Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Samsung NX30 - test aparatu
Autor Wiadomość
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Pon 21 Mar, 2016   

Asik, to nie jest modny aparat, ani marka w fotografii.

Reklama

Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 24 Mar, 2016   

Asik napisał/a:
Przejrzałam wszystkie ustawienia w menu i , szczerze mówiąc, nie mam już pomysłu co jeszcze powinnam ustawić aby fp działał z Samyangiem :cry: Może ktoś mi podpowie, pliiiiisssss.....

A z systemowym szkłem FP działa? Powiększenie kadru działa?
Jaki kolor wybrany? Może biały i zlewa się z białym tłem?
Naciskasz OK przed manualnym ustawieniem ostrości?

Strona 93 instrukcji:
Focus Peaking
W trybie ręcznego ustawiania ostrości wybrany kolor oznacza obiekt, na
którym ustawiono ostrość, aby ułatwić ustawienie ostrości za pomocą
pierścienia ostrości.
Aby ustawić opcje
Focus Peaking, W trybie fotografowania naciśnij [m] 􀄺 b 􀄺
Focus Peaking 􀄺 opcja.
* Ustawienie domyślne
Opcja Opis
Poziom Ustaw czułość wykrywania obiektu, na którym ustawiono ostrość.
(Wył., Wysoka, Normalny*, Niska)
Kolor Ustaw kolor oznaczający obiekt, na którym ustawiono ostrość.
(Biały*, Czerwony, Zielony)

Powinno działać.

Asik
[Usunięty]

Wysłany: Pon 28 Mar, 2016   

Chris62 z systemowym szkłem działa prawidłowo, powiększenie kadru działa, kolor nie zlewa się z tłem.
FP ustawiłam od razu na początku korzystania z aparatu, ponieważ jest bardzo przydatny przy zdjęciach makro :smile:

Sądziłam, że mrawi ma na myśli jakieś super tajne ustawienia :wink:

Dzięki :smile:

Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 30 Mar, 2016   

Ja nie używam obiektywów poza systemowych więc nie wiem jak Ci pomóc.
Skoro działa z systemowymi to z manualnymi tez powinno.
Na myśl przychodzi mi jeszcze kwestia czy aparat jest w trybie manualnym i czy naciskasz przycisk OK bo tak to powinno działać z takimi obiektywami.

mrawi 
Rozmowny

Asik, zadziałało czy nadal nie? U mnie działa nawet z manualami na m42.

Asik
[Usunięty]

Przepraszam ale dopiero teraz mam chwilkę czasu, żeby wrócić do tematu.

Działa! :grin: :grin: :grin: Po prostu nie naciskałam OK :oops: ale to mój pierwszy manual i tego nie wiedziałam.

Panowie, bardzo Wam dziękuję za pomoc!

Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Pon 11 Kwi, 2016   

Asik napisał/a:
Po prostu nie naciskałam OK :oops: ale to mój pierwszy manual i tego nie wiedziałam.

Panowie, bardzo Wam dziękuję za pomoc!

Nie ma sie co czerwienić nie takie rzeczy umykaja ludziom przy obsłudze sprzętu.

Skoro działa to sie cieszę i proszę o sampelki z tego 12/F2.
Trochę to kosztuje i zastanawiam się czy warto wyłożyć tyle kaski.
Myślę że inni użytkownicy też są ciekawi

Pozdrawiam.

ekspedykt 
Nowy

Wysłany: Sro 31 Sie, 2016   

Witam
Gdzie można kupić tanio obiektyw nx 50-200mm i którą wersję wybrać bo sa już trzy OIS. Czy może kupić taniego manuala 70(80)-200(210) mm i jakiej firmy?
pozdrawiam

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

NX to system trup.

ekspedykt 
Nowy

trup bo?

[ Dodano: Sro 31 Sie, 2016 19:42 ]
to tym bardziej obiektywy powinny być za grosze? coś tam czytałem, że się z tego systemu wycofują, ale jak się kupiło i puszka jest na gwarancji to szkoda się pozbywać

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Zainwestujesz w szkła. Puszka padnie, choć na gwarancji, ale.. co jak zamiast naprawy zaoferują zwrot kosztów? Zostaniesz ze szkłami i brakiem możliwości zakupu nowego korpusu.

mrawi 
Rozmowny

Wysłany: Czw 01 Wrz, 2016   

Na ebayu do wyboru do koloru samsungów. NX wciąż żywy :) )). NX500 to cudeńko i teraz do kompletu NX1 z tą samą matrycą za niewysoką cenę i będzie wspaniale.
A 50-200 to dobry obiektyw, mam go i używam. Czasami na allegro coś się trafi, albo na innych portalach trzeba szukać, ale warto.

Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Pią 02 Wrz, 2016   

ekspedykt napisał/a:
Witam
Gdzie można kupić tanio obiektyw nx 50-200mm i którą wersję wybrać bo sa już trzy OIS. Czy może kupić taniego manuala 70(80)-200(210) mm i jakiej firmy?
pozdrawiam

Przy tej cenie 50-200 manual odpada chyba że jakiś dużo dłuższy.
50-200 ma szybki AF ja mam dwójkę ale obecnie nowe są tylko wersje 3.

[ Dodano: Pią 02 Wrz, 2016 16:10 ]
hijax_pl napisał/a:
Zainwestujesz w szkła. Puszka padnie, choć na gwarancji, ale.. co jak zamiast naprawy zaoferują zwrot kosztów? Zostaniesz ze szkłami i brakiem możliwości zakupu nowego korpusu.

Wystarczy rozsądnie policzyć - świetnie wyposażiony aparat ze szkłami wychodzi taniej niz jakiś porównywalny korpus z kitem.
Straty nie ma.

ekspedykt 
Nowy

Wysłany: Wto 13 Wrz, 2016   

Witam
czy ktoś kupował obiektywy na aliexpres? są tam dostępne dla systemu nx OIS III 50-200mm za ok. 200dol. obawiam się czy nie są to jakieś niepełnowartościowe odrzuty poprodukcyjne i jakaś dziwna marka cyt. "Brand Name: XCOAT"

Odpowiedz do tematu