Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Średnioformatowy aparat? Czy to coś innego znaczy?
Tak się nazywa aplikacja na iPhona Pentax to 645z
janqseven napisał/a:
A jednak kupiłeś.. jak sobie to wytłumaczyłeś.. wiesz cenę
Akurat 645z ma stosunkowo dobrą cenę jak za MF.
Ja sam zmieniłem system na Hasseblada H5D-50c w zestawie z 3 obiektywami, 4 w drodze. Ceny nie da się wytłumaczyć:) ale jakość zdjęć wynagradza wszystko, nawet 15kg sprzętu na plecach
Ja sam zmieniłem system na Hasseblada H5D-50c w zestawie z 3 obiektywami, 4 w drodze. Ceny nie da się wytłumaczyć:) ale jakość zdjęć wynagradza wszystko, nawet 15kg sprzętu na plecach
Robisz średnim formatem krajobraz? Zawodowo?
A gdzie można sprzedać ładny krajobraz...
Jakim sprzętem najlepiej fotografować żeby dostać się do NG?
Jak wygląda rekrutacja, może wiesz. Ja tam kiedyś wysyłałem fotki, ale nie odpisali
NG... ile tysięcy fotografów tam chce się dostać... to jest chyba szczyt wszystkiego...
...a zarobki, też szczyt?
Pytasz mnie jakbym był fotografem NG
Ale Ci odpowiem. Myślisz, że aby zrobić takie zdjęcia:
http://fotoblogia.pl/9443...zewski-opowiada
kompakt musi być za piętnaście tysięcy?
Jestem głęboko przekonany, że nie musi. Według mnie, te zdjęcia zrobił jednak Tomasz Tomaszewski, a nie jego taki, czy inny aparat. A z artykułu jasno wynika, że rozmiar nie tylko nie ma znaczenia, ale czasem (duży) nawet przeszkadza.
Robisz średnim formatem krajobraz? Zawodowo?
A gdzie można sprzedać ładny krajobraz...
Fotografia to dla mnie dodatkowy biznes, nie wyobrażam sobie utrzymywania się z samej fotografii.
Zdjęcia sprzedaje lokalnie, na ebayu i etsy.
Zdjęcia możesz sprzedawać wszędzie, jest pełno banków zdjęć, aukcji internetowych itd.
Najwięcej jednak ludzi sprzedaje w bankach.
Minus jest taki że dostajesz tam jakiś procent, nie wiesz jak i do czego zostanie twoje djęcie wykorzystane.
3 nie masz wpływu na jakość wydruku.
Jednak z tego co wiem to niektórzy na stockowej fotografii nieźle zarabiają.
Jednak z tego co wiem to niektórzy na stockowej fotografii nieźle zarabiają.
Przeglądałem jakiś czas temu banki zdjęć i moim zdaniem wybić się [zarobić] jest naprawdę trudno. Myślę, że jak ktoś na początku działania banku się wybił, sprzedał coś wiele razy to później inni szli owczym pędem i kupowali od niego, był wysoko w wyszukiwarkach itp.
Tam są setki tysięcy zdjęć. A co zrobić żeby być tam i wszędzie zauważonym..?
Faktycznie, żyć z foto to jest raczej trudne. Sprzedał ktoś z Nas [z forum] jakieś zdjęcia. Może ktoś coś więcej napisze?
Jakie krajobrazy są najbardziej chwytliwe? Te znane miejsca czy może nikomu nieznane...
Rozdzielczość ma jakieś znaczenie? Czy dziś mniej niż 30Mpx to mało na sprzedaż?
janqseven, Jak masz parcie na sprzedawanie zdjęć to wystawiaj wszędzie.
O gustach się nie dyskutuje, jak komuś wpadnie w oko twój styl to kupi.
Jednak jak nie masz warsztatu to wątpię byś coś zarobił mając nawet najlepszy aparat na ziemi.
Myślę też że od "tyłu" strony podchodzisz do tematu.
Dobry sprzęt ułatwia pracę, daje przyjemność z robienia zdjęć,mobilizuje do większych starań i uświadamia że najsłabszym ogniwem w twoich zdjęciach jesteś ty i twoje umiejętności.
Jak chcesz robić krajobraz, to poza dobrym zdjęciem trzeba mieć jeszcze bardzo dobrą obróbkę.
I jeszcze musisz sobie odpowiedzieć w jaki kierunek fotografii krajobrazowej chcesz iść.
Typu real na 100% czyli pokazuje to co było czy krajobraz artystyczny.
Mówiąc realistyczny efekt nie ma na myśli tych półproduktów które wychodzą z aparatu.
Jednak jak nie masz warsztatu to wątpię byś coś zarobił mając nawet najlepszy aparat na ziemi.
Masz tu na myśli kursy fotograficzne za 5 tysięcy [roczne studium fotografii] czy jakieś darmowe poradniki, gazety fotograficzne, samodzielne eksperymentowanie i naukę?
Może warto grafikę na podyplomowym zrobić...
Masz tu na myśli kursy fotograficzne za 5 tysięcy [roczne studium fotografii] czy jakieś darmowe poradniki, gazety fotograficzne, samodzielne eksperymentowanie i naukę?
Może warto grafikę na podyplomowym zrobić...
Wszystko na pewno pomoże w osiągnięciu celu, a chodzi o wyczucie smaku, oko do detali, obróbkę nie wpadającą w kicz lub realistyczną.
Wszystko na pewno pomoże w osiągnięciu celu, a chodzi o wyczucie smaku, oko do detali, obróbkę nie wpadającą w kicz lub realistyczną.
Najwięcej się człowiek nauczy [moim zdaniem] robiąc często zdjęcia. To jak matematyka - nie nauczysz się czytając książki tylko robiąc równania [ćwiczenia]
Ogólnie to staram się uczestniczyć w jakimś tam stopniu w forach ze zdjęciami i oglądać zdjęcia.
janqseven, jeżdżąc dużo autem nie staniesz się kierowcą rajdowym, ani profesjonalnym kierowcą.
Fotografia to też nie matematyka gdzie poznasz kilka zasad i wzorów i każde równanie rozwiążesz.
Tak samo ilość zrobionych zdjęć nie ma żadnego odniesienia do umiejętności.
Ale prawdą jest że praktyka jest najważniejsza. A zanim przejdziesz do praktyki to trzeba mieć też zaliczoną teorię.
Dlatego warsztaty, książki, poradniki itd. są tak samo ważne.
Oszczędzają czas, pieniądze i dzięki nim poznajesz nowe techniki.
Więc poza inwestowaniem w sprzęt warto też zainwestować w siebie, w końcu to my robimy zdjęcia a nie aparat.
Jak chcesz porównywać fotografię to lepiej traktuj ją jak sztukę. masz tutaj wszystko od realizmu po abstrakcje. Co chwile się coś zmienia, powstają nowe trendy, techniki fotografowania i obróbki.
To nie matematyka gdzie niezmiennie 2+2=4.
A czym więcej poznajesz i się uczysz tym bardziej rozwiniesz swój styl i warsztat.
Ja z biegiem czasu doszedłem do jednego wniosku, że w głębokiej d... jestem ze wszystkim.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10