Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 20 Sie, 2016 Uniwersalny aparat do zdjęć i filmowania
Witam, chcę zacząć swoją przygodę z fotografią i filmowaniem i mam problem jaki zakupić swój pierwszy aparat aby był dobry ale jednocześnie troszke bardziej "przyszłościowy" Budżet to jest ok 3-4 tys. zł. Myślałem początkowo nad Lumixem G7, Sony A6000, Lumixem GX7 ale teraz pojawił sie pomysł nad Canonen 70D lub Nikonem D7200. Mam teraz wielki problem, jest tutaj ktoś doświadczony który krótko powie "wybierz ten aparat ponieważ.." ? Bezlusterkowce martwią mnie tym że w wiekszości brak stabilizacji i nagrzewające sie matryce dlatego proszę o pomoc PS: inne modele, których nie zawarłem w moim zestawieniu również wchodzą w grę
Jeśli pod filmowanie w FullHD to Canon 70D z obiektywem IS STM jest super, ale jeśli chcesz 4K to myślałbym nad Lumixem G7, a jeśli nie przeszkadza ci brak obracanego ekranu to Sony a6300.
Jeśli pod filmowanie w FullHD to Canon 70D z obiektywem IS STM jest super, ale jeśli chcesz 4K to myślałbym nad Lumixem G7, a jeśli nie przeszkadza ci brak obracanego ekranu to Sony a6300.
witam
mam taki problem ,chce kupic aparat do krajobrazu ,rodziny ,filowanie
w gra wchodza takie aparaty
canon 550d
canon 650d
lub Nikon d3300
ktory z tych bedzie dla POCZATKJACEGO na poczatek najlepszy
czy nikon d3300 podczas nagrywania filmow ustala samoczynnie ostrosc czy trzeba to robic reczxnie
bo z tego co wiem w modelu canon 650d jest to i automatycznie i mozna tez recznie
To, jak Nikony ustawiają ostrość podczas filmowania czyli ciągły AF, można obejrzeć np na YouTube. Niestety, pod tym względem to słaby wybór. Kolejna sprawa, że Canony mają odpowiedni przygotowane chłodzenie, czyli są przygotowane do filmowania. Osobiście wybrał bym 650D ale jak dasz radę to w podobnej cenie powinieneś dostać odświeżony model czyli 700D.
Wysłany: Pią 16 Wrz, 2016 Panasonic G7 czy canon 70D
Witam, postanowiłem się podłączyć do wątku, mianowicie, ponieważ ostatnio mocno ciągnie mnie w stronę filmowania, postanowiłem kupić jakiegoś bezlusterkowca, z powodu budżetu padło na Lumixa G7 (gdybym miał kasę to byłby gh4). Ale ponieważ z racji zawodowej muszę parę razy w roku zrobić zdjęcia z imprez (trochę plener, trochę indoor) zastanawiam się nad canonem 70D.
Pytanie więc czy:
1. jakoś można porównać jakość zdjęcia z g7 do canona czy różnica jest spora (zwłaszcza w ciemniejszym pomieszczeniu)
2. Czy filmowanie w 70D jest na zbliżonym poziomie do g7.
Mctwist, od kilkunastu dni testuję filmownie Lumixem G6, półtorej miesiąca temu miałem na testach 70D. Poza EOS M, do tej pory filmowałem Canonami bez AF podczas filmowania, ale dla coraz większej liczby osób, opcja ta jest niezwykle ważna. Porównując do MOS M (1), obraz G6 jest dość ładny (używam MP4 zamiast AVCHD), niestety wspomniany AF dość zawodny. G6 ma trochę opcji ciężkich do opanowania, np do tej pory nie doczytałem się i nie wiem kiedy odpala on autozoom cyfrowy x2. Problemem jest też wielkość, ilość przycisków i czułość sensora od wizjera. Wiele raz przypadkiem prowadząc palca by kliknąć jakąś opcję na ekranie dotykowym, wszystko przełączało się na wizjer, a to nieco irytujące. Oczywiście to wszystko jest do opanowania i ustawienia pod siebie, ale wymaga więcej czasu niż mam. Można również przypadkiem wyłączyć sobie np całkowicie możliwość filmowania Podejrzewam, że analogicznie jest w G7. Canon jest pod tym względem bardziej intuicyjny, co trzeba zapisać na potężny plus.
Co do jakości obrazu, uważam, że ten z Canona jest lepszy, o ile ktoś nie potrzebuje 4K, również nie jest dla mnie problemem brak 50fps, bo filmuję 24/25fps. W 70D spotkasz dodatkowo kompresję wewnątrzklatkową, którą znajdziesz tylko w lepszych kamerach. Kolejnym argumentem są obiektywy, do Canona można kupić znaczenie więcej interesujących szkieł, ma on także większą matrycę, więc łatwiej bawić efektami rozmycia przy fotografii. Jeśli chodzi o poziom szumów, to G7 na ISO1600 szumi tak jak 70D na ISO6400, a G7 na ISO3200 ma poziom szumów bardziej przypominający 70D przy ISO25600. Niestety mści się mniejsza matryca. Z kolejnej strony G7 jest malutki i lekki, co też ma znaczenie. Wygodnie jest nosić maleńką torebkę nawet jak ja z dwoma obiektywami, niż wielką torbę z wyraźnie większym aparatem i obiektywami.
Witam, postanowiłem się podłączyć do wątku, mianowicie, ponieważ ostatnio mocno ciągnie mnie w stronę filmowania, postanowiłem kupić jakiegoś bezlusterkowca, z powodu budżetu padło na Lumixa G7 (gdybym miał kasę to byłby gh4). Ale ponieważ z racji zawodowej muszę parę razy w roku zrobić zdjęcia z imprez (trochę plener, trochę indoor) zastanawiam się nad canonem 70D.
Pytanie więc czy:
1. jakoś można porównać jakość zdjęcia z g7 do canona czy różnica jest spora (zwłaszcza w ciemniejszym pomieszczeniu)
2. Czy filmowanie w 70D jest na zbliżonym poziomie do g7.
Pozdrawiam
dzieki za info
po paru dniach poszukiwanie kupilem jednak Nikona d5100 z obiektywem Tamron AF 18-200mm F/3.5-6.3 XR Di II LD
zdjecia robi b.dobre
jestem jako laik zadwolony z zakupu i wlasciwie testuje ten aparat
jutro ide do szkoly mojej corki
i bede robil sobie i fotki i bede krecil ,z imprezy szkolnej jakies filmiki
tak ze bede cos wiedzial
tak jak mowie kupilem aparat wczoraj tak wiec caly czas probuje
Ciekaw w ogóle jestem jak wypadają bezlusterkowce przy lustrzankach - wiem, kwestia obiektywu, ale przy takim 70D to chyba tylko bezlusterkowce z wyższej półki są porównywalne?
Wojmistrz, dzięki za info filmowaniu, natomiast porównywałeś może kwestię zdjęć, Canon wydaje się bardziej odpowiedni do tego, jest to jednak lustrzanka, większa matryca itd. Zwłaszcza interesuje mnie przy trochę gorszym oświetleniu.
Mctwist, jako aparat, lustrzana też zachowuje się znacznie lepiej.
Wojmistrz napisał/a:
Jeśli chodzi o poziom szumów, to G7 na ISO1600 szumi tak jak 70D na ISO6400, a G7 na ISO3200 ma poziom szumów bardziej przypominający 70D przy ISO25600.
To jest właśnie informacja o zachowaniu w gorszym świetle, czyli kiedy trzeba podnieść czułość matrycy. Tego nie napisałem, ale należy wiedzieć, że obserwuję tylko jakość .raw, bo z przyzwyczajenia nie korzystam z .jpeg. Z mojego wywodu wynika, że zauważalność szumów jest między 2EV, a 3EV na korzyść 70D. To bardzo dużo, zwłaszcza, jeśli przeliczyli byśmy to na jasność obiektywów.
Co to oznacza w praktyce takie 2EV? Jeśli będziemy potrzebować zrobić zdjęcie w złych warunkach oświetleniowych, bez lampy i określimy, że nie możemy już bardziej wydłużyć czasu, przyjmiemy, że oba aparaty wykonają go w równym czasie X, to pozostaną nam jeszcze dwa parametry którymi będziemy mogli dysponować. Pierwszym będzie czułość matrycy, a drugim jasność obiektywu. Jeśli G7 ustawimy na ISO1600 i będziemy fotografować jednym z najjaśniejszych obiektywów na rynku np 17,5mm f/0,95 "za skromne" 5000zł, czy 25mm f/0.95 za 4000zł, to taki sam poziom zdjęcia/szumu będziemy mieć z 70D przy ISO6400, ale z np Sigmą A 18-35mm f/1.8 za niespełna 3000zł i to jeszcze z nakręconym filtrem UV, który też zabiera odrobinkę światła.
Ogniskowa 17,5mm na m4/3 to ekwiwalent 22mm dla matrycy APS-C Canona, a 25mm to eq 31mm. Jak widać, owa Sigma może w tym zestawieniu spokojnie zastąpić oba wspomniane obiektywy, a to już 9000zł vs 3000zł.
Przy różnicy 3EV czyli ISO3200 vs ISO25600, szkła do m4/3 już bardziej nie rozjaśnimy, a ową Sigmę będzie można jeszcze przymknąć prawie do f/2.8. Oczywiście w praktyce, zostawił bym pełen otwór (czyli f/1.8), a zmniejszył czułość lub skrócił czas dla lepszego zdjęcia.
Więc raczej większość przemawia za 70D, jedyne co mnie zastanawia to gabaryty, przyznam się, że nie miałem obu w ręku ale Canon wygląda na bardziej masywnego, którego zabranie na wycieczkę będzie zauważalne.
Druga różnica to cena, za zestawy kitowe porównywarka pokazuje mi 4000 zł za 70D i 2800 zł za G7, więc różnica spora. Oczywiście pomijam sytuację z dodatkowymi obiektywami typu Sigma, bo dla mnie to kolejny krok, dopiero niestety po zakupie samego body z kitowym obiektywem :/
Mając kasę, patrzyłbym na 80D
Co do wielkości, to oczywiście 70D jest znacznie większe niż G7 http://camerasize.com/compare/#469,621 i przypomina raczej GH4. Różnica w cenie też jest, ale jednak należy patrzeć na to, że jest to już dość wysoka półka sprzętu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10