Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 30 Wrz, 2016 skala na pokrętle focusa
Tak się zastanawiam, jak powinna wyglądać prawidłowa pozycja pokrętła w nieskończoności. Chodzi mi o skalę. W nikonie serii E mamy skalę od - 5 do +10. Na dużych odległościach typu 50m mam okolice 0. Na obiekty typu księżyc będę miał jakiś minus (muszę sprawdzić dokładnie bo nie pamiętam) i teraz się zacząłem zastanawiać, czy właśnie nie powinno być 0 na nieskończoności. Jak to jest fabrycznie? Minimalne różnice między lornetkami są (jak miałem 7x50 i 10x70) ale właśnie nie pamiętam, czy któraś tak miała ustawione pokrętło, że 0 wskazywało nieskończoność.
deep, zakładając, że sprawa wgląda identycznie jak w lornetkach z ogniskowaniem indywidualnym, pozycja 0 powinna wskazywać na nieskończoność.
Nie mam w tej chwili żadnej lornetki CF ze skalą, ale we modelach IF trzeba ustawić na "+" aby obserwować bliższy obiekt, a "-" tylko gdy jest się krótkowidzem.
Oczywiście może też być mała pomyłka w naniesionej skali.
Wysłany: Pią 30 Wrz, 2016
Skala ostrości na nieskończoność jest na -0-, przy czym o ile ktoś ma wadę sferyczną wzroku trzeba to skorygować o "plusy" lub "minusy" - tak jak w posiadanych okularach.
ok, to sobie ustawiłem, tylko teraz muszę poczekać na księżyc, szkoda że jest akurat ciemny i do tego chmury
To mam jeszcze jedno pytanie do fachowców, mój rozstaw źrenic to 66mm, jak ustawię tak lornetkę (ją też sprawdziłem dokładnie) to wszystko jest idealnie, ale...jedna rzecz mnie zastanawia. W momencie jak patrzę w niebo, takie jak dzisiaj czyli lekko zachmurzone, i zacznę zwiększać rozstaw lornetki to obraz staje mi się jaśniejszy. Dlaczego? Myślałem, że najwięcej światła wpada nam do oczu jak mamy dokładnie ten sam rozstaw ustawiony jak źrenice. Na dodatek jest to sytuacja, w której mamy malutkie źrenice bo jest widno. Więc dlaczego tak jest?
Nie zawsze 0 to nieskończoność:
1. Mam lornetkę, przez którą fabrycznie na nieskończoność patrzyło się w obu okularach na 0. Gdy pojechała do naprawy do serwisu, wróciła i wychodzi, że nieskończoność w jednym torze to 0 a w drugim -1, a pozostałe lornetki nadal mają 0 w nieskończoności. Czyli to co napisał MARKOB1904, podziałka na okularze to orientacja a nie zawsze dokładne spasowane zero z nieskończonością. W starych lornetkach z boku okularu była śrubka, po jej poluzowaniu i można było sobie dowolnie przestawić podziałkę, podziałka kręciła się wokół okularu nie zmieniając jego ustawienia.
2. Przykład lornetki z freefocus, czyli Steiner NH 8x30 XTR, która dla sprawnego oka ma głębię ostrości od 10m do nieskończoności. Wg info od optyka młode oko ma zdolność akomodacji 12 dioptri. Jeśli przez taką lornetkę patrzysz na obiekt oddalony o 10m i wyostrzysz i masz np +4, to wiesz ile oko utraciło własnej akomodacji. Raz dałem taką lornetkę osobie, która po zaćmie miała wymienione w obu okach operacyjnie soczewki na stałoogniskowe. Teraz widzi od 4m do nieskończoności ostro. Gdy przyłożyła NH XTR 8x30XTR do oczu, to nieskończoność widziała ostro, gdy dioptriarz przeleciał skalę, nieskończoność miał gdzieś na +6 +7.
Chłopaki, dzięki, wiem do czego służą poszczególne pokrętła i jak rozebrać i poskładać lornetkę. Pytania były czysto techniczne i takich oczekuję odpowiedzi. Jeśli zero ma wskazywać nieskończoność (według zasad) to taka informacja jest dla mnie wyczerpująca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 10