Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Kerebron, nie dodawaj sobie, mity o nieczytaniu instrukcji rozsiewają kobiety, tak samo jak to, że nie pytamy o drogę Andek, zdjęcia lustrzanką możesz robić jak kompaktem jeśli jeszcze nie łapiesz się w parametrach i to dobry kierunek. Najpierw auto, potem preselekcje, gdzie zrozumiesz z czasem której kiedy użyć, a na koniec full manual. I tak dojdziesz z czasem do wniosku, że manual jest super, ale tylko w specyficznych warunkach, a tak to wystarczy preselekcja lub nawet "P".
Powodzenia.
nie mam pojęcia jak się robi zdjęcia lustrzanką
właśnie wyczytałem w instrukcji, że portret przy dłuższej ogniskowej a krajobraz przy krótkiej
a wydawało mi się, że odwrotnie powinno być bo dłuższa przybliża
Oj, chodzi o to, że w krajobrazie zwykle chcemy dużo złapać w kadr, stąd krótka ogniskowa i szeroki kąt widzenia.
W portrecie chodzi o uniknięcie przerysowań - jak zrobisz buźkę na krótkiej ogniskowej z 0,5 m, a potem dokładnie ten sam kadr na długiej ogniskowej z ok. 2 m to zobaczysz różnicę (przerysowane brody, nosy...). Ale to takie bardzo ogólne zasady, nie tylko do lustrzanek, ale i do wszystkich aparatów.
Ostatni 10-dniowy urlop w maju poświęciłem na zapoznawanie się z instrukcją i nowym aparatem
To nie prezerwatywa, powinien być cały czas założony. Nie ma potrzeby ściągać. Co do torby, to wielkościowo chyba może być, ale nie wiem jaką jakość reprezentują dzisiaj torby za 50 zł. Może lepiej przejść się do jakiegoś sklepu i przymierzyć? Akurat torby/plecaka do aparatu to bym przez Allegro nie kupował…
Akurat torby/plecaka do aparatu to bym przez Allegro nie kupował…
komor, why?
FotoVideo [Usunięty]
Wysłany: Sob 08 Paź, 2016
Mi zależało na małej torbie w którą zmieszczę aparat z załozonym obiektywem plus dodatkowy obiektyw taki zestaw miesci sie do tej torby idealnie tę torbe znalazłem przypadkiem w Auchan za 31 zł Polecam
O.K., chyba masz dużo racji. Też nie kupiłbym drogą internetową torby, której nie widziałem "w realu". W przypadku nieznanych producentów można mieć wątpliwości co do jakości wykonania. Jednak kupując sprzęt znanych firm lub taki, który już widziałem w sklepie lub u znajomych, nie mam już takich obaw.
Pewnie dlatego właśnie popularne jest takie podejście, że wpierw macanie, a dopiero później zamawianie w Internecie w jak najlepszej cenie. Co oczywiście zabija sklepy stacjonarne (które często na półkach mają jedynie skromny asortyment), a sprzedaż sieciowa rośnie. Także w sklepach stacjonarnych, które szukają oszczędności na lokalnej powierzchni magazynowej.
Uwaga o skromnym asortymencie na półkach większości sklepów jak najbardziej słuszna. Chociaż chętnie oglądam wystawiane w sklepach nowości, to wszystkie plecaki które mam widziałem wcześniej nie w sklepie ale w posiadaniu znajomych. Jedynie jedną torbę kupiłem w sklepie stacjownarnym, ale jej cena w necie powiększona o koszty przesyłki byłaby niewiele niższa niż w sklepie.
Macanie w sklepach to naprawdę dobre rozwiązanie. Nawet jeśli nie mamy wglądu do pełnej gamy producenta, to oglądając tylko kilka modeli możemy wyrobić w sobie opinię na temat jakości produktów, przez co wiedzieć, czego oczekiwać od innych modeli danego producenta i rzadko jest inaczej.
Ja w życiu miałem dwa plecaki Lowepro, małą torbę na duży kompakt (bridge camera) oraz taką do paska na zestaw baterii tego producenta i za nic nie mogę znaleźć firmy robiącej na podobnym poziomie. To co "macam" w sklepach potrafi być solidne i wystarczające, nie powiem złego słowa np o Manfrotto, ale produkty wspomnianego wcześniej producenta kupuję bez żadnych obaw, np nagrody w konkursach czy prezenty. Inna sprawa, że od wielu lat nie kupiłem dla siebie ani jednego i nie wiem, czy firma nie zeszła na psy, bo to wychodzi tak na prawdę w użytkowaniu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9