Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Dylematy użytkownika, nie binoholika, kompaktowa lornetka.
Autor Wiadomość
m-day 
Rozmowny

Wysłany: Czw 17 Lis, 2016   Dylematy użytkownika, nie binoholika, kompaktowa lornetka.

Cześć, to mój pierwszy post na forum, ale czytam je już jakiś czas.
Chciałbym uporządkować i powyjaśniać pewne sprawy liczące się dla zwykłych użytkowników lornetek, a pewnie nieszczególnie dla fanów tychże.
Fakty wprowadzające moją konfuzję.

1. Mam dobry wzrok, pomimo pięćdziesiątki z hakiem nie potrzebuję okularów do dali, nie mam też żadnych wad wzroku.
Lornetka jest mi potrzebna, żeby dostrzec rzeczy niedostrzegalne gołym okiem. Dlatego 8x mi nie wystarczy, właściwie dopiero ok. 10x mogę powiedzieć, że zauważam jej użyteczność jako laik. Tzn. przy 8x widzę nr nadjeżdżającego autobusu również nieuzbrojonym okiem, dopiero 10X daje mi nowe informacje.

2. Na początku drogi gdzieś w latach 90-tych kupiłem ruskie Task Optik 7x50 120 m / 1000 m. Bezużyteczna z powodu pkt. 1. Coś tam przybliża i nawet przyzwoicie widać, ale nie usprawiedliwia to noszenia takiego klocka. Działa do dzisiaj.

3. Po jakiś ~10 latach(~2000r ?) kupiłem Delta 8x30, kąt 8,2 stopnia, zółta, żeglarska, odwrócone porro, azot. No nawet, nawet, ale pkt 1. i dodatkowo w głowie mi się kręci jak przez nią patrzę. Zalety ładne kolory i dosyć jasna. Działa do dziśiaj, chociaż cokolwiek smar zgęstniał gdzieniegdzie.

4. Znowu minęło z 10 lat (2010?) kupuję Nikon Sportstar EX 10x25. No fajna, mała, kąt 6,5 st, powiększenie ok, ostra, tylko ciemna i wyprana z kolorów. Ale widać więcej niż gołym okiem i naprawdę użyteczna. Na łódce, czy na innych wyjazdach, z powodu małych rozmiarów i tego, że widać więcej, naprawdę użyteczna.

Dobra. Ostatnio znowu mnie naszło. Czytam sobie forum. Majątku wydać nie chcę, bo fanem nie jestem, ale myślę... jak znowu minęło parę lat, to może sobie kupię w końcu coś lepszego i nie w cenie kosmolotu? Czytam, czytam, no Vortex Raptor mi wyszedł, no ale to powiekszenie, no to z pkt. 1 więc 10x32 no nie? Kupiłem - duży zawód.

5. Vortex Raptor 10x32 - no widać jak przez Nikona Sportstar EX 10x25. No nie wiem, czy ja mam takie gały jakieś, no nie widać różnicy. No jest może minimalnie lepiej, jaśniej, ostrzej na brzegach, ale to wydatku nie usprawiedliwia wcale.
A to pole widzenia. No czy 8,2 (Delta), czy 6,5 (Nikon), czy (6,3 Vortex) no to samo to jest.
Co to dla mnie za różnica, że widzę z boku pień, albo pół pnia - żadna. I tak patrzę w centrum, bo tam siedzi coś interesującego przecież, a tu różnicy w pochmurny dzień m-dzy Nikonem, a Vortexem nie widzę (no małą widzę). A myślałem, że ukucnę z wrażenia - bo w Nikonie dachówka dla biedaków, a w Vortexie porro na nowy poziom wywindowane, a ja nie widzę różnicy.
I tak, najlepiej w Delcie za 2 stówy widać tylko, że łeb boli bo jakoś ten widok "kiwa" jak pokład łodzi i powiększenie za małe.

Podsumowanie.
Dylemat polega na tym, że kupując sprzęt z teoretycznie wyższej półki, nie widzę różnicy i usprawiedliwienia dla zakupu. Stara Delta za 200, jest tak samo dobra jak Raptor za 500 (a może i lepsza), a Sportstar 10x25 za 300 niewiele im ustępuje. Kupiłbym sobie coś droższego, ale nie widzę sensu. Sens jakościowy widzę dopiero w cenach >~10kzł (bo patrzyłem przez Swarka), ale tyle to ja za lornetkę nie zamierzam płacić - może za lustrzankę, ale nie za lornetkę ;)
No to co mam sobie kupić? Satysfakcjonujące mnie kompaktowe 10x już skreśliłem - czytaj takich chyba nie ma. Mam wziąć Raptora 8,5x32? Bo majątku nie wydam, bo mały i przenośny, bo będzię lepiej (jaśniej) widać niż w Raptorze 10x32? Ale czy też będzie widać lepiej niż w Delcie 8x30?.
A może jakąś Kowę, dachówkę 8x32, Zen-Raya 8x32? Tylko żebym zobaczył różnicę w stosunku do Sportstara EX 10x25 i Vortexa Raptora 10x32 - bez wnikania w szczegóły - bo się wkurzę jak wydam powyżej 1,3 kzł na coś co dostarcza wrażeń jak chiniek porro za 400-500 zł.
Ostatnio zmieniony przez komor Sob 19 Lis, 2016, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Czw 17 Lis, 2016   

Vortex Raptor to nie jest ani teoretycznie ani praktycznie wyższa półka cenowa. Czy wydasz 300 czy 500 zl, to często jeden i ten sam poziom. Jak chcesz poczuć różnicę kup coś klasy Monarcha 7 lub Kowy BD.

m-day 
Rozmowny

Arek napisał/a:
Vortex Raptor to nie jest ani teoretycznie ani praktycznie wyższa półka cenowa. Czy wydasz 300 czy 500 zl, to często jeden i ten sam poziom. Jak chcesz poczuć różnicę kup coś klasy Monarcha 7 lub Kowy BD.

No właśnie o to pytam, czy wydatek na Kowę BD 8x32 jest uzasadniony (Kowa mi się podoba bardzo). Czyli czy mi szczęka chociaż trochę opadnie i te wydane 1,4kzł wyda mi się usprawiedliwione ;)

Arek 
Redaktor

Wydaje mi się, że tak. Mnie Raptory w ogóle nie zachwyciły (patrzyłem przez 6.5x i 8x), a Sporstar 10x25 to dla mnie ciemna zabawka. Kowa 8x32 w swojej cenie jest świetnym wyborem i myślę, że zobaczysz różnicę.

RoboBat 
Optyczny

Może zamiast brnąć w większe powiększenia warto skupić się na rozdzielczości obrazu. Tylko wtedy większe aperatury wchodzą w grę. Moim zdaniem najbardziej uniwersalna lornetka to dachówka 10x42. Jest odpowiedni power i satysfakcjonująca rozdzielczość. Tylko gabaryty niekoniecznie kompaktowe, lecz klockeiem tego nie można nazwać. Można ją wziąć i do lasu i na jakieś widowiska sportowe, na wycieczkę w góry i na łódkę też się nada.

m-day 
Rozmowny

Czyli jesli już pójdę np. w 42 i chodzi mi o value for money, to co lepsze
KOWA Prominar BD 8x42 XD za 1650, czy może
MONARCH 7 za 8x42 za 1895, czy może
Monarch X 8.5x45 DCF za 1799,- do znalezienia jest,
a może jest jeszcze coś optycznie lepszego w podobnej cenie?

Lub to samo w wersji 10x

Arek 
Redaktor

Ja bym został przy 8x32. Jasność obrazu będzie prawie taka sama jak 10x42, a poręczność zdecydowanie większa.

Abs 
Optyczny

Jesteś na swój sposób świadomym konsulentem i nie wiem czy Kowa i jej 8x zmieni wiele...Pytanie która zmieni? Przychodzi mi do głowy Monarch 7 10x42, który jest relatywnie lekki, jasny i ostry...ma duże pole i znaczną cenę - niestety. A to nie żaden "Mercedes", może "VW" (gdzie zawsze miałem wrażenie że przepłacamy w salonie - mam na myśli samochodową analogię). "Kuzynem" M7 jest dla mnie Vortex Diamondback 10x42 - obecnie w nowej odsłonie - obraz ostry, jasny i szeroki. Nie wiem czy ci spasuje taki format (10x42) i lornetka. W klasie 8x32 Kowa jest dobra...
Ostatnio zmieniony przez Abs Czw 17 Lis, 2016, w całości zmieniany 1 raz  

m-day 
Rozmowny

Arek napisał/a:
Ja bym został przy 8x32. Jasność obrazu będzie prawie taka sama jak 10x42, a poręczność zdecydowanie większa.

Czyli jednak Kowa Prominar BD 8x32, chyba, że coś optycznie lepszego w podobnej cenie jest?

@Abs, racja jest jeszcze Diamondback..

Abs 
Optyczny

M7 8x30 jest blisko konkurencji...Podobnie kolosy typu WO, DO Extreme ale nie ta bajka...
Kowa to wyróżniający się produkt. Pytanie na które nie znam odpowiedzi - czy znaczna poczujesz różnicę? Szczerze jednak życzę

[ Dodano: Czw 17 Lis, 2016 18:34 ]
m-day napisał/a:
...

@Abs, racja jest jeszcze Diamondback..

to taka "Skoda" ;) czyli dla wielu ok

m-day 
Rozmowny

No dobra, ale czy jest jasna odpowiedź na pytanie czy wybór 10x42 ma uzasadnienie w obrazku w porównaniu dp 8x32 od Kowy, pomijając powiększenie?
Bo rozumiem, że wszyscy uważają, że Kowa 8x32 jest ok. A rozmiarowo bardziej mi pasuje niż jakieś 10x42, pomijając cenę nawet.
Natomiast jeśli ktoś mi powie, że jakaś 10x42 położy mnie na kolana obrazkiem w porównaniu do Kowy 8x32, to pomyślę nad tą 10x42 (bo wolę 10x) i pominę przenośność.

Arek 
Redaktor

Zamówi sobie Kowy 8x32 i 10x42. I jedną z nich odeślij :)

m-day 
Rozmowny

Arek napisał/a:
Zamówi sobie Kowy 8x32 i 10x42. I jedną z nich odeślij :)

Hehe, to zupełnie nie w moim stylu jest niestety, kusi, ale to jednak nie dla mnie ;P Młodzi inaczej patrzą na kontrahenta jednak ;P

Arek 
Redaktor

Ale to nic zdrożnego. Myślę, że nawet możesz lojalnie powiadomić o tym sklep i on się na to zgodzi. Kupując w internecie masz możliwość zwrotu bez podania przyczyny.

m-day 
Rozmowny

Arek napisał/a:
Ale to nic zdrożnego. Myślę, że nawet możesz lojalnie powiadomić o tym sklep i on się na to zgodzi. Kupując w internecie masz możliwość zwrotu bez podania przyczyny.

Jak tak mówisz, to może rzeczywiście pogadam najpierw mailowo i się zobaczy? Dzięki za rady wszystkim dyskutantom :)

Odpowiedz do tematu