Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 18 Wrz, 2016 Jaki obiektyw szerokokątny dla Sony A5100 ?
Witajcie.
W aparacie najczęściej korzystam z kitowego obiektywu głównie ze względu na niewielkie wymiary aparatu z "kitowcem". Jednak w miarę jedzenia apetyt rośnie. Chciałbym zakupić obiektyw szerokokątny który pozwolił by fotografować architekturę. Fabryczny obiektyw ma dla mnie za wąski kąt. Nie szukam czegoś w stylu rybiego oka, prędzej coś co ma kąt widzenia podobny do naszych oczu.
Rozpatruję dwie wersje - typowy obiektyw z mocowaniem E. Drugi wybór - spróbować swoich sił w starciu z obiektywami z starszych aparatów typu Zenit itp. Czy zatem możecie polecić jakiś obiektyw szerokokątny z "starych" aparatów który będę mógł zastosować w A5100 z odpowiednią przejściówką ?
Co moglibyście polecić szerokokątnego typowo do Sony z AF ?
A w dodatku ogniskową obiektywu z pełnej klatki (np. od "Zenita") trzeba jeszcze przemnożyć przecz (?) 1,6. Szerokim obiektywem z analogów trudno się więc poratować. Inna sprawa z teleobiektywami. Może coś z "Samyang'a"?
Po co mieszacie z przeliczaniem czegokolwiek? Jak człowiek korzysta z APS-C i ma 16-50mm, to jak kupi stałkę np 50mm f/1.8, to nie wyjdzie mu ogniskowa 75mm tylko nadal będzie to 50mm, które zna z zestawowego zooma jako najwęższą ogniskową, a jedynie zmieni się światłosiła więc możliwa do uzyskania płytsza głębia ostrości / rozmyte tło.
skaktus, faktycznie ze starych Zenitów nic się sensownego się nie wyciągnie, do tego zapomnij o AF - nie istnieją, ale może watro zbierać kasę na coś konkretnego. W swoim czasie Sigma produkowała taki model 8-16mm f/4.5-5.6 DC HSM i przez adapter Sony LA-EA4 dałbyś radę go podłączyć do a5100, niestety sam adapter to koszt około 1200zł.
Myślę, że lepszym rozwiązaniem była by inwestycja w Sony E 10-18mm f/4 OSS. To koszt 2800zł, ale jeśli serio podchodzisz do tematu, to warto zbierać na niego kasę... lub na zmienię systemu Czym większa matryca tym lepsza do szerokich kątów, wiec pełna klatka w tym przypadku chyba jest optymalna jeśli chodzi o cena/jakość.
Dzięki za odpowiedź. Czytając Wasze wypowiedzi mam wrażenie, że zakup czegokolwiek do Sony to mega wydatek Aparat używam bardzo amatorsko, zatem zakup obiektywu za 3000 zł mija się z celem. I nie chodzi mi tutaj żebym nie chciał, chciałbym, ale nie będę nim fotografował tak często żeby zakup był dobrą decyzją, szczególnie z ekonomicznego punktu widzenia.
Zmiana systemu - też wchodziła w grę, ALE szukając aparatu postawiłem sobie pewne wytyczne i "podszedł" mi jeszcze EOS M3. Nie kupiłem go tylko z jednego powodu - wysokie szumy matrycy, taki bajer zapewnia mi telefon, więc zrezygnowałem.
Zejście poniżej 16mm (24mm eq) nigdy nie będzie tanie. Obiektywy ultra szerokie są dość specjalistyczne i drogie. Możesz jeszcze popatrzeć na fisheyki lub 12mm f/2 Samyanga. W EOS-M jest tańsze (i słabsze) 11-22f/4.5-5.6, ale nawet to kosztuje 1.5k.
BTW Oczywiście szumy z aps-c nigdy nie będą porównywalne z smartfonem. To nie ta liga.
... EOS M3. Nie kupiłem go tylko z jednego powodu - wysokie szumy matrycy, taki bajer zapewnia mi telefon, więc zrezygnowałem.
No to mnie nieźle rozbawiłeś. Nie chciałeś EOS M3, a kupiłeś jeszcze bardziej szumiącego a5100 Już przy ISO 1600 widać wyraźną przewagę M3 nad a5100, potem jest to jeszcze bardziej widoczne. Poza tym, pokaż mi telefon, który ma tak niskie szumy, jeszcze dziś go kupię
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9