Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Ciężkie życie testera...
Autor Wiadomość
Arek 
Redaktor

Wysłany: Nie 06 Lis, 2016   Ciężkie życie testera...

Na październik zamarzyłem sobie test 10 lornetkowych nowości. Napisałem do kilku firm prośbę o konkretne modele z odpowiednim wyprzedzeniem (w sierpniu), tak aby mieli czas sprowadzić lornetko do testów. Wyniki są takie:

1. Firma A poproszona o dwa modele nie odpowiedziała na żaden z 4 wysłanych do nich e-maili, mimo że kiedyś odpowiadali i wysyłali lornetki do testów
2. Firma B obiecała wysłać, a potem nie wysłała twierdząc, że podwykonawca nawalił i producent nie ma jednej części więc produkcja tego modelu stoi
3. Firma C obiecała sprowadzić lornetkę i nie zdążyła,
4. Firma D miała wysłać trzy modele, a wysłała jeden
5. Firma E miała wysłać dwa modele, wysłała jeden dobry, a drugi stary model zamiast następcy, który już od kilku miesięcy jest na rynku.
6. Firma F, która do samego końca potwierdzała chęci udziału, w momencie ostatecznego terminu wysyłki przestała odpowiadać na maile i telefony. Następnie z tygodniowym opóźnieniem dosłała obiecany sprzęt.

Podsumowując, zamiast testu 10 lornetek, mam do przetestowania trzy...

Reklama

Kerebron 
Bywalec
The Beholder

Wysłany: Nie 06 Lis, 2016   

Posumowując, zamiast testu dziesięciu lornetek, zrobił się test sześciu firm - a ściślej biorąc, ich podejścia do klienta. Prosimy o pełne nazwy, zamiast pseudonimów, żeby wiedzieć kogo unikać. :twisted:

Arek 
Redaktor

Oj, gdybym ja miał ujawniać nazwy, przy każdej takiej okazji, to nie miałbym z kim współpracować. Tutaj był wyjątkowy pech, który jednocześnie nałożył się na analogiczną sytuację z obiektywem.

A było to tak... Około 25go października piszę do firmy G zapytanie o obiektyw. Odpowiadają, że mają. To ja proszę o wysłanie go do mnie 2go listopada, tak aby dotarł do mnie na 3go. Odpowiadają, że nie ma problemu i żeby przypomnieć im 2go rano. Grzecznie przypominam się i dostaje odpowiedź "OK, wysyłamy". Czekam 3go na kuriera i jak do południa go nie ma piszę prośbę o przesłanie nr przesyłki. Dostaje odpowiedź, że coś poszło nie tak i dzisiaj na 100% wychodzi. Do wieczora pisze do nich dwa maile z prośbą o nr przesyłki. Nie dostaje ich, ale następnego dnia rano piszą mi, że magazyn dał d... i nadal nie wysłali. Ponieważ zrobił się piątek, a ja potrzebuje obiektywu na weekend bo już mam poumawianą sesję, firma G obiecuje wysłać mi expresem z dostarczeniem na sobotę. Proszę więc o nr przesyłki. Po dwóch mailach w końcu go dostaje i okazuje się, że jest to przesyłka standard, która dojdzie na poniedziałek... Kolejny mail i udaje się załatwić kuriera z dowozem na sobotę... Uff....

goornik 
Optyczny

Przy okazji: Twój lament Arku - skądinąd słuszny - pięknie pokazuje co I jak zmieniło się na rynku optyki. Kiedyś każdą lornetę niemal natychmiast wymiatało ze sklepów, ludzie kupowali wszystko, byle mieć. Nikomu się nawet nie śniło, by mieć w ojczystm kraju przedstawicieli 6 producentów, oferujących 10 różnych modeli lornetek o zbliżonych - jak zakładam - parametrach.

Ja do dziś z łezką w oku wspominam tzw. lunete myśliwską PZO (D=60mm), za pomocą której po raz pierwszy w życiu osobiście spojrzałem na Jowisza przy 40x. To był marzec 1988 a ja ten wieczór pamiętam do dziś....

RoboBat 
Optyczny

Może by tak potestować coś z prywatnych zasobów forumowiczów. Zapewne nie jeden z nas oddałby swoje perełki do ,,przeglądu'' aby upewnić się czy dobrze ulokował pieniądze.

jutomi 
Bywalec

Wysłany: Pon 07 Lis, 2016   

A może wyjściem byłoby kupowanie konkretnych modeli przeznaczonych do testów, testowanie i zwrot w terminie 14- lub 30-dniowym. Procedury testowe są (oprócz testów wytrzymałościowych :twisted: ) bezinwazyjne, więc nie byłoby problemów ze zwrotem lornetek po testach.

Może taka zabawa w J. Kuźniara jest nie do końca etyczna, ale skuteczność w pozyskiwaniu lornetek do testów wzrosłaby do 100%...

TS
[Usunięty]

Wysłany: Pon 07 Lis, 2016   

Na krótką metę, bo takiemu klientowi wkrótce by przestali sprzedawać cokolwiek.

RoboBat 
Optyczny

Wysłany: Wto 08 Lis, 2016   

Jak już o testach rozmawiamy to może stworzymy coś w rodzaju głosowanie na te najbardziej wyczekiwane. Każdy wytypuje swoje 3 ulubione modele lornetek, powstanie z tego lista na kilkadziesiąt pozycji, a Arek wyciągnie z tego jakieś wnioski i może coś dla nas przetestuje z tej listy. Zapraszam do zabawy.

komor 
Moderator

Wysłany: Wto 08 Lis, 2016   

Byyyyyło. :)

RoboBat 
Optyczny

Wysłany: Sro 09 Lis, 2016   

Było nie było a testów jak nie było tak nie ma.
Ja typuję 3 swoje:
Fujinon HB 10x60
Nikon Monarch 5 8x42
Vixen Atrek II 8x32
Wszystkie na dzisiaj dostępne w sklepach, żeby nie było, że jakieś starocie.
Pozdrawiam i zapraszam do zabawy.

Abs 
Optyczny

Zdając sobie sprawę z obiektywnych i subiektywnych przeszkód realizacji testów obstawiam: Vortex Raptor 8,5x32, Vixen Atrek II 8x32, Zeiss Terra ED 8x25, Swarovski 8x25...chyba można sobie pomarzyć?

TS
[Usunięty]

Mnie by bardzo ciekawiły testy lornetek 12x50(56). Najlepiej tych producentów, których słabsze modele były przetestowane.

widoczek 
Optyczny

Monarch HG 8x42
Victory SF 8x42
Diamondback 8x42
Vanguard Endeavor IV 8x42
Sherman PRO 8x42
Sherman PRO 10x50

RoboBat 
Optyczny

Wysłany: Nie 13 Lis, 2016   

I nikt więcej nic nie zaproponuje? Będziemy teraz biernie śledzić rozwój wydarzeń?

jutomi 
Bywalec

Wysłany: Pon 14 Lis, 2016   

RoboBat napisał/a:
I nikt więcej nic nie zaproponuje? Będziemy teraz biernie śledzić rozwój wydarzeń?

Czyżbyś uważał, że większa ilość propozycji bezpośrednio przełoży się na większą ilość testów lornetek, ze szczególnym uwzględnieniem modeli wpisanych na listę życzeń? :roll: :lol:

Ja tam wolę biernie poczekać i być co jakiś czas mile zaskoczonym; tym bardziej że Arek od kilkunastu lat konsekwentnie realizuje własny plan testów...

Odpowiedz do tematu