mało wpadek, bo w Pentaxie nawet jak są problemy, to użytkownicy zamiatają je pod dywan, tak jak robi to kolega Andrzej.
Andrzej.M. [Usunięty]
Wojmistrz napisał/a:
wybierać Canona? W tym systemie jest bardzo mało wpadek
No pewnie - wystarczy wejść na forum fanboyów żeby się naczytać...
Wojmistrz napisał/a:
mnie interesują zdjęcia, a nie tabelki
A mnie odwrotnie... bo sam szum to jeszcze nie wszystko , jest jeszcze banding ( w canonie do tej pory zwykle spory), dynamika barwna... Szum jak ziarno - to nic złego - jedynie cecha fotografii cyfrowej , dopiero połączony ze zniekształceniami barw i małą rozpiętością tonalną - dyskwalifikuje zdjęcie.
Widać jesteś mądrzejszy od najlepszych fotografów na świecie, bo ponad połowa z nich korzysta z Canona.
Andrzej.M. [Usunięty]
Cytat:
najlepszych fotografów na świecie, bo ponad połowa z nich korzysta z Canona.
Taaa... szczególnie tych trzycyfrowych modeli... i wiesz dobrze że piszemy o APSC a nie o FF - bądź łaskaw nie trollować...
Dla ilu z nich crop jest zasadniczym aparatem? Dobrze się czujesz?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 2,3 sekund. Zapytań do SQL: 13