Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 08 Gru, 2016 Lornetka dla marynarza do 400 zł
Dzień dobry
Poszukuję lornetki dla męża, który jest mechanikiem okrętowym. Pływa po całym świecie i wiele razy mówił, że lornetka by mu się przydała to patrzenia na lądy, gdy są na morzu. Chcę przeznaczyć na ten zakup max. 400 zł. Ważne jest, żeby lornetka nie była ciężka i zajmowała w miarę mało miejsca, aby mógł ją zabierać w rejsy. Mąż nosi okulary (wada niewielka), ale fajnie byłoby to uwzględnić.
Oczywiście szukałam sama czegoś w "internetach". Często polecana jest Nikon ACULON A211 10x50. Czy to dobry wybór czy można znaleźć w tej cenie coś lepszego?
Wysłany: Czw 08 Gru, 2016
Do 400 zł wyżej wymieniona to fajna propozycja. Może jedynie ta waga jest mało mobilna. Z Aculonów - 10x50 nie jest lornetką mobilną dlatego jeśli mąż nie szaleje za astronomią warto rozważyć lżejszego Nikona 8x42 lub 10x42 (większe przybliżenie). Jeśli patrzymy na rozmiar warto zejść ze średnicą szkieł do 32mm lub jeszcze nieco. Kwestia - co jest ważne? Klasyczne na łódź powinny być tak jak proponował kolega ale ty piszesz o statku gdzie możemy zabrać do kajuty co nam pasuje.
Inne propozycje, nie zawsze w kwocie: DO Forrest II 8x42 - (trwała http://teleskopy.pl/produ...SOQcgodyBMMvw), Vortex Raptor 8,5x32 http://teleskopy.pl/produ...godgrsBKA(fajne parametry i gwarancja, lekka), Nikon Prostaff 7s 8x30 (mała ale najdroższa), Nikon Sportstar 8x25 (mieści się w kieszeni, używam od paru lat - bardzo użyteczna i tania) http://www.ceneo.pl/nikon...5-dcf-p1615567.
martyna_epsilon, jeśli możesz trochę dołożyć, pomyśl nad prawdziwą lornetką, która nie rozpadnie się po miesiącu w trudnych warunkach:
http://www.cyfrowe.pl/lor...gator-7x30.html
Okularnikom radzę zwracać uwagę na odstęp źrenicy. Poniżej 15 mm to już raczej wyklucza lornetkę z zastosowań wraz z okularmi na nosie. Wiem bo sam jestem okularnikiem. Delta, którą zaproponowałem ma 20mm więc pełen komfort. Steiner nie chwali się tym parametrem.
Wysłany: Czw 08 Gru, 2016
Marlut napisał/a:
martyna_epsilon, ....pomyśl nad prawdziwą lornetką, która nie rozpadnie się po miesiącu w trudnych warunkach: ....
To przesada...mimo że Steiner to istotnie ciekawa propozycja, każda z wymienionych przeze mnie jest mi znana i nie rokuje dezintegracji na poziomie chińskich zabawek. Przypomnę 3 miejsce Foresta II w teście wytrzymałościowym oraz wieczystą gwarancję Vortexa, która obejmuje także przypadkowe uszkodzenia mechaniczne. Nawet Aculony są relatywnie solidne.
O kurczaki... dziękuję za tyle pomysłów! Bardzo dziękuję!
Na początku chciałam przeznaczyć na ten zakup max 300 zł, ale naczytałam się, że to za mało, jak na lornetkę. Więc mówię, dam radę te 400 zł. Teraz myślę o ponad 500 zł. Na upartego dam radę
Widzę, że najlepsza opcja to Steiner Navigator 7x30 albo Vortex Raptor 8,5x32.
Warto dołożyć te trochę ponad 100 zł i kupić Steiner Navigator 7x30?
Wysłany: Pią 09 Gru, 2016
Steiner ma powiększenie 7x, Raptor 8,5x (więcej...ale nie zawsze więcej znaczy lepiej). Obudowa, jakość - plus dla Steinera. Gwarancja - jednak Raptor. Waga - mniejsza w Raptorze. Mimo wszystko Steiner to wyższa półka. Generalnie warto decydować się na produkt, który będzie używany a to odsłania dopiero życie.
PS. Moja pierwsza lornetka 8x30 prawie nigdy nie załapała się na wyjazd bo te 600 g to było dla mnie zbyt dużo. Dopiero wersja kieszonkowa łapie się na podróże...ale to mój przypadek.
Wysłany: Pią 09 Gru, 2016 Re: Lornetka dla marynarza do 400 zł
martyna_epsilon napisał/a:
Dzień dobry
Poszukuję lornetki dla męża, który jest mechanikiem okrętowym. Pływa po całym świecie i wiele razy mówił, że lornetka by mu się przydała to patrzenia na lądy, gdy są na morzu. Chcę przeznaczyć na ten zakup max. 400 zł. Ważne jest, żeby lornetka nie była ciężka i zajmowała w miarę mało miejsca, aby mógł ją zabierać w rejsy. Mąż nosi okulary (wada niewielka), ale fajnie byłoby to uwzględnić.
Oczywiście szukałam sama czegoś w "internetach". Często polecana jest Nikon ACULON A211 10x50. Czy to dobry wybór czy można znaleźć w tej cenie coś lepszego?
Dziękuję za wszelkie rady
Jeśli mąż jest mechanikiem okrętowym, to znaczy, że pływa po całym świecie i w każdą pogodę.
Aculon 10x50 to zły wybór, bo:
- lornnetka NIE jest wodoszczelna (a w środowisku słonej wody morskiej to podstawa)
- powiększenie 10x to za dużo (niestabilny obraz)
- obiektywy 50mm to za dużo (lornetka jest duża i ciężka)
- to bardzo delikatna lornetka.
Polecam Ci lornetkę Nikon Action EX 8x40, pod każdym względem wymienionym powyżej jest lepsza od AC 10x50.
Podsumowując: zdecydowanie bierz Steinera! Będą go od męża pożyczać nawet oficerowie na mostku!
Ja też obstawiam Steinera. Mechanicznie jest najlepsza ze wszystkich wymienianych lornetek i wytrzyma wiele lat użytkowania. Faktycznie nie bez znaczenia jest fakt, że Steiner to znana marka u marynarzy czy wojskowych więc koledzy od razu będą wiedzieli, że mąż ma coś klasowego.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11