Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
co wybrać: Nikona czy Kowę ?
Autor Wiadomość
AndrzejTG
[Usunięty]

Wysłany: Czw 05 Sty, 2017   co wybrać: Nikona czy Kowę ?

Witam.
Bardzo proszę o pomoc w podjęciu decyzji, którą lornetkę wybrać: Nikona MONARCH 7 8x30 czy Kowę BD 8x32 DX Prominar. Przeznaczenie: w teren na ptaki, jako lornetka podstawowa oraz do lunety. Ze sobą noszę jeszcze 1-2 aparaty dlatego musi być kompaktowa. Przez ostatnie lata używałem Vixena NF 8x32 i byłem z niego zadowolony, ale ostatnio chyba się rozszczelnił, bo łatwo zaparowuje. Pora więc na zmianę. Myślę, że do 1500 zł nic lepszego od tych dwóch wymienionych na wstępie nie znajdę, ale która da mi więcej zadowolenia ? Czekam na Wasze sugestie i z góry dziękuję za pomoc.

Reklama

Arek 
Redaktor

Wysłany: Czw 05 Sty, 2017   

AndrzejTG, wybrałeś dwa bardzo fajne modele. W zasadzie teraz warto przejść się do sklepu i przyłożyć je do oka i wybrać tę, którą lepiej leży.

goornik 
Optyczny

Ja katuję Monarcha 7 8x30 od czasu gdy wszedł na rynek, czyli od dość dawna - żadnych problemów ze szczelnością czy optyką. W mechanice najsłabszym punktem są muszle oczne - brakuje im pancerności na poziomie całej lornetki. Mimo to szczerze polecam!

Abs 
Optyczny

Trudno jednoznacznie odpowiedzieć. Patrząc na testy trochę lepiej wypada Kowa ale M7 jest wyraźnie lżejszy, ma znacznie większe pole widzenia. Ocena predyspozycji własnej po oglądzie obu - jak sugeruje Arek - jest wskazana. Ktoś niedawno skarżył się na problemy wrażliwej osiowości patrzenia w M7...najlepiej ocenić samemu choć czasem to kłopotliwe.

widoczek 
Optyczny

Ciekawe która z nich oferuje lepszą rozdzielczość/mikrokontrast w centrum pola widzenia. Oczywiście z testów się tego nie dowiemy...

Marlut 
Optyczny

widoczek napisał/a:
Ciekawe która z nich oferuje lepszą rozdzielczość/mikrokontrast w centrum pola widzenia. Oczywiście z testów się tego nie dowiemy...
Niestety.

Dowiadywałem się na własną rękę z innego źródła - podobno zdecydowanie Kowa.

widoczek 
Optyczny

To w takim razie wybrałbym Kowę, tym bardziej że wg mnie jest ładniejsza :wink:

Marlut 
Optyczny

Wysłany: Pią 06 Sty, 2017   

Zielone lornetki są najlepsze ;)
Andrzej, Kowa BD XD to bardzo dobry wybór w tym przedziale cenowym.

Arek 
Redaktor

No to żeście Panowie doradzili. Najpierw, wybraliście niemierzalny i nieopisywalny parametr. Potem wrzuciliście argument "co prawda, ja nie widziałem, ale sąsiadka mówiła że..." i na tej podstawie zasugerowaliście koledze wybór.

Marlut 
Optyczny

Kowę miałem wielokrotnie w rękach i z czystym sumieniem ją polecam. Nikona nie odradzam bo wersji 8x30 nie widziałem, 10x30 zupełnie nie przypadł mi do gustu.
Co do sąsiadki – od wielu lat prowadzi specjalistyczny sklep z optyką, myślę więc, że mogę jej zaufać w kwestii M7, zwłaszcza, że prosiłem o porównanie do lornetek które dobrze znam.

Przy okazji, skąd wiesz Arek, że dziewczyna na którą patrzysz jest ładna, skoro uroda jest niemierzalna?

Arek 
Redaktor

Marlut napisał/a:
Przy okazji, skąd wiesz Arek, że dziewczyna na którą patrzysz jest ładna, skoro uroda jest niemierzalna?

Doskonały przykład. To że mi się podoba, nie znaczy że spodoba się innym.

Zawsze zachęcam do polecania lornetek i dokonywania wyboru na podstawie własnych doświadczeń. Polecanie albo dyskredytowanie lornetek, których się nie miało w ręku jest średnio poważne.

AndrzejTG
[Usunięty]

Arek napisał/a:
AndrzejTG, wybrałeś dwa bardzo fajne modele. W zasadzie teraz warto przejść się do sklepu i przyłożyć je do oka i wybrać tę, którą lepiej leży.

Tak by było najlepiej, obejrzeć obie jednocześnie. Tylko, że nie ma chyba w Polsce sprzedawcy, który by miał w swojej ofercie obie te lornetki. Przynajmniej ja nie znalazłem. A zamówić obie przez internet i później jedną zwrócić - trzeba wyłożyć kasę i miesiąc czasu czekać na zwrot.

Dziękuję wszystkim za cenne dla mnie uwagi dotyczące obu lornetek. Wybieram Kowę, mam nadzieję, że komfort obserwacji nie będzie gorszy niż w Vixenie NF, pomimo ciut mniejszego pola.

Santre 
Entuzjasta

Kova to przyzwoita lornetka. Sprzedałem tylko dlatego bo kupiłem Leice HD. W tej cenie będzie Pan zadowolony jak nie to szukać EII a jak nie pasuje porro to zostaje swarovski albo leica. Ja kupiłem Leice 7x42 HD i nie szukam innej :lol:

[ Dodano: Pią 06 Sty, 2017 22:52 ]
Kova będzie zdecydowanie lepsza od VNF o to możesz być spokojny :wink:

m-day 
Rozmowny

Wysłany: Sob 07 Sty, 2017   

No to ja się też odezwę, od czasu jak pomagaliście mi wybrać lornetki do mojej "szafy", zrobiłem pewne postępy sprzętowe ;)
Na Kowę XD 8x32 Prominar zawsze miałem ochotę, ale niestety zbyt dubluje to co już mam i nie mogę nic o niej powiedzieć.

Ale... Mając Pentaxa DCF ED 8x32 i Olympusa 10x42 EXWP I i szukając jednak czegoś jeszcze bardziej poręcznego kupiłem Zeissa Terra 8x25, Steinera Navigatora 7x30 i właśnie Monarcha 7 8x30.

Mogę śmiało napisać, że M7 jest super, jest lekki, kompaktowy i b.dobrze obrazuje. Wada - słabo daje sobie radę po ciemku z bocznym światłem, są obniżenia kontrastu i czytelności na całej powierzchni obrazowania. W dzień (lub w nocy bez źródeł światła z boku) jest ekstra.
Tak naprawdę najczęściej go teraz noszę, bo Terra chociaż mniejsza i ostra i całkiem krystaliczna i bez tych osłabień kontrastu przy świetle bocznym, to jednak jest ciemniejsza i ma trochę słabszą rozdzielczość na dużych dystansach. M7 wcale nie jest dużo większy i cięższy, a jednak bardziej poważny i można go spokojnie zmieścić wszędzie tam gdzie i Terra pasuje, a obiektyw ma o 5 mm lepszy.

Marlut 
Optyczny

Wysłany: Nie 08 Sty, 2017   

m-day, nieźle się obłowiłeś ;)
Jak oceniasz Steinera?

Odpowiedz do tematu