Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
(...)DarkRaptor, fajne foty. Ciekawa dyscyplina to akwa-foto.
Dzięki. Dla mnie czasami zbyt problematyczna, dlatego wolę klasyczne, lądowe makro
MZ niezależnie od wybranego obiektywu, różnice w ostrości między modelami nie będą tak ważne, jak warunki w których będzie się fotografowało okazy. Jakość i czystość szkła w akwarium, kąt ustawienia aparatu względem szyby, odległość zwierzaka od szyby w akwarium, światło i jego kierunek... bardzo dużo zmiennych wpływających na "ostateczną jakość".
Mam w planach sfotografowanie różnych okazów krajowej fauny, głównie owadów i pajęczaków wodnych. Do tego celu myślałem o zakupie kuwetki do chromatografu. Tu jakość szkła powinna być na tyle dobra, a odległości niewielkie, że można mówić o wpływie samego obiektywu makro na ogólną ostrość obrazu.
Wydaje mi się, że dość ważną sprawą jest kwestia przygotowania sobie stanowiska do fotografowania, np. mała, szklana kuwetka zaaranżowana na akwarium. Robiłem ze dwie sesje z krewetkami i żadnych strat nie odnotowałem, więc to chyba kwestia ograniczenia ich stresowania.
Zdjecie kreweci super, szkoda tylko ze zainfekowana jakims pasozytem.
Wlasnie mialem w planach skleic takie male akwarium, kilka litrow, ze szkla opti-white 3mm, z mala odlegloscia scianki przedniej do tylnej (zeby zwiezaki byly jak najblizej obiektywu), z czarnym tlem i jakas mala aranzacja. Mozna robic foty pojedynczym osobnikom i nie stresowac calego stadka.
komor napisał/a:
U mnie doskonale sprawował się z APS-C jak i FF. Różnica jedynie w polu widzenia.
DarkRaptor, fajne foty. Ciekawa dyscyplina to akwa-foto.
Same akwafoto jest ciekawe, ale chodowla krewetek chyba jeszcze bardziej wciaga. Dzieki macro fotografi mozna sie przyjrzec tym stworzeniom znacznie blizej i dokladniej.
DarkRaptor napisał/a:
Dla mnie czasami zbyt problematyczna
Niestety nie jest z tym latwo.
DarkRaptor napisał/a:
Do tego celu myślałem o zakupie kuwetki do chromatografu.
Wlasnie mialem w planach skleic takie male akwarium, kilka litrow, ze szkla opti-white 3mm, z mala odlegloscia scianki przedniej do tylnej (zeby zwiezaki byly jak najblizej obiektywu), z czarnym tlem i jakas mala aranzacja. Mozna robic foty pojedynczym osobnikom i nie stresowac calego stadka.
Też przechodziłem ten etap. Kombinowałem nawet zrobić małe "akwarium" ze sklejonych ze sobą mikroskopowych szkiełek podstawowych, jednak manualnie nie jestem uzdolniony
szachorsefer napisał/a:
A co to takiego ten chromatograf?
Urządzenie do badania składu różnych substancji. W tym wypadku chodzi mi o specjalne kuwety do chromatografu, które są przeważnie wykonane z doskonałej jakości szkła. Są dostępne w różnych rozmiarach. Niektóre bywają na tyle duże, że mogą służyć za takie "mini-akwaria". Dla rybek za małe, ale na krewetkę lub larwy wodnych owadów, w sam raz. Np. coś w ten deseń: http://www.lab-szklo.com....-chromatografii
No to wiadomo, że środek każdego szkła na mniejszej matrycy będzie wyglądał gorzej niż na matrycy większej rozmiarowo, ale o porównywalnej ilości pikseli. W zamian za to brzegi obrazu będą lepsze, bo mała matryca wytnie brzegi, które zawsze są optycznie najgorsze. Coś za coś.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10