Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
zestaw 12-15k +/-
Autor Wiadomość
Andrzej.M.
[Usunięty]

Wysłany: Sro 21 Wrz, 2016   

Ja swoją ulubioną sigmę zawsze z Pentaxem zabieram. :cool:

Reklama

czarny1910 
Uczestnik

Wysłany: Czw 22 Wrz, 2016   

A ja nie mam pojęcia, co do pentaxa można podpiąć :P

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

czarny1910 napisał/a:
można podpiąć :P

Nawet słoik do weków, czy pokrywkę, do tego masz stabilizację, potwierdzenie ostrości (no chyba, że musztardą zabadźgany, to z automatu masz ostro :wink: )
:mrgreen:

matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator

Nie wiedziałem, że w Pentaxie ustawia się ostrość dokładając musztardy w obiektyw :mrgreen: :mrgreen: :twisted:

Wracajac do tematu, czarny1910, Photokina Cię nieco zawiodła. Na razie nie pokazano nic, co mogło by być w kręgu twoich zainteresowań, ale zostało jeszcze parę dni...
Tylko, że Canon już pokazał co miał pokazać, Nikon tez(nie wiem kiedy będzie następca d810). Ewentualnie jeszcze Sony, bo lubią nowości co "3 miesiące". Na następcę K-1 przyjdzie zapewne nam poczekać parę ładnych lat....
Z drugiej strony, nawet jak coś pokażą to przyjdzie Ci zapłacić "podatek od nowości".

Andrzej.M.
[Usunięty]

czarny1910 napisał/a:
co do pentaxa można podpiąć

Prosz... http://www.optyczne.pl/in...=Wyszukaj&sort=

[ Dodano: Czw 22 Wrz, 2016 12:46 ]
matys napisał/a:
Na następcę K-1 przyjdzie zapewne nam poczekać parę ładnych lat....
:roll:
Możliwe - aparat wyszedł w tym roku, choć miał być rok wcześniej - ale woleli go dopracować. I dobrze, sensowny aparat z bardzo dobrą matrycą i ceną. Jak Nikon D800E czy D810. https://www.dxomark.com/c...ataType=rankLln
Lepiej na razie nie trzeba. Nikona Df też jakoś nie zmieniają choć ma już 3 lata...
Z Pentaxem nawet DxO ma kłopot... jak zrobili testy 645Z wyszło im 101... i kilka dni później zdjęli - zostawili tylko 645D. :lol:
645Z wrócił do zapowiedzi... :roll:
Dobrze że K-1 nie wypadł aż tak dobrze! :cool:

czarny1910 
Uczestnik

Fakt faktem, photokina nie powaliła mnie do tej pory, aczkolwiek kupować gorącą nowość to też trochę bezsens, bo w dzisiejszych trendach zmienia na tyle mało, że nie warto dopłacać 40% ceny jako podatek od nowości.
Bardziej liczę na lekką obniżkę (taaa ;) ) aktualnych bebechów.
Tylko w cholerę gryzę się z tym pentaxem, jak pies do jeża, niby fajny spoko, ale coś mi nie pasuje :P Jak baba :mrgreen:

Andrzej.M.
[Usunięty]

czarny1910 napisał/a:
gryzę się z tym pentaxem,

To bierz Nikona...

matys 
Entuzjasta
Raczkujący amator

Wysłany: Pią 23 Wrz, 2016   

czarny1910, gdyby K-1 był nikonem to już dawno bym miał go w domu :mrgreen:

czarny1910 
Uczestnik

@up
no właśnie, gdyby... :mrgreen:
Boję się o szkła do niego i tyle. A z Nikonów/Canonów nie wiem zupełnie już w którą stronę patrzeć... A wiecie jak to jest, im więcej się interesuję i czytam, tym mniej wiem :oops:

Wojmistrz 
Obserwator

To może poszukaj w necie podobnych fotek, jakie ciebie interesują i zobacz w exif czym je zrobiono. Może się okazać, że szukasz sprzętu mocno na wyrost.

Andrzej.M.
[Usunięty]

czarny1910 napisał/a:
Boję się o szkła do niego i tyle.

Jeśli kupujesz nowe szkła to nie masz się czego bać - sprawdź ceny, do każdej FF zapłacisz podobnie. Choć jeden z kolegów zaliczył "wpadkę" bo bazując na tańszych używkach wybrał Pentaxa do którego używek jeszcze nie ma - szkła typu 24-70/2,8 czy 70-200/2,8 dopiero wyszły więc o ich używkach można tylko pomarzyć. Niby są jakieś starsze Tamrony i Sigmy oraz używki spod analoga ale nie każdemu ich jakość pasuje. W każdym razie K1 z 24-70/2,8 w budżecie się mieści. Do tego bym brał albo sigmę 85/1,4 albo manualny Venus Optics LAOWA STF 105 mm f/2 (T3.2) - do portretu. Jak pod krajobraz to Samyang 14/2,8 bedzie super.

Co do szkieł DFA nie ma wątpliwości że są pod FF , są jeszcze DA - i tu lista jaką zacytował kol. Jaad 75
jaad75 napisał/a:
Wg oficjalnej noty Ricoh:
Cytat:
DA Prime Lens / Utility on K-1

DA 14mm F2.8 Crop Mode Only
DA 15 F4 Limited Crop Mode Only
DA 21mm f/3.2 Limited Crop Mode Only
DA 35mm F2.4 Stopped-down
DA 35mm F2.8 Macro Stopped-down
DA 40mm F2.8 Limited Stopped-down
DA 40mm F2.8 XS Stopped-down
DA 50mm F1.8 Stopped-down
DA* 55mm F1.4 Stopped-down
DA 70mm F2.4 Limited Stopped-down
DA* 200mm F2.8 SDM Fully Functional
DA* 300mm F4 SDM Fully Functional
DA 560mm F5.6 Fully Functional
RC1.4X Crop Mode Only
Więc w produkcji jest 15 szkieł oficjalnie pełnoklatkowych i 7, które wg Ricoha trzeba przymykać (choć wg użytkowników niekoniecznie).
Sporo szkieł DA samużywałem na analogu bez przymykania było ok.
Tu masz pełną listę szkieł pentaxowych z podziałem na rodzaje :http://k-1-lab.com/en/

Do tego dochodzą zoomy DA które są częściowo funkcjonalne - czyli kryją FF w części zakresu . Oczywiście K-1 podobnie jaj Nikony ma możliwość pracy cropem. Ja sobie pod K-1 zostawiam Sigmę 18-35/1,8 która kryje ff ładnie od 24mm ale można już od 20mm tyle że już ze sporą winietą.

[ Dodano: Pią 23 Wrz, 2016 10:01 ]
Zresztą cała dyskusja o K-1 http://forum.optyczne.pl/...er=asc&start=30 - jest na forum i polecam stronę 3 gdzie jest o szkłach i wszystkich wątpliwościach z nimi związanych.

[ Dodano: Pią 23 Wrz, 2016 10:13 ]
Wojmistrz napisał/a:
poszukaj w necie podobnych fotek...zobacz w exif czym je zrobiono

Obstawiam że Canon 5DmkII będzie najczęstszym narzędziem , bo jak wszedł w 2008 roku był pierwszym FF mającym 21Mpix i kosztującym niewiele ponad 2tys. $. Więc nie ma się co dziwić że rzuciła się na niego większość fotografów. Wielu używa do dziś.

Co do samego body K-1 - deklarowana trwałość migawki na conajmniej 300 tyś. zdjęć wróży raczej długie używanie.

Wojmistrz 
Obserwator

Więc może wystarczy, po co przepłacać?

czarny1910 
Uczestnik

Nie mówię, że chcę przepłacić, skoro w Pentaxie sporo tańszym będzie to samo, a może i lepiej.
Poczytam o tych szkiełkach, dzięki Panowie.

siosio 
Maniak

Wysłany: Sob 24 Wrz, 2016   

Do fotografii produktowej to: Canon TS-E 90 2.8, ewentualnie TS-E 45 2.8. Nikkor ma PC-E 85 2.8.

Po co koniecznie jak najbardziej upakowane matryce FF? To mają być foty na billboardy?

janqseven 
Entuzjasta

Wysłany: Sob 24 Wrz, 2016   

siosio napisał/a:
Do fotografii produktowej to: Canon TS-E 90 2.8, ewentualnie TS-E 45 2.8. Nikkor ma PC-E 85 2.8.

Co daje taki obiektyw w fotografii produktowej? Nie wystarczy zwykły obiektyw?

Odpowiedz do tematu