Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Zgadzam się ze wszystkim co już pisaliście na forum. Tzn. Steiner jest b. dobrą, jeszcze wystarczająco lekką i kompaktową lornetką z jedną poważną wadą, czyli nieakceptowalnymi odbiciami w nocy pod światło. Na wodę na pewno będzie ze mną jeździć, mam wersję z kompasem, więc będzie bezkonkurencyjna.
Tak jak M7 w nocy ze światłem bocznym daje "mleko", to Steiner ma takie odbicia, że aż czasem bardzo utrudniają obserwację i trzeba szukać takiego położenia lornetki, żeby zobaczyć to co się chce.
Natomiast cała reszta w Steinerze jest b.dobra za cenę jaką zapłaciłem - czyli za 700,- mała AC, duża GO, jasny, czysty i ostry obraz.
Wysłany: Nie 08 Sty, 2017
M-day może spróbujesz porównać posiadane lornetki pod względem ostrości/rozdzielczości/klarowności obrazu? Częściowo już o tym pisałeś ale z czasem jakieś nowe światło jest pożądane.
I trochę żartem - czy czujesz się już binofanem?
M7 8x30 to przy odpowiedniej cenie bardzo fajny produkt - pole, waga i niezły obraz. Przy 400 g rzeczywiście niewiele odstępuje od kieszonkowych 8x25. Kowa 8x32 już raczej wypada z tej kategorii. Ja cały czas waham się między Terra 25mm a M7 30mm. Z twojego opisu wynika, że obie naraz niekoniecznie są potrzebne.
No rzeczywiście wsiąkłem w temat, śledzę net, ciągle myślę, czy potrzebuję jeszcze czegoś i usiłuję to sobie uzasadnić... Masakra
Taki opis musiałbym sobie dobrze poukładać, żeby nie wyszło jakieś masło maślane, brak doświadczenia odczuwam, ale pomyślę.
A propos ostrości mogę powiedzieć, że Waszą klasyfikację w odpowiednim wątku uważam za b. dobrą robotę.
Edit. odnośnie Terra vs. M7. Jeśli będę leciał gdzieś dalej i waga/rozmiar bagażu podręcznego będzie miała swoje znaczenie to jednak wygra Terra. Na bliższe odległości wcale wiele nie ustępuje większym lornetkom.
No rzeczywiście wsiąkłem w temat, śledzę net, ciągle myślę, czy potrzebuję jeszcze czegoś i usiłuję to sobie uzasadnić... Masakra
Witamy w klubie
Terra 8x25 widziałem niedawno za 1050zł - to już fajna cena jeśli lornetka jest tak dobra optycznie jak koledzy piszą. Zastanawiam się tylko, czy nie jest zbyt filigranowa i można przez nią wygodnie obserwować dłuższą chwilę.
Czekamy na recenzję.
[...] Zastanawiam się tylko, czy nie jest zbyt filigranowa i można przez nią wygodnie obserwować dłuższą chwilę.[...]
Dla mnie nie jest za mała, co może wynika z braku doświadczenia z dużymi lornetkami, ale dla mnie jest wygodna. Ona z odkręconymi muszlami ma ~12,1 cm (ze skręconymi ~11,2), więc bez problemu pozwala na wygodny chwyt o ile ktoś nie ma b. dużych rąk.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10