Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 31 Paź, 2016 Canon Eos 5D mk2 i szkła Pentax
Bliska osoba zajmuje się fotografią. Zaznacze że ja jestem laikiem.
Obecnie ma Pentaxa k-r i 3-4 szkła, ale chce iść dalej bo:
-duża kasza jak się przesadzi z iso
-nie ma ff
-mało mpix
-drogie szkła i mały rynek wtórny
-brak złącz do podłączenia zew. mikrofonu, a chce pokręcić
Po rozmowach z nią i znajomymi zdecydowałem się na zakup Canona EOS 5d MK2 (jako prezent-niespodzianka). Chcę kupić z rynku wtórnego, myślę o budżecie do 3k na samo body. Mniej wiecej wiem na co patrzeć i do samego zakupu mam osobę która pomoże mi w oględzinach.
Rzecz w tym że na razie zebrałem na samo body, a na szkła trzeba będzie jeszcze poczekać.
Pomyślałem żeby kupić przejściówkę http://www.foto-net.pl/sk...EOS-Pentax.html
aby na razie korzystac ze szkieł z Pentaxa (ma np. Tamrona SP AF 17-50mm i reszte stałoogniskowe)
Mam teraz następujące wątpliwości
-czy ten pierścień bez problemu zadziała? Gdzieś czytałem że są problemy z popychaczem (?) lub jego osłoną (??) - dla mnie to zupełne zagadki
-ktoś mi powiedział że używając szkieł od niepełnej klatki, z aparatem pełnoklatkowym traci się na jakości i efekt (mimo że to tylko na czas przejściowy) będzie gorszy niż na samym pentaxie
-zdaję sobie sprawę że AF i automatyka nie będą działać, ale to nie przeszkoda bo i tak nie korzysta
Czy to co wymyśliłem ma ręce i nogi? Czy ktoś to przećwiczył? Może ktoś poradzić jak sie za to zabrać?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
P.S.
Zakup szkieł to nie perspektywa lat, tylko następnego kwartału. Ot - po prostu nie wyrobię się na święta z takim budżetem, ważne jednak żeby aparatu dało się używać przez ten okres przejsciowy
Jeśli nawet ten pierścień zadziała, to masz inny problem. Obiektywy mają pewne podziały, bo choć ogniskowe są takie same (np 28mm to 28mm i niezależnie od obiektywu to zawsze 28mm), dzielą się ze względu na pole obrazowania. Jeśli z góry jest założone, że obiektyw np 28mm jest do matrycy APS-C, to producentowi lepiej jest wyprodukować go tak, by światło przez niego przechodzące dawało na końcu taki krążek światła, który swoją średnicą zaledwie pokrywa format matrycy APS-C. Na taki obiektyw trzeba poświęcić mniej materiału i przeznaczyć mniej pracy. Pełna klatka tudzież klisza małoobrazkowa wymagają innych obiektywów. Dowiedz się lepiej, jakie obiektywy ma do tego K-r, bo może się okazać, że lepiej jednak szukać nawet starego szkła systemowego. Na początek spokojnie może wystarczyć taka stałka 50mm f/1.8 II za 300zł czy archaiczny obiektyw od analoga 28-85mm za 50-100zł.
Co do podłączania szkieł od Pentaksa do Canona to moim zdaniem bez sensu. Lepiej sprzedaj szkła i kup cokolwiek. Poza tym Tamron 17-50 jest przeznaczony na matryce APS-C i na FF nie zadziała prawidłowo, jak już wspomniał Wojmistrz.
Wojmistrz napisał/a:
Na początek spokojnie może wystarczyć taka stałka 50mm f/1.8 II za 300zł
I nie będzie tylko na początek, tylko może zostać na długo.
I nie będzie tylko na początek, tylko może zostać na długo.
Tak, to prawda. Mam go na 6D, z rok czy dwa lata temu dostałem przy zakupie innego sprzętu i z czasem nawet przestało mi się tęsknić do Sigmy f/1.4, po prostu ten daje radę.
Wysłany: Wto 01 Lis, 2016 Re: Canon Eos 5D mk2 i szkła Pentax
chups napisał/a:
... ale chce iść dalej bo:
-duża kasza jak się przesadzi z iso
-nie ma ff
-mało mpix
-drogie szkła i mały rynek wtórny
-brak złącz do podłączenia zew. mikrofonu, a chce pokręcić...
No chyba bzdury piszesz: "nie ma FF, mało pikseli, duża kasza", to ile tych pikseli miało by być? Pentax APS-C ma 24 Mpx, FF ma 36 Mpx:
http://www.e-fotojoker.pl...07#.WBhMAvQVQrg
5DMK2 ma 21 Mpx.
Tylko tyle, że Pentax K1 to nowość, więc próżno szukać na rynku wtórnym.
I tak jak pisali przedmówcy, szkoda pieniędzy na przejściówkę. Lepiej kupić chociażby wspomniany obiektyw 50/1,8 lub jego chińską odmianę YONGNUO (jeszcze tańszy, 271 zł za nowy).
Rzecz w tym że na razie zebrałem na samo body, a na szkła trzeba będzie jeszcze poczekać.
Pomyślałem żeby kupić przejściówkę http://www.foto-net.pl/sk...EOS-Pentax.html
aby na razie korzystac ze szkieł z Pentaxa (ma np. Tamrona SP AF 17-50mm i reszte stałoogniskowe)
Musisz mieć PK/Eos z chipem (dandelionem). Mam coś takiego.
Z 450D, 30/40D działa spoko, z 5dIII nie.
Myślę, że z 5dII nie będzie problemu - jakąś nowszą wersję takiego adaptera kup i zadziała.
Bez czipa to lipa. Nie masz potwierdzenia ostrości.
Dziękuję za odpowiedzi.
Ewidentnie widzę że nie ma co się bawić w przejściówki.
Zacznę od poleconego przez Wojtmistrza 50mm f/1.8 II, bo 300zł jest jeszcze do dozbierania, a potem będziemy sukcesywnie uzupełniać warsztat.
To szkło jest tanie, ale jak byś kupował nowe, to lepiej dopłacić (naprawdę niewiele) do modelu 50mm f/1.8 STM. Jest znacznie lepiej zbudowane i ma lepsze właściwości optyczne.
Też popieram. Nowy model (STM), jeśli chodzi o nówkę w sklepie, jest praktycznie w tej samej cenie co stary. Jeśli starszy model, to tylko ze względu na konieczność kupna używanego za 300 zł, jeśli dobrze rozumiem potrzebę dozbierania.
Ja jestem zupełnym laikiem. Takie było "życzenie". Zdecydowanie chce zejść z Pentaxa. Może to też kwestia mody. Spróbuję jeszcze coś ugrać, ale nie do mnie należy ostatnie zdanie.
Z tego co widzę (nie wiem czy dobrze to czytam) to K-3 nie ma pełnej klatki?
Ja nie widzę przewagi Canona D5 MKII (pomijam już kwestię używany kontra nowy) w stosunku do Pentaxa K-3 lub K-3II, szczególnie przy fotografowaniu w trybie manualnym.
Zakładam jednak, że obdarowany wie co ma i czego potrzebuje. Trudno w takim wypadku robić mu prezent na siłę i lobbować za pozostaniem w systemie;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9