Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 23 Lip, 2008 Nikkor 55-200VR czy 70-300Sigma APO a może 70-300VR Nikkor?
Piszę pierwszy raz więc na początku cześć wszystkim.
A teraz do rzeczy.
Od niedawna mam D80+18-55VR.
Jako że apetyt rośnie w miarę jedzenia i zachciało mi się "zbliżenia" postanowiłem kupić tele.
Wstępnie chciałem się zmieścić w budżecie 700-800zł więc brałem pod uwagę sigme lub 55-200VR. Za sigmą przemawiała do mnie ogniskowa większa. Z kolei za 55-200VR przede wszystkim stabilizacja i podobno ciut lepsze jakościowo szkła. Naczytałem się też , że o foto na sigmie na ogniskowej 150-300 mogę zapomnieć bez statywu a czesto fotki robie pod wplywem chwili nie majac czasu na rozstawianie sie z bajzlem. Dodatkowo o sigmie jest sporo napisane na minus jesli chodzi o prace AF ( głośno , niecelnie , awaryjnie ) co mnie wystraszyło. Do tego dochodzi fakt że egzemplarz egzemplarzowi nie rowny i trzeba sie bawic w dostrajanie do body i wysyłki co mi nie pasuje.
Nie miałem jeszcze zadnego tele podpietego do puszki wiec nie wiem czy max 200 i max 300mm bedzie dla mnie odczuwalne.
Co polecilibyście mi w związku z tym wybrać jesli chodzi o powyższe obiektywy w tej klasie cenowej.
Pozostaje jeszcze druga ewentualnosc , poodkładać fundusze i pokusić się na 70-300VR nikusia.
Co mi doradzicie z kolei w takiej ewentualnosci.
Po krotce jesli w cenie do 800zł to ktory brać Sigme APO Makro czy Nikkora 55-200VR.
A jesli miałbym już powiedzmy odłożoną kaske z 1500zł to czy warto dopłacać te 800zł do Nikkora 70-300VR?
Mam nadzieje że mnie zrozumiecie i za bardzo nie zagmatwałem ale siedze i czytam już z dobry tydzien po nocach i jako laik nie mający mozliwości organoleptycznego sprawdzenia różnic zaczynam powoli dostawać lekkiego kręćka.
Pozdrawiam i z gory dzieki za odpowiedzi.
W cenie do 800zł bym wziął 55-200VR - to całkiem niezły obiektyw z dobrą stabilizacją, która na pewno przy tej jasności przyda się na tele. Ale jeśli możesz odłożyć deczko więcej to 70-300VR będzie jak znalazł. Raz, że stabilizacja jest lepsza niż w 55-200VR. Dwa, że AF jest szybszy i równie, jeśli nie bardziej, celny. Trzy - masz zakres 200-300, czego w 55-200VR nie uświadczysz, chyba, że za pomocą dodatkowego przybliżacza 1,4x, ale nie polecam do takiej jasności bo przesłona zwiększa się o 1EV do f8. Cztery - metalowy bagnet. I na pewno odczujesz różnicę między 200 a 300
Raz a porządnie MM by napisał, że tylko 70-200VR + np kenko 1,4x. Tylko, że to znacznie przekracza budżet. Zresztą w tym przypadku zgadzam się z tym i gdyby tylko mnie było na to stać, wybrałbym bez wahania.
70-300VR jest na tyle dobrym i w sumie nie drogim obiektywem że nie ma się co bawić w Sigme i 55-200VR. Lepiej do zbierać i cieszyć się świetnym obiektywem.
Wysłany: Sro 23 Lip, 2008 Re: Nikkor 55-200VR czy 70-300Sigma APO a może 70-300VR Nikk
Pierwszy post, więc
Hi to all!
Widzę, że stawka idzie w górę norbi , ale pozwoliłem sobie niezagłosować na żaden z wymienionych obiektywów.
Już od kilku dni próbuję przekonać człowieka, aby dał spokój z w/w szkłami (dziś doszło 70-300 VR nikona ). Jeszcze nie rozumie co to znaczy porządnej jakości szkło... (nie norbas! ).
Cały czas przekonuję go do odłożenia zakupu w czasie (co pozwoli mu na zaoszczędzenie dodatkowych środków na szkło oraz zaznajomienie się z tym co ma (!!) oraz wyrobienie sobie zdania nt. artefaktów, które są bezpośrednim efektem niskiej jakości szkieł) i porządne rozważenie zakupu jakiegoś długoogniskowego szkła ED o świetle np. 2,8, nawet kosztem AF-S i VR'u (używka z alledrogo) co przysporzy mu więcej radochy z zajęcia fotografią.
Jest uparty, niereformowalny (przynajmniej dla mnie ) i małodoświadczony w fotografii.
Liczę (i myślę, że norbi również) na obfitość głosów w tej sprawie.
No to się podzielę paroma spostrzeżeniami co do Nikkora 70-300VR którego dzisiaj kupiłem.
W sklepie (techmarket.pl) po ustalonej na 1479 zł cenie nabyłem ten wspaniały (za tą cenę) szkiełek. W sklepie pozwolono mi sprawdzić obiektyw co też skwapliwie uczyniłem. Nawet nie cykałem testowych zdjęć tylko na jakieś detale i okazało się że cyka w punkt A więc zapłata i do domu. Tu zrobiłem troszkę więcej zdjęć które potwierdziły moje spostrzeżenia ze sklepu. Co do budowy nie mam zastrzeżeń. Wszystko ładnie spasowane, nawet pokrętło ogniskowej dosyć ciasno chodzi (mam nadzieję że się deko wyrobi), ostrzenie jest FTM czyli nawet jak jest ustawione ostrzenie AF to pokrętłem można ruszać bez obawy że coś popsujemy. Pokrętło ostrości pracuje przyjemnie bez jakichś luzów, Wielki plus że pokrętło to się nie rusza gdy aparat ustawia ostrość. AF działa szybko i skutecznie. Nie zauważyłem jakichś pomyłek. Oczywiście muszę się przestawić na fakt że ogniskowa jest sporo dłuższa od poprzednio wykorzystywanych (70) i konieczne jest stosowanie krótszych czasów ale spoko, damy radę. Kolejna sprawa VR - wszystko super tylko zauważyłem, że gdy aparat jest w ustawieniu pionowym to cisza i spokój, gdy w poziomie do słychać i czuć delikatne wibracje. Nie wiem czy to normalne? Teraz zdjęcia - po przesłonie 5.6 nie ma co oczekiwać że będzie jasno - chyba czekają mnie delikatne korekty w PSie I chyba tak jak guru forumowe twierdzą kiedyś tam zmienię na zooma ze stałym światłem 2.8 Ale to chyba za jakiś niezły czas - poza tym będzie się to chyba wiązało ze zmianą plecaczka, bo d300 z 70-300VR mieści się na styk do Lowepro Slingshot 200...jedno powiem...warto było. Serdecznie namawiam, zresztą tak głosowałem
No to się podzielę paroma spostrzeżeniami co do Nikkora 70-300VR którego dzisiaj kupiłem.
W sklepie (techmarket.pl) po ustalonej na 1479 zł cenie nabyłem ten wspaniały (za tą cenę) szkiełek. W sklepie pozwolono mi sprawdzić obiektyw co też skwapliwie uczyniłem. Nawet nie cykałem testowych zdjęć tylko na jakieś detale i okazało się że cyka w punkt A więc zapłata i do domu. Tu zrobiłem troszkę więcej zdjęć które potwierdziły moje spostrzeżenia ze sklepu. Co do budowy nie mam zastrzeżeń. Wszystko ładnie spasowane, nawet pokrętło ogniskowej dosyć ciasno chodzi (mam nadzieję że się deko wyrobi), ostrzenie jest FTM czyli nawet jak jest ustawione ostrzenie AF to pokrętłem można ruszać bez obawy że coś popsujemy. Pokrętło ostrości pracuje przyjemnie bez jakichś luzów, Wielki plus że pokrętło to się nie rusza gdy aparat ustawia ostrość. AF działa szybko i skutecznie. Nie zauważyłem jakichś pomyłek. Oczywiście muszę się przestawić na fakt że ogniskowa jest sporo dłuższa od poprzednio wykorzystywanych (70) i konieczne jest stosowanie krótszych czasów ale spoko, damy radę. Kolejna sprawa VR - wszystko super tylko zauważyłem, że gdy aparat jest w ustawieniu pionowym to cisza i spokój, gdy w poziomie do słychać i czuć delikatne wibracje. Nie wiem czy to normalne? Teraz zdjęcia - po przesłonie 5.6 nie ma co oczekiwać że będzie jasno - chyba czekają mnie delikatne korekty w PSie I chyba tak jak guru forumowe twierdzą kiedyś tam zmienię na zooma ze stałym światłem 2.8 Ale to chyba za jakiś niezły czas - poza tym będzie się to chyba wiązało ze zmianą plecaczka, bo d300 z 70-300VR mieści się na styk do Lowepro Slingshot 200...jedno powiem...warto było. Serdecznie namawiam, zresztą tak głosowałem
Tylko pogratulować zakupu, jak już sie porządnie zapoznasz ze szkiełkiem to pochwal się zdjęciami
Dziękuję bardzo - jeszcze jedno spostrzeżenie co do VR. Przed chwilą cyknąłem na ogniskowej 300 (450 naprawdę), z ręki, zdjęcie z pomieszczenia i jest ostre a czas to całe 1/15 a więc 30 razy dłużej niż wynika z zasad otrzymania ostrego zdjęcia, no i mamy niespełna 5EV w sprzyjających warunkach.
Dziękuję bardzo - jeszcze jedno spostrzeżenie co do VR. Przed chwilą cyknąłem na ogniskowej 300 (450 naprawdę), z ręki, zdjęcie z pomieszczenia i jest ostre a czas to całe 1/15 a więc 30 razy dłużej niż wynika z zasad otrzymania ostrego zdjęcia, no i mamy niespełna 5EV w sprzyjających warunkach.
Podobno między zdjęciem nie poruszonym a ostrym jest spora różnica Tak wyczytałem z książki pana Mroczka. I to prawda. Zrobiłem zdjęcie 17-55 na 55 mm, włączonym IS i czasem 0,5 s. Na ekranie aparatu wydawało mi sie ostre, ale jak obejrzałem je na kompie i powiekszyłem to okazało się że jest leciutko poruszone. Nie wyglądało już tak ładnie jak na lcd aparatu.
W przypadku podstawowego tele do Nikona to sprawa jest prosta i oczywista. Szkoda marnować pieniędzy na coś innego niż Nikkor 70-300 VR. W tym systemie można zazdrościć użytkownikom łatwości wyboru.
O , cena bombowa , prawie 100zł taniej niż ja znalazłem. Jakś się z nimi trzeba specjalnie umwaiać itp czy jak to zrobiłeś?
I czy maja może oddział w wawce?
chyba tylko Wrocław ale wysyłka kurierem to raptem 14 zł. Super obsługa, miła, czy fachowa, nie wiem. Byłem zdecydowany to i o nic się nie pytałem. Z tego co mi wiadomo można trochę ceny negocjować. Oficjalnie mają nieco powyżej 1500.
Wcześniej zamawiałem u nich słuchawki Koss Porta Pro (cena też przyjemna koło 100zł) a obecnie czekam na zamówienie do mojej pracy - lampka EX430 i obiektyw 28-135USM do C300d (oczywiście też z delikatnym rabatem od cen sklepowych)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12