Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Najtańszą przyzwoitą to wymieniony przeze mnie 70-300VR, Potem w Nikonach długo długo nic i 70-200VR. Ile kosztuje wszyscy wiemy.
W Canonach 70-300IS. Nie wiem na ile doskonały/niedoskonały ale zdjęcia wychodzą ładne (ptaszki Arka na przykład)
Potem cała gama 70-200 w wersji non-IS/IS f4/f2.8 w cenie od 2000 w górę
Oczywiście inne dłuższe eLki też są ale cenowo też wiadomo jak to wygląda...
Można się rozejrzeć za producentami niezależnymi i mamy tutaj fajne dwa szkiełka z jasnością 2.8 - Tamron 70-200 i Sigma 70-200 w sensownej cenie. Wydaje się, że SIgma jest jakby lepsza pod względem AF w stosunku do Tamiego, ale niedomaga na na 200 2.8. Poza tym OK.
I znowu masz rację, jak ktoś nie potrzebuję na siłę tych 300mm to w Canonie znajdzie całą gamę możliwości. Nikon tego nie ma do zaoferowania. Jeśli chodzi o producentów nie zależnych to szybsze bicie serca wywołuje u mnie Sigma 100-300 f4. Gdyby Canon nie miał 100-400 L to na pewno kupiłbym tą Sigmę
Pewnie jeszcze więcej szkiełek godnych uwagi znajduje się w ofercie, ale ja wszystkiego nie jestem w stanie wyśledzić, stąd napisałem tylko tyle co znam. Poza tym jakbym wszystko wymieniał to strony by chyba zabrakło Ale jak widać po sondzie 70-300VR rządzi w niskobudżetowych telezoomoobiektywach Nikona
Dodajmy prosze do glosowania też dwa pozostale obiektywy w ankiecie.
Tak jak pisałem jesli mi starczy kasy to kupie 70-300VR.
Jesli jednak nie ( a niestety szybko sie rozchodzi z potrzeb rodziny wiec na uzbieranie mam male szanse bo sie ulotni ) to bede wybieral z pozostalych dwoch.
Dlatego jest w ankiecie mozliwosc oddania 2 glosow.
Zaglosujcie jeszcze na jeden z dwoch pierwszych.
Pozdrawiam.
Teraz to się mija z celem bo za dużo głosów padło na 70-300VR. Poza tym nie wiem czy czasem ankieta nie była czasowa bo nie ma możliwości oddania głosu.
Tak po prawdzie to ja bym dozbierał nawet do 70-200VR ale trochę za dużo zbierania. Myślę, że 70-300VR to taki złoty środek a tego zazwyczaj warto się w życiu trzymać.
Z tym dozbieraniem to czasami ciezko. W tym przypadku nie jest to kwestia miesiaca, dwoch, a raczej kilku, a kadry uciekaja. Zaleta 70-300VR jest to, ze w sumie po jakims czasie mozna go odsprzedac i az tak wiele sie nie straci.
To też. Kupiłem go po to aby mieć (na razie) przyzwoite tele. Za jakiś czas odsprzedam, dołożę i kupię jedyny słuszny nikonowski 2.8 a na odsprzedaży nie stracę za dużo biorąc pod uwagę dwie rzeczy - niski spadek wartości szkiełek (jak napisałeś) oraz to, że szanuję sprzęt.
Ja wiem jak to jest ze zbieraniem, bo sam ciągle na coś ciułam, odkładam itd. Przez długi czas za jedyne moje tele służył mi CZ Sonnar 135 pod M42 i dawałem radę, potem kupiłem używaną Sigmę 70-300 APO. Ale tak szczerze mówiąc to na dzień dzisiejszy bym wolał poczekać i dzisiaj bym miał prawie N 70-300 VR, a tak muszę jeszcze trochę dozbierać
No właśnie , ze zbieraniem to jest tak że zawsze się coś pojawi na co człowiek musi wydać jak już ma prawie całą kwotę odłożoną.
Już nie raz to przerabiałem.
Dlatego licze sie z tym , że jesli do końca miesiąca pewna transakcja mi się powiedzie to będe miał akurat na 70-300VR , natomiast jesli sie nie uda to moje maximum to bedzie okolo 700-800zł ktore bede mogl wydac i wtedy niestety pozostanie mi sigma 70-300 albo nikuś 55-200VR. Stad tez właśnie tak dociekam. Wiem że 70-300VR jest poza konkurencją. Ale jesli bede zmuszony wybierać miedzy pozostałymi dwoma to co powinienem wybrac?
Acha, jeszcze jedno i tutaj bardziej do posiadaczy/używaczy Nikona D80. Mam teraz karte A-data 4GB Class6 SDHC. Chciałbym nabyć przed wyjazdem na urlop itp gdzie nie bede mial mozliwosci zgrania zdjec z karty wiekszą pojemność. Biorę pod uwagę 8 lub 16GB tej samej firmy i o tej samej specyfikacji. Ale pytanie czy moj D80 obsługuje karty 16 i 8GB?
8 znalazlem za niecałe 60zł.
16 z kolei za niecałe 130zł.
Pozdrawiam.
Będę się powtarzał - jeśli nie dasz rady dozbierać to weź 55-200VR. To jak na swoją cenę dość ostry obiektyw, z VR - co też nie jest bez znaczenia przy dłuższych ogniskowych, świetny celny AF. Czego chcieć więcej. To że ma bagnet plastikowy ma znaczenie tylko dla "pro" którzy często zmieniają szkiełka. Różnica między 200 a 300 mm nie jest duża, zważywszy na to że przy 300mm w Sigmie pojawiają się spore nieostrości. tyle.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 12