Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Dzięki za porady.
Takie krótkie podsumowanie. Chyba faktycznie pójdę w kierunku
olympusa 75-300
- używany 1600
- nowy 1900
panasonic 100-300
- 2050 nowy
Ktoś wie w co lepiej uderzyć, bo część Was mówi o olympusie część o panasonicu.
Chyba, że zwiększając budżet pchać się w coś innego ale nie widziałem za bardzo
TS [Usunięty]
Wysłany: Sro 14 Gru, 2016
Ja tylko mówię, że wybór nie jest oczywisty Miałem dwa dni Olka 75-300 (wersja II) i byłem zadowolony. Z tego co PDamian linkuje, to faktycznie stabilizacja GX7 może nie dać tak dobrych wyników jak wbudowana w Panasa, poza tym 100-300 jest jaśniejszy, więc w sumie pozwoli to robić zdjęcia w gorszych warunkach. Ale Olek jest mniejszy i nieco ostrzejszy... Różnica cenowa tak mała, że bym nie zwracał na nią uwagi.
mua,
Zwróć tylko uwagę, że Olympus ma wersję pierwszą i wersję z dwójką (II).
Ja nie miałem możliwości porównania, ale z tego co mówią, to pierwsza wersja jest nieco gorsza od Panasonika, a druga nieco lepsza ale tylko na 300 mm. Na pozostałych długościach ogniskowych to samo. Tak mówią.
Ja swego czasu wybrałem Panasonika z powodu:
- jasności, a jest o co walczyć, bo to jest różnica, czy mogę mieć jeszcze ISO 600, czy już muszę mieć 800, albo czy mogę mieć czas 1/640 s, czy już muszę mieć 1/500;
- stabilizacji w obiektywie, która nie wiem czy jest lepsza w momencie naciśnięcia spustu migawki, ale na pewno jest lepsza, bo działająca, podczas celowania;
- osłony przeciwsłonecznej i pokrowca w komplecie, co nie jest dodatkiem za grosze;
- zachowania stadnego, czyli tego, że fatman już miał i powiedział, że może być.
Ale wybór należy do Ciebie i dla ciebie decydujące może być to, że Olympus jest mniejszy i lżejszy, a pozostałe różnice mogą nie mieć dla Ciebie aż takiego znaczenia. W końcu jedziesz do Afryki, jeśli dobrze rozumiem słowo "safari".
PDamian - fajna opcja ale lecimy 25.12 paczka nie dojdzie.
T.B. Dzięki za wyczerpującą informację szukam czy jakaś używka gdzieś wskoczy jeżeli nie to chyba faktycznie skuszę się na panasonica. Często gdzieś jeździmy i brakowało mi fajnego zoom`a do robienia ludzi i zwierząt.
TS. dzięki .
a tak jeszcze z ciekawości używki gdzie alledrogo, olx, gumtree coś jeszcze?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 9