Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 15 Wrz, 2016 Która z lornet typu 25x 100 reprezentuje przyzwoity poziom?
Decyzja zapadła Vixen 30x80 idzie w odstawkę. Szukam godnego następcy. 25x100 nigdy nie ćwiczyłem. Śłyszałem, że nic dobrego o tych paremetrach nie znajdę. Podobno nie da się zrobić dobrej lornetki o tych parametrach w rozsądnej cenie dla przeciętnego Kowalskiego. Natomiast kiedyś na jakimś forum astronomicznym widziałem przerobionego Celestrona z jakimiś teleskopowymi okularami szerokokątnymi dobrej klasy i za ponad dwa tysie i poszedł w mgnieniu oka.
Miałem 25x100, kupiłem na C/2012 S1, kloc ogromny, juz dawno sprzedana, chińczyk jak chińczyk, optycznie przyzwoicie, mechanicznie już nie, może warto poszukać vixena 20x80?
Na w pół poważnie: po co się ograniczać? Od razu celuj w króla dużych lornetek, jakim jest Fujinon 25x150 MT-SX
A na całkiem poważnie: Celestron SkyMaster 25x100 swego czasu był dość popularny wśród miłośników astronomii w Polsce. Z tego co pamiętam, to zbierał całkiem dobre opinie (o wiele lepsze, niż tani SkyMaster 15x70) Nie wiem czemu teraz praktycznie nigdzie nie jest dostępny.
Jak masz kupić 25x100 która faktycznie jest 20x90, to lepiej pójść w sprawdzone BA8 22x85. Znam kilku obserwatorów, którzy kupili potwora 100mm i potem sprzedawali idąc w coś nieco poręczniejszego.
Jak masz kupić 25x100 która faktycznie jest 20x90, to lepiej pójść w sprawdzone BA8 22x85. Znam kilku obserwatorów, którzy kupili potwora 100mm i potem sprzedawali idąc w coś nieco poręczniejszego.
Potwierdzam 22x85 daje rade , a przy tym jeszcze mobilna
Dzięki wszystkim. Najbardziej cenne dla mnie są opine osób, które "przerabiały ten sprzęt". Jest kilka odmian tych samych lornet pod różnymi brandami. W stanach polecają zuhmell tachylon, który przypomina TS. W europie podobno najlepszy celestron 25x100, który wygląda inaczej. Wydaje się, że ma większe pryzmaty i teoretycznie większe pole. Jeśli są tu osoby, które być może na jakimś zlocie miały możliwość porównania tych lornet to byłbym wdzięczny gdyby podzieliły się wrażeniami. W sklepie bodajże astroshop jest dużo tych identycznie wyglądających lornet pod różnymi nazwami i nie wiadomo czym się różnią. Może ma ktoś jakieś doświadczenia w tym wzgledzie.
[ Dodano: Sob 17 Wrz, 2016 19:47 ]
Faktycznie te BA8 tak jakoś solidniej wyglądają. Ktoś mial możliwość porównania 22x85 z 25x100. Różnica w cenie jakieś 1000 zł.'Warto wydać taką kasę. Ryszardo do Krakowa to mam jakieś 8 godz jazdy, także dzięki ale nie skorzystam. Ale chętnie bym przetestował oba sprzęty.
Ja miałem. 22x85 łączy w sobie bardzo dobry stosunek apertury do powiększenia i mobilności. Wersje 110mm BA8 i inne lornety 100mm nigdy mnie nie powaliły. BA8 to wielkie grzmoty, a tanie setki są słabe mechanicznie i często dalekie od idealnej kolimacji. Sam mam 15x85 i sobie chwalę.
Pytanie czy masz na czym powiesić takiego potwora BA8?
Statyw mam. Żurawia też. Teraz tylko pożądny sprzęt trzeba na nim zawiesić. A propos sprzętu. Naprawdę nikt nigdy nie ponowny na jakimś zlocie lornet o takiej aperaturze? Zastanawia mnie np pole. Celestron ma niby 3 stopnie, Zuhmell Tachylon też, TS bodajże 2,5. Można tę różnicę wychwycić. Ma to wpływ na korygowanie wad optycznych. Jeśli w ogóle te wyższe wartości są realne.
Nie sądzę, żeby znalazł się tu ktoś, kto miał okazję porównać kilka modeli lornetek 25x100.
Od kilku lat regularnie jeżdżę na zloty astronomiczne i festiwale optyczne. Miałem okazję przetestować dziesiątki (albo i setki, ciężko policzyć) lornetek. Z dużych armat patrzyłem przez Vixena 20x80 HF2 i Fujinona 25x150 MT-SX. Możliwe, że o czymś jeszcze zapomniałem.
W każdym razie ani razu nie widziałem na własne oczy lornetki 25x100, więc nie jest to przesadnie popularny sprzęt w naszym kraju.
Pozostaje chyba tylko wyprawa do sklepu i samodzielne sprawdzenie.
Zastanawia mnie np pole. Celestron ma niby 3 stopnie, Zuhmell Tachylon też, TS bodajże 2,5. Można tę różnicę wychwycić. Ma to wpływ na korygowanie wad optycznych. Jeśli w ogóle te wyższe wartości są realne.
Różnica 0,5 stopnia jest od razu widoczna nawet w lornetkach z dużym polem.
Jeśli masz program Stellarium, w menu konfiguracja - wtyczki - okulary, możesz zdefiniować kilka lornetek podając powiększenie i pole widzenia. Następnie wybierasz jakiś obiekt na niebie i za pomocą ikonki lub skrótu Ctrl+O włączasz widok przez wybraną lornetkę.
PS
stosowanie znaków zapytania ułatwia życie czytającym.
Nie sądzę, żeby znalazł się tu ktoś, kto miał okazję porównać kilka modeli lornetek 25x100.
W każdym razie ani razu nie widziałem na własne oczy lornetki 25x100, więc nie jest to przesadnie popularny sprzęt w naszym kraju.
No bez przesady, posiadaczy lornetek o parametrach 25x100 nie jest aż tak mało. Poszukaj recenzji na forach astronomicznych. Np. możesz zerknąć na mój wątek: http://www.forumastronomi...%99ciokilowiec/ , w którym wypowiada się kilku posiadaczy różnych lornetek klasy 25x100.
Dzięki Jutomi. Już kiedyś czytałem chyba tą recenzję. A Ty w jaki sposób nabyłeś swój egzemplarz? Mam na oku jedną TS, ale na fotkach ma czerwone powłoki. Nie wiem czy to normalne. Zuhmell ma zielone. Wydawało mi się, że pole ma 3 stopniowe jak celestron. Ogólnie Zuhmell i TS wyglądają podobnie, a Celestron zupełnie inaczej. Wydaje się, że ma większe pryzmaty i wysuwane odrośniki. Jeśli jestem w błedzie to mnie wyprostujcie.
[ Dodano: Czw 22 Wrz, 2016 16:50 ]
Tak to mniej więcej wygląda.
[ Dodano: Czw 22 Wrz, 2016 16:56 ]
Patent z dodawaniem fotek na tym forum jest zdecydowanie do poprawy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9