Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
450D kupię zapewne do 2000zł, na marginesie dodam, że obawiam się, gdyż ktoś pisał na forum o egzemplarzach źle ostrzących, więc muszę zaryzykować. Zakupu dokonam w sklepie internetowym, bo tak mi łatwiej, a poza tym, jeśli pofatygowałabym się do jakiegoś odległego sklepu osobiście, to i tak nie ocenię modelu. Może podpowiedź - jaki sklep wybrać
Drugi problem, przy jakim obiektywie zostać? Sigma 17-70 raczej nie ze względu na cenę - sam w sobie nie należy do najdroższych, ale łącznie z korpusem przekroczy deklarowaną kwotę 2500.
Wręcz przeciwnie. Wszystkie obiektywy do Canona mają własny silnik, bo system EOS nie ma i nigdy nie miał silnika/śrubokręta w puszce. Natomiast owszem, Sigma 17-70 w wersji do Canona nie ma silnika ultradźwiękowego HSM, tylko zwykły.
A w ogóle Michał, to musimy się spotkać i porównać prędkość AF Twojej Sigmy HSM z moją kanonowską nie-HSM. Ciekawym jaka jest praktyczna różnica.
spoko nie ma sprawy. A już kurcze myślałem, że jednak Canon ma śrubokręt - trochę inaczej wyglądający niż u Nikona ale jednak. A ze spotkaniem to nie ma sprawy. Tylko trochę dziwnie porównywać Twojego C400 do d300 pod względem szybkości, ale OK.
No i oczywiście wcześniej oddaję do serwisu (widziałeś co się dzieje)
P.S. w takim razie odwołuję to co napisałem o braku silnika w Sigmie Canonowskiej i za wprowadzenie w błąd przepraszam.
Kochani, o co chodzi z tym silnikiem? Wytłumaczcie, proszę, ale tak dokładnie (co ja z tym słowem "dokładnie"?). Domyślam się, że jest to pewien rodzaj usprawnienia pracy - fotografowania - ustawiania (ostrzenia?), ale między domysłami a prawdą może być kolosalna różnica. Tak na babski rozum nie zawsze musi być mądrze.
bbeeaa, jak to mawial pewien profesor:
"to wcale nie jest proste, bo to jest calkiem trudne".
Generalnie jest tak, zeby AF dzialal, co cos musi ruszac soczewkami. Sa ku temu dwie opcje:
- po pierwsze silnik, ktory to robi jest w korpusie aparatu i przekazuje impulsy do obiektywu. Tak jest na przyklad w lustrzankach Sony
- po drugie - silnik jest w obiektywie. I nie musi byc to USM czy inny HSM.
Nie dość, że wiem do czego służy silnik, to przy okazji wytłumaczyliście czym jest "tajemniczy śrubokręt!", a tak mnie to zastanawiało i... trochę śmieszyło. Dziękuję za wyjaśnienia.
bbeeaa, śrubokręt to potoczna nazwa mechanizmu przeniesienia napędu na obiektyw. Do pojawienia się modeli D40 i D40x standardem u Nikona był silnik w puszce (zresztą nie tylko u Nikona).
Tylko trochę dziwnie porównywać Twojego C400 do d300 pod względem szybkości, ale OK.
Oj puszki owszem innej klasy, ale tutaj jednak większość zależy od obiektywu, a nie od body. Widzę sporą różnicę w sprawności działania AF pomiędzy moją Sigmą 17-70 a Canonem 70-200 USM, choć obydwa szkła zakładam na to samo body...
tutaj jednak większość zależy od obiektywu, a nie od body
Różnie to bywa. Spróbuj te same obiektywy porównać np. na 40D i na 400D. Różnica szczególnie wyda ci się duża jeżeli jesteś przyzwyczajony do sprawnego AF i przyjdzie robić ci czymś słabszym.
Kijos, ja tak właśnie strasznie liczę na to, że AF w 40D będzie lepszy niż w 400D, jak już go sobie kupię, ale kiedyś MM ostudził moje nadzieje, że jest to jakaś znacząca różnica. Ale organoleptycznie nie sprawdzałem, to nie mam własnego zdania.
W każdym razie wydaje mi się, że porównując Sigmę 17-70 HSM + D300 kontra Sigma 17-70 nie-HSM + 400D wąskim gardłem będzie Sigma a nie puszka.
Aha, przede wszystkim uściślę: nie zamierzam testować trudnych warunków oświetleniowych itd., tylko prędkość przeszukania całego zakresu ogniskowych, to najłatwiej porównać.
różnic jakoś specjalnych w puszkach nie powinno być. I jedno i drugie trzycyfrowe A tak na serio to zobaczymy na ewentualnym spotkaniu jutro. Jeśli pogoda i chętka mojej lubej dopisze.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9