Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 13 Wrz, 2016 Głowica statywowa z mikroruchami
Hej, o ile to się tak nazywa. W każdym razie chodzi mi o głowicę (najlepiej kulową), którą po zablokowaniu za pomocą dwóch pokręteł można precyzyjnie obracać i podnosić. Ewentualnie (nawet lepiej) sam "stolik" posiadający takowe funkcje. Niczego nie mogę znaleźć na szybko.
Manfrotto 410 Junior, ale jest wielki, ciężki, nie jest bynajmniej kulowy. Ale działa w miarę precyzyjnie do zdjęć studyjnych i close-up, bo przy makro to jest mikro-ruchy stają się już mega-trzęsieniem ziemi.
Duża to jest 405 no i to nie mikroruchy a przekładnie zębate. maziek, coś z wymagań dokładniej? To ma być głowica foto, video czy ustrojstwo specjalnego namaszczenia? Tak na ślepo, bez opcji "podnoszenia" to stawiałbym na to co komor sugeruje
Wysłany: Sro 14 Wrz, 2016
Chodzi o precyzyjne nakierowanie sprzętu przy dużym powiększeniu (tele, nie makro), kiedy suma drobnych luzów statywu głowicy itd. powoduje, że nie da się wycelować i zablokować, bo obiektyw minimalnie opada i trzeba ten opad na czuja zminusować przed blokadą. Tak więc to o co mi chodzi powinno dawać możliwość precyzyjnej poprawki za pomocą dwóch pokręteł (obrót i podniesienie, tak po czołgowemu).
Obejrzałeś jak działa 410 Junior? Tam są trzy pokrętła, więc masz kontrolę w trzech osiach. Precyzja jest dość duża, choć jak na te zastosowania, o których piszesz, nadmiaru precyzji nie będzie i ręka mimo wszystko musi pracować z wyczuciem. Natomiast opory stawiane przez mechanizm są na tyle duże, że nic samodzielnie nie opada. Zakładam, że zestaw i tak musisz mieć choć częściowo zbalansowany co do wagi, bo inaczej żadne rozwiązanie nie zapewni precyzji i komfortu, jeśli lufa będzie ciążyć w dół.
Wysłany: Sro 14 Wrz, 2016
Komor widziałem, ale poszukuję rozwiązania (finansowego), którego moja żona nie wsadzi mi wiadomo gdzie, dla pewności okręcając słomą i podpalając dla lepszego efektu .
maziek, po co stresować żonę ceną tego produktu. Tak na poważnie, to nie wiem czy w niższym budżecie znajdziesz coś podobnego, ale może jakieś Benro czy inni uznani chińscy producenci mają już coś podobnego? Pytanie tylko, ile jest warte to urządzenie, które chcesz postawić na tej głowicy…
Jak tele, to może jakiś montaż pod teleskop?
Solidny i nowy raczej dużo tańszy od 410 Junior nie będzie, ale łatwiej kupić coś używanego. No i precyzja na pewno mniejsza nie będzie, tylko odpowiednie mocowanie trzeba dorobić/dokupić.
Albo sam montujesz ze 'stolikow' np. Newport robi. Wpisz 'newport xyz plate' w google.
Albo 'macro rail' - szyna makro ze sruba mikrometryczna.
Albo kupujesz stary mikroskop i uzywasz elementu z srubami mikrometrycznymi.
Ale do wielkiego tele? Gimbal wystarczy. Nie wiem czego uzywasz, ale 500 mm f/4 z tc x2 w trybie video crop x 2.7 (nikon d4) po wywazeniu bez problemu daje sie opanowac.
Edit:kilka imadel odpowiednio polaczonych tez by dalo rade
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9