Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: hijax_pl
Sro 14 Wrz, 2016
bezlusterkowiec do 3000zl
Autor Wiadomość
Michal02022 
Nowy

Wysłany: Wto 27 Wrz, 2016   

Witam Wszystkich, jestem tu nowy i szukam porady.
Tak jak w temacie chcę kupić bezlusterkowiec do 3000 pln. Ale zależy mi na obiektywie do robienia portretów. Myślę o połączeniu:
Olympus e-m10 ale wersja pierwsza
+ Obiektyw Olympus M.Zuiko Digital 45 mm f/1.8

Co myślicie o takim połączeniu? Dodam, że do tej pory robiłem zdjęcia kompaktem KODAKa, już dość wysłużonym, a nowy sprzęt ma służyć głównie do rodzinnych spotkań.

Reklama

TS
[Usunięty]

Bardzo fajny i klasyczny wybór, choć jeśli ma być cała sylwetka lub od pasa w górę, to lepszy będzie 25/1.8. Ta 25-tka jest portretowo bardziej uniwersalna, ale przy przy zbliżeniach twarzy czy popiersia daje przerysowane proporcje (np. nos lub czoło uwypuklone - to co akurat jest najbliżej), trzeba bardzo pilnować ustawienia głowy względem osi obiektywu, ale efekty są fajne.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Michal02022, Dla jasności, co rozumiesz przez Portret?

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Niezły wybór, na pewno odczujesz różnicę na plus, ale odżałuj dodatkowe 300 zł i kup Zuiko 45mm/1.8 i om-d e-m10 z kitowym obiektywem 14-42mm :smile:

Michal02022 
Nowy

hijax_pl, portret mam na myśli, gdzieś przy stole, albo dzieciakom.

Sunders, kupiłbym z kitowym obiektywem 14-42 mm ale wtedy przekraczam budżet już o jakieś 900 pln :/
http://www.e-fotojoker.pl...07#.V-pYbslMi-s
http://www.e-fotojoker.pl...07#.V-pd38lMi-s

A ten obiektyw 25/1.8 to domyślam się, że jeszcze lepszy ale droższy o kolejne 400 pln :/

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Michal02022 napisał/a:
portret mam na myśli, gdzieś przy stole, albo dzieciakom.
To też bym polecał coś z zoomem, jak wspomniany 14-42.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Michal02022 napisał/a:
Sunders, kupiłbym z kitowym obiektywem 14-42 mm ale wtedy przekraczam budżet już o jakieś 900 pln :/
http://www.e-fotojoker.pl...07#.V-pYbslMi-s

Tu możesz zmniejszyć to przekroczenie o 4 setki:
http://allegro.pl/olympus...6495715405.html
:smile:

Michal02022 
Nowy

I chyba tak będę musiał zrobić.. Dziękuję za pomoc ;)
Kupię tego z kitem, a potem pomyślę i dokupię drugi obiektyw.. Co myślicie o obiektywach używanych? Jest w ogóle sens..?

Muszę przyznać, że jesteście bardzo rzeczowym forum, mega plus ;)

[ Dodano: Wto 27 Wrz, 2016 14:41 ]
Mam jeszcze pytanie, który zestaw będzie lepszy, bo mój brat ma samsunga:
- samsung NX20
- obiektyw Samsung NX 85 mm f/1.4 ED SSA

Robi dość ładne zdjęcia i ergonomia dobra, choć mi się bardziej podoba Olympus.. Niemniej jednak nie jestem przywiązany i mogę kupić samsunga, co myślicie?

T.B. 
Optyczny
Bez tutułu

Kup Olympusa.
Aparaty fotograficzne Samsung, to już historia.

grzegorz_maj 
Początkujący

Michal02022 napisał/a:
Witam Wszystkich, jestem tu nowy i szukam porady.
Tak jak w temacie chcę kupić bezlusterkowiec do 3000 pln. Ale zależy mi na obiektywie do robienia portretów. Myślę o połączeniu:
Olympus e-m10 ale wersja pierwsza
+ Obiektyw Olympus M.Zuiko Digital 45 mm f/1.8

Co myślicie o takim połączeniu? Dodam, że do tej pory robiłem zdjęcia kompaktem KODAKa, już dość wysłużonym, a nowy sprzęt ma służyć głównie do rodzinnych spotkań.

Ja bym kupił E-M10 + 25/1.8, (cena przekracza budżet o 12% - patrząc na ceny z serwisu aukcyjnego). 50mm (ekwiwalent na FF) używam cały czas(bo tylko taki mam :P ).

TS
[Usunięty]

Michal02022 napisał/a:
A ten obiektyw 25/1.8 to domyślam się, że jeszcze lepszy ale droższy o kolejne 400 pln :/

Nie, nie, lepszy nie jest, tylko inny. Mam obydwa, optycznie oba są na podobnym poziomie, mechanicznie też ta sama liga (choć jeden chiński, a drugi japoński), do 25-tki dodają osłonę p-słon... Tak czy inaczej nie warto rezygnować z kitowego 14-42, bo nigdy nie wiadomo czy jakaś inna ogniskowa się nie przyda.

Michal02022 
Nowy

Wysłany: Sro 28 Wrz, 2016   

Dzięki za opinie. Już praktycznie jestem zdecydowany na zakup Olympusa, ale żona jeszcze zasiała niepewność, ehh..

Chodzi mi o rozmiar matrycy, w Olympusie jest 4/3, a w Samsungu APS-C, dodatkowo Olympus ma 16 Mpix, a Samsung 20 Mpix. Czy dla mnie jako osoby, która chce robić zdjęcia, w domu, w ogrodzie, czy na wycieczkach to byłaby zauważalna różnica?

Porównanie aparatów poniżej:
http://www.optyczne.pl/po...=1582&add1=1844

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Michal02022, samsung to... może nie wiesz, ale ta firma porzuciła ten biznes....

T.B. 
Optyczny
Bez tutułu

Michal02022 napisał/a:
Porównanie aparatów poniżej:

Porównaj podsumowania testów:
http://www.optyczne.pl/18...dsumowanie.html
http://www.optyczne.pl/26...dsumowanie.html
(tabelki na końcu)

Michal02022 
Nowy

Wysłany: Czw 29 Wrz, 2016   

Dzięki :grin:

[ Dodano: Wto 11 Paź, 2016 09:37 ]
Kupiłem Olympusa, już testuje i pierwsze wrażenia bardzo fajne :)
Niestety będę musiał wysłać na gwarancje bo nie do końca działa jak powinno pokrętło zmiany trybu..

Odpowiedz do tematu