Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Coś 24-70 koniecznie 2.8 do FF
Autor Wiadomość
stalowypępek 
Bywalec

Wysłany: Nie 19 Cze, 2016   

MM, jest tylko jedna malusieńka kwestia - kolega chyba zapomniał, że Canon jest ponad dwa razy droższy od Tamrona, więc takie porównanie jest nie fair.

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 20 Cze, 2016   

as... napisał/a:
potrzebuję coś +/- 24-70mm z koniecznym f2.8 na FF (5d2).

Używam gó...ną Sigmę 24-70 2.8 bez HSM. Ostrzy.
Że głośno? Trudno. Nie droga.
Że nie tak ostra jak współczesne szkła. Trudno.
Trochę podostrzyć można w LR.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

stalowypępek napisał/a:
więc takie porównanie jest nie fair.

Jest fair, jeżeli ktoś myśli o kupnie obiektywu do intensywnego użytkowania przez lata i chce mieć spokój, pewność, niezawodność. Patrzenie tylko przez kryterium ceny jest patrzeniem jednym okiem w ciemnych okularach. Bo wbrew pozorom kupując taniej możemy czasem słono przepłacić... Nikomu się nie zdarzyło, że kupił tańsze szkło a potem ze stratą je sprzedał i tak kupił to, które było lepsze? Dlatego, że dopiero to lepsze spełniło oczekiwania i wymagania? Mnie się zdarzyło, dlatego czasami pewnym ludziom radzę od razu kupno czegoś z czego będą długo zadowoleni. Nie radzę amatorom chcącym "lepszego kita 18-55" kupna Zeissa manuala. Radzę rozpatrzenie droższej alternatywy i pokazuję tego plusy. Jak ktoś myśli samodzielnie to wnioski pod siebie sam sobie wyciągnie. Warto czy też to "moich" potrzeb nie ma to sensu. Do moich miało wielki sens.

as... 
Entuzjasta

muzyk napisał/a:
as... napisał/a:
potrzebuję coś +/- 24-70mm z koniecznym f2.8 na FF (5d2).

Używam gó...ną Sigmę 24-70 2.8 bez HSM. Ostrzy.
Że głośno? Trudno. Nie droga.
Że nie tak ostra jak współczesne szkła. Trudno.
Trochę podostrzyć można w LR.

Ring usm później ciężko się przestawić na zwykły klasyczny AF :)

fides 
Entuzjasta
fides

Podejrzewam, że Canon EF 24-70/2.8 L II w intensywnym użytkowaniu przeżyje ze 3 Tamrony. https://www.lensrentals.c...own-comparison/

https://www.lensrentals.c...-70-f2-8-mk-ii/
-ma lepsze możliwości regulacji
i solidniejszą budowę.

[ Dodano: Pon 20 Cze, 2016 18:27 ]
https://www.lensrentals.c...-f2-8-vc-issue/ :smile:

as... 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 22 Cze, 2016   

Moje intensywne użytkowanie = z 5k -6k zdjęć rocznie. :oops:
Coś czuję że skończy się to z bieganiem z 24L, zamiast wygodnego zoom-a 24-70 2.8 :lol:

SKA 
Nowy

Wysłany: Nie 07 Sie, 2016   

Mam Tamrona 24-70 od paru miesięcy, jestem z niego bardzo zadowolona. Cichy, szybki, ostry. Fakt, że kupując go musisz się przygotować na zamawianie, sprawdzanie i odsyłanie w sklepie najlepiej stacjonarnym ze względu na to, że często zdarzają się wadliwe, ja trafiłam bodajże za 5 razem, ale według mnie było warto. Wiadomo, że markowe szkła np. Canona będzie lepszy, pewniejszy jeżeli chodzi o konstrukcję ale według mnie lepiej zaoszczędzić połowę tej kwoty i kupić Tamrona :)

Sama początkowo chciałam kupić Sigmę, ale dowiedzialam się, że została wycofana z produkcji i nie wiadomo kiedy znowu będzie produkowana...

as... 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 08 Sie, 2016   

24-70L 2.8
przegrał z 16-35L 2.8 II, ostre szybkie, lekkie!!! nie za bardzo rozumiem test optycznych..

Jednak uwa to jest to.
Jakoś nigdy nie lubiłem tej ogniskowej, myślałem że tylko na cropie.
Na ff tak samo.

[ Dodano: Nie 21 Sie, 2016 16:32 ]
Po paru dniach/tygodniach pstrykania 16-35L 2.8, nie rozumiem testu optycznych.
Szkło jest genialne, szerokie, jasne.
Jakość na boku na zdjęciu 1metr na 50cm na 2.8 przy iso3200 jest świetnie (5d2)..
Dla mnie amatora genialne szkło z 5d2. f2.8 genialne, ostre szybkie, nie wybierane z 10szt. pierwsza lepsza i pstrykanie.
Klasa sama w sobie tak samo jak 70-200L f2.8, próbowałem tokinę 16-28, ale to nie ta klasa szkła

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Wto 06 Wrz, 2016   

as... napisał/a:
Po paru dniach/tygodniach pstrykania 16-35L 2.8, nie rozumiem testu optycznych.
Widocznie nie potrzebowałeś ostrości na brzegu klatki, bo tam jest niestety słabiutko nawet na cropie. Obejrzyj zdjęcia - np to : http://pliki.optyczne.pl/20D_16-35_2.jpg
Oczywiście teraz może być nieco lepiej bo rozdzielczości matryc poszły w górę , ale z pustego i Salomon nie naleje. może jak wypuszczą trójkę będzie lepiej. Albo Sigma im zrobi... :wink:

siosio 
Maniak

Wysłany: Sro 07 Wrz, 2016   

Wypuścili już trójkę ... :twisted:

janqseven 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 07 Wrz, 2016   

Co do Canona 24-70 2.8L...
Miałem i używałem z 1D II. Moim skromnym zdaniem ten obiektyw jest warty uwagi. Byłem z niego zadowolony. Zdjęcia na f/2.8 były ostre. Używałem wyłącznie do piłki nożnej. Ostrość łapało szybko. Na setki zdjęć ilość nieostrych zdjęć była bliska zeru.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Czw 08 Wrz, 2016   

siosio napisał/a:
Wypuścili już trójkę

O faktycznie ! Przegapiłem bo miałem włączoną opcję pokazywania przetestowanych modeli. Jestem ciekaw choć to nie mój system... :wink:

Wojmistrz 
Obserwator

Jeśli będzie taki przeskok jakości optycznej jak między I i II to szkiełko będzie wręcz genialne. Liczyć również na to, że pancerna konstrukcja nie sparszywiała względem poprzedników.

Andrzej.M.
[Usunięty]

Oby, w końcu postęp techniki jest ogromny.

Odpowiedz do tematu